kapat
31.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Döndü'nün kaderi Boğaziçi ile döndü

Kütahya'nın Kayaışık Köyü'nde yaşayan Döndü Altın, bir yandan tarlada bir yandan da okulunda çalıştı. ÖSS Yabancı Dil dalında Türkiye 5'incisi oldu. Döndü şimdi Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyacak olmanın heyecanını yaşıyor

Döndü Altın, bir köylü kızı. Yazın tarla işlerine yardıma, kışın okuluna koştu. ÖSS Türkiye Yabancı Dil Sınavı'nda Türkiye beşincisi, yerleştirmede ise ikinci oldu. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği'ni kazandı. Döndü'yü hiçbir şey okuma azminden vazgeçiremedi. Hatta türbanlı olması bile. Kısa bir süre sonra Boğaziçili olacak olan Döndü, yeni okuluna kendini hazırlamış, "Dışarıda başımı kapatır, okulda açarım" diyor.

Döndü, Kütahya'nın Kayaışık Köyü'nde doğdu. Daha küçük yaşlarda okumaya olan merakı onun yaşıtlarının bir adım önünde gitmesini sağladı. İlkokula başladığında okuma-yazmayı ve dört işlemi biliyordu. Köyde yaşayanlar babasına 'kız çocuğu okur mu?' baskıları yapıyordu. Ama okumayı kafasına koyan Döndü Altın, babasını da ikna etti.

İlkokuldan sonra okuyabilmek için köyünden kalkıp Simav ilçesinde ev tuttu. O, Simav İmam Hatip Lisesi'ne, kardeşi Yusuf ise Kocaoğlu İlköğretim Okulu'na başladı.

AZ KALSIN OKUYAMIYORDU
Yazları ailesinin yanına giderek halı tezgahının başına geçiyor, tarlaya gidiyordu. Dokuduğu halılarla ailesine maddi olarak katkıda bulunuyordu. Ortaokuldan birincilikle mezun olduktan sonra öğretmenlik hayalini gerçekleştirmek için Fen Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liseleri Sınavı'na girdi. Simav Anadolu Öğretmen Lisesi'ni kazandı. Hazırlık ve birinci sınıfı burada tamamlayan Döndü Altın, kardeşinin İzmir Atatürk Sağlık Meslek Lisesi'ni kazanmasıyla okuldan ayrılma noktasına geldi. Çünkü 'kız başına' Simav'da yalnız kalmasına izin verilmezdi. Okulu da bırakamazdı. Çareyi Uşak Anadolu Öğretmen Lisesi'ne nakil yaptırmakta buldu. Okulun yurduna yerleşti. Çok çalıştı. Burs kazanarak iki yıl dersaneye gitti ve tek tercihi olan Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği'ni kazandı.

BABAMI ZOR Ä°KNA ETTÄ°M'
Döndü, ilkokuldan sonra babası Himmet Altın'ın, çevrenin etkisinde kalarak kendisini okuldan almak istemesini, şöyle anlatıyor "Köy yerinde olduğunuz için okumak zor olabiliyor. Kızlar okumaz diye yerleşmiş bir kanı var. Bu nedenle çevredekiler babama gelip 'Kız kısmı okumaz' der dururdu. Derslerim çok iyiydi. Başarılı bir öğrenciydim. Çabalarımın boşa gitmesini istemiyordum. Okumak için direttim. Babamı da konuşarak ikna ettim. Ancak üstelemeseydim babam okuldan alabilirdi. Sonraları babam da bana çok destek oldu."

Hazırlık sınıfında İngilizce'ye olan yeteneğini keşfettiğini söyleyen Döndü, bu derse daha fazla ağırlık vermiş. Lise 2 ve Lise 3'te burslu olarak dersaneye gittiğini belirten Döndü, okuldaki ve dersanedeki öğretmenlerinin kendisine çok yardımcı olduğunu vurguluyor. Döndü, çalışma sistemini ise "Düzenli ve bilerek çalıştım. Öğretmeni çok iyi dinlerdim. Test kitaplarımı en iyiler arasından seçerdim. Uykumu çok iyi alırdım. Mutlaka dinç kafayla ders çalışırdım. Çalışmaya başladığımda dersten başka hiçbir şey düşünmezdim" diye özetliyor.

Ä°STANBUL'LA TANIÅžTI
Kitap okumayı asla ihmal etmediğini vurgulayan ve yılda 50 kitap okuduğunu söyleyen Döndü, "Sadece Kütahya ve Uşak arasında gidip geldim. Dünyayı şimdilik kitaplardan biliyorum" diyor. İstanbul'u da Boğaziçi Üniversitesi'yle görüşmek için geldiği zaman ilk defa gördüğünü belirten Döndü, duygularını, "Üniversitede beni çok iyi karşıladılar. İstanbul'da beni karşılayan dershane Bebek, Etiler, Kadıköy ve Boğaz'ı gezdirdi. Hayran kaldım. Boğaz inanılmaz." şeklinde konuşuyor.

OKULDA BAŞIMI AÇARIM'
Normalde türbanlı olduğunu söyleyen Döndü, "Üniversitede başımı açacağım. Bazı şeyleri birbirine karıştırmamak gerekiyor. Hedeflerim var. Üniversiteden başarıyla mezun olmak, yurtdışında burslu olarak master ve doktoramı yapmak ve Boğaziçi'nde öğretim üyesi olarak kalmak istiyorum. Çok zorluklarla okudum. Bunca yıllık emeğimi bir yere getirmek istiyorum. Okulumu ne olursa olsun bırakmak istemiyorum" diye konuşuyor.

Bırakın kızlar okusun
Kendini çok mutlu hissettiğini ve emeğinin karşılığını aldığını belirten Döndü, "Köyümüzde kızlar okutulmuyor. Kızlar eskiden ilkokuldan, şimdi de ortaokuldan sonra hemen halı tezgahının başına geçiriliyor. Onlara örnek olmak istiyorum. Bırakın kızları okusunlar. Köyümüzde okumak isteyip de okuyamayan o kadar çok zeki kız var ki. Aileler kızları okutup ona gelecek sağlamak yerine, kızlarına halı dokutuyorlar. Köyde okumama çok karşı çıkan vardı. Babama sürekli gelerek 'Bu kızı neden okutuyorsun? Kız kısmı okur mu? diye söyleyenler vardı. Bundan sonra beni kimse engelleyemez. Okurken çektiklerimi, okumak için verdiğim mücadeleyi ben biliyorum" diyor.

Pınar ŞENGÜL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır