kapat
31.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Eğitimde destek startı 11 Eylül'de verilecek!

Milli Eğitim Bakanı Çelik SABAH Gazetesi'ne yeni eğitim döneminde uygulanacak politikaları anlattı. Çelik 11 Eylül'de eğitime tam destek kampanyasını başlatıyor...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni eğitim yılının başlamasına iki hafta kala, projelerini, kendisine yönelik eleştirileri ve hedefledikleri yenilikleri SABAH'a anlattı.

11 Eylül'ü eğitimde büyük bir destek kampanyasının start günü olarak belirleyen Çelik, bu tarihten itibaren okullara "yüzde 100 destek" vereceklerini söyledi. Kampanyanın tamamen başarılı olması için Türkiye çapında bütün okullardan eksikler ile ilgili bilgi alınıp, bu eksiklerin giderilmesine çalışılacak.

Yeni eğitim döneminde gerçekleştirilecek diğer uygulamaları da anlatan Çelik, fakir öğrencilerin özel okullarda okutulmasından ücretsiz kitap uygulamasına, YÖK Yasası'ndan müfredata kadar oldukça kapsamlı konularda şu değerlendirmeleri yaptı

* Cumhuriyetin 80. yılında eğitim hamlesi 11 Eylül'de "Eğitime yüzde 100 Destek Kampanyası" başlatıyoruz. 81 il ve 925 ilçede hangi okulun, neye ihtiyacı var tek tek belirliyoruz. Telekom'dan 444'lü ücretsiz bir hat alıyoruz. Ayrıca bir internet sayfası açıyoruz. Cumhuriyetin 80'inci yılında eğitime hamle yaptıracağız. Okul yaptıran herkesi bir şeref albümünde toplayacağız. Ancak bu çabamız, sadece imam hatip yaptıranların ödüllendiril-mesi gibi sunuldu. Bu da bizi çok üzdü.

* Bağış alınmalı mı? Okullarda her yıl kayıt döneminde yaşanan bağış uygulamasının kontrolünü sağlamak güç. Lise müdürlerine personel maaşı, yakıt parası veriliyor. Ancak telefon, elektrik, su, kırtasiye giderleri nereden temin edilecek? Aslında bu noktada önemli olan, okulları ayakta tutan okul aile birlikleri. Kayıt sırasında hali ve vakti yerinde olan velinin, çocuğunun okuduğu okula para vermesi yadırganmaz. Çoluk çocuğuna giysi alamayan veliden ise bağış istenmez. Bir veli örneğin, dershaneye 3 milyar lira veriyor, ancak çocuğunun okuduğu okula 50 milyon lira bağış yapılmasına toplum tepki gösteriyor. Bu iş genelgeyle olmaz. O nedenle bu yıl genelge yayınlamadım. Bu işin ölçüsü, fakir fukaradan para alınmamasıdır.

152 TRÄ°LYONLUK KÄ°TAP
* Ücretsiz kitap 15 Eylül'de okullar açıldığında, 152 trilyon liralık ücretsiz kitap öğrencilerin sıralarında hazır bulunacak. Aslında bu adım, yayın evleri ile okul idareleri arasındaki çirkin pazarlıklara da son verdi.

* Kitapların içi de değişiyor Seneye müfredat değişecek. Ezberci anlayış sadece bilgi depolamaya yönelik model terk edilecek. 2004 yılından itibaren, düşünmeyi, analiz kabiliyetini geliştirmeyi, ulaştığı sonuçları ifade etmeyi teşvik eden, bir tür inşacı sistem kurulacak.

* YÖK Yasası çıkacak YÖK Yasa Tasarısı sonsuza kadar gündemimizde kalacak değil. Temennimiz, bir ortak payda bulunması. Sayın Başbakan, rektörlerimizle bir araya geldi 3.5 saat dinledi. Neticede bizim hazırladığımız tasarı ilahi ferman değil. Bilgiye, belgeye dayalı haklı itirazları dikkate alırız. Ancak 28 bin akademik personelin tasfiye edileceği iddia ediliyorsa, onu da dikkate almamız söz konusu olamaz. Profesör, doçent, yardımcı doçent, tüm akademik personelin sayısı zaten bu kadar. YÖK Yasası'nı bu yasama döneminde çıkarmak istiyoruz.

* Burs Kurumu geliyor Yurt ve kredi hizmetini birbirinden ayıracağız. Yurtta kalan bir öğrencinin devlete aylık maliyeti 108 milyon lira. Oysa biz öğrencilerden sadece 24 milyon lira katkı payı alıyoruz. Kredi geri dönüşlerinde tıkanıklık yaşanıyor. Bu nedenle Sayın Başbakan, burs veren kamu kurumlarının imkanlarının birleştirilmesini, hak edenlere daha etkin burs dağıtılmasını istedi. Bu amaçla Burs Kurumu oluşturuyoruz.

* Çağdaş eğitim Lafla çağdaş eğitim olmaz. Bütün fenalıkların ve iyiliklerin kökünde eğitim var. Türkiye'de bir statükocu anlayış yerleşmiş. Tabiri caizse, insanları kereste, Milli Eğitimi de torna gibi görüyor ve tek tip adam yetiştirilmesini hedefliyor.

* Depo öğretmene tayin Akşam Sanat Okulları'nı yeniden ele alıyoruz. Norm kadro nedeniyle tayini yapılamayan öğretmenler, bu okullara atanmış. Şu ana kadar bin depo öğretmen tespit ettik. Bu öğretmenlerin tayinini yapacağız. Asıl kıyamet orada kopacak.

* Eğitim yılına ciddi hazırlık Eğitim yılına hazırlık formalite olmaktan çıkacak. Okullar açılmadan 15 gün önce müdürlerin tüm öğretmenleri toplaması ve bu süre içinde ortak çalışma yapması gerekiyor. Ancak eğitim ve öğretime ısınma süreci, hep ihmal ediliyor. TRT 4'le anlaştık. 15 gün boyunca 09.00-11.30 saatleri arasında öğretmenler için programlar yayınlanacak. Bu ısınma süreci ciddiye alınacak.

Sezer, tarikat okulu kaygısında haklı mı?
Tarikat okulu iddiasını ciddiye almam mümkün değil. Bir okulun sahibinin hangi vicdani kanaate sahip olduğuna bakamayız. O okulda Milli Eğitim'in temel amaçlarına aykırı uygulama var mı ona bakılır. Eğer böyle bir durum varsa, ben bakan olarak, o okulun kapatılması yönünde çaba gösteririm. Okulun sahibi fikren şudur, gerisi budur diyemeyiz. Alışveriş yaptığım marketin sahibinin ya da tedavi olduğum doktorun fikri durumuyla ilgileniyor muyum? Müfredatı Milli Eğitim olarak biz belirliyoruz. Ders kitaplarının tespitini Talim Terbiye Kurulu yapıyor. Denetim bizim tarafımızdan gerçekleştiriliyor. Özel okullarda okuyan her öğrenci devletin yükünü azaltmış olmuyor mu?

Ben buna niye karşı olayım? Hepsi cumhuriyetin okulları. Benim bu okullara sempatim, başarı derecelerine göre oluşur. Kaldı ki bu okulları ben mi açtım? 28 Şubat sürecinde bu okullarda teftiş yapılmış, iyi raporlar gelmiş.

Okan MÃœDERRÄ°SOÄžLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır