kapat
31.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Birbirlerine 30 yıl sonra kavuştular

Hollandalı Frank Graaff beş yıl önce evlatlık olduğunu öğrenince ailesinin izini sürdü ve ülkesindeki annesinden sonra babası Sezai Dede'yi de Türkiye'de buldu

Tam otuz yıl önce yaşanan ve ayrılıkla noktalanan hüzünlü bir aşk hikayesinin meyvesi olan Frank Graaff, yıllar sonra doğduğu topraklardan yüzlerce kilometre uzaklıktaki Türkiye'de bu kez, bir "kavuşma"nın kahramanı oldu. Beş yıl izini sürdüğü babası Sezai Dede ile gözyaşları arasında kucaklaştı.

HÜZÜNLÜ BİR AYRILIK
Hikaye, Hollanda'ya çalışmaya giden Türk genci Sezai Dede ile Adnie Verhaeff'in ilk görüşte birbirlerine vurulmaları ile başlamıştı. Giresunlu Dede o günleri daha dünmüş gibi hatırlıyor ve anlatıyor;

"1960 yılında çalışmak üzere Hollanda'ya gittim. Dokuz yıl sonra Adnie ile tanıştım ve ona vuruldum. İlişkimiz bir süre devam etti, onu ailesinden istedim ancak sevgilimin ailesi, ben müslüman olduğum için evlenmemize karşı çıktı. Daha sonra kızlarını benimle görüştürmediler ve evlerinden taşınıp izlerini kaybettirdiler. O sırada sevgilim hamileymiş, bunu çok sonradan öğrendim. Oğlumu bir yuvaya vermişler. Onu her yerde aradım, ama kimse nerede olduğunu söylemedi. Meğer oğlum bir başka Hollandalı aileye evlatlık verilmiş ve onlar da oğluma Frank ismini koymuşlar. Şimdi çocuklarımın sayısı dört oldu. Üstelik bir de gelinim ve torunum var. Artık benden mutlu kimse olamaz"

Frank ise üvey babasının ölümünden sonra karşılaştığı bu büyük sürprizin bir mutluluk kaynağına dönüşmesinden memnun. Anlattığına göre her şeyi üvey babasının ölümünden sonra öğrenmiş; "Baba bildiğim Graaff öldükten sonra üvey annem beni istemedi ve evinden dışarı attı. Bana da 'Biz senin gerçek ailen değiliz' dedi. Gerçek annem ve babamın kim olduğunu sordum. Üvey annem beni evlatlık aldıkları yurda gönderdi. Oraya başvurarak isim ve adresleri aldım. Dört yıldan fazla süren uğraşın ardından iki ay önce gerçek annemi buldum. Annem de babamın bir Türk olduğunu söyledi. Ve dedem karşı çıktığı için bir müslüman olan babamla evlenemediğini anlattı."

Annesine kavuştuktan sonra bu kez babasının izini sürmeye başladığını söyleyen genç adam önce Sezai Dede'nin 1983 yılında Türkiye'ye döndüğünü öğrenmiş. Sonra da Giresun'daki adresini bulmuş.

"HEMEN İÇİM ISINDI"
Gözleri parlayarak, "Büyük bir heyecanla yola koyuldum. Beni kabul etmese bile onu görecek, ona sarılacaktım" diyor. Ama korktuğu başına gelmemiş ve babası da onu aynı hasretle kucaklamış. Eşi ve çocuğunu da yanına alarak Giresun'un Görele İlçesi'ne bağlı Çavuşlu Beldesi'nin Beyli Mahallesi'ne gelen Graaff babasıyla ilk karşılaştığı an hissettiklerini, "Babamı daha ilk gördüğümde içime bir sıcaklık düştü. Ona büyük bir yakınlık hissettim. Otuz yıl sonra gerçek babama kavuştum. Sanki yıllardır onu tanıyordum. O da bana aynı sevgiyle yaklaştı" diye anlatıyor.

"Beni kabul etmese bile babama sarılacaktım"
Frank Graaff babasının izini bulduğunda önce sevinçten havalara uçmuş ama sonra bir kuşku kaplamış içini. Ya babası onu görmek istemez, onu sevmezse diye. Düşünmüş, taşınmış, çok kararlı olarak binmiş Hollanda'dan onu Türkiye'ye getirecek olan uçağa. "O beni istemezse bile ona sarılacağım" demiş içinden.

Ama korktuğu başına gelmedi genç adamın. Sezai Dede sanki yıllardır onu bekliyormuş gibi içten bir sevgiyle karşıladı onu. Torununa sımsıkı sarıldı. Gelinini bağrına bastı. Eşi ve çocukları da hiç yadırgamadılar bu çok uzaklardan gelen yabancı insanları.

Frank otuz yıl ayrı kaldığı babasını bulabilmek için tam beş yıl uğraş vermiş, arşivleri taramış, yüzlerce kişiyle konuşmuştu ama değmişti. Sımsıcak bir aileye kavuşmuştu sonunda. Daha dün ayrılmışlar gibi kaynaşıvermişlerdi hemen.

Ersin RAMOÄžLU - Ahu BOZLAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır