kapat
31.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Rekabet geldi, 84 trilyon cepte kaldı

Doğalgaz ihalelerinde oluşan hizmet birim fiyatı, 4 ilde vatandaşların % 20 ucuza gaz kullanacağını ortaya koydu

Doğalgaz dağıtımı ihalelerindeki kıyasıya rekabet "ucuz gazın" kapısını açtı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) bugüne kadar 4 ilde gerçekleştirdiği doğalgaz ihalelerinde ortalama hizmet birim fiyatı metreküp başına yarım centin bile altında kalınca yıllardır bu işi yapan belediyelerin savunma mekanizması yerle bir oldu. Kayseri'deki ilk ihalenin ardından oluşan 0.7 cent'lik fiyata "Böyle bir rakam olamaz" diyen işletmeci firmalar, Konya, Erzurum ve Çorlu'daki hizmet birim fiyatının 0.3 cent'lere kadar düşmesi üzerine sessizliğe gömüldü.

İYİ Kİ GEÇ TANIŞTILAR
Bu 4 ilde oluşan fiyatlar ise adeta bu ilde yaşayanlar için doğalgazla geç tanışmanın ödülü haline dönüştü. Çünkü İstanbul, Ankara, İzmit, Eskişehir ve Bursa'da halen doğalgaz kullananlar hizmet birim bedeli olarak ağustos ayı dolar kuru ile 4.5 cent ödüyor. Oysa 8 yıl boyunca metreküp başına Kayserililer 0.7 cent, Konyalılar 0.6 cent, Erzurumlular 0.4 cent, Çorlulular ise 0.3 cent ödeyecek. Bu rakamlardan yola çıkarak hesaplama yapıldığında eğer bugün itibariyle bu illerde doğalgaz kullanımı başlasa tüketiciler İstanbullar'dan yüzde 20'ye yakın bir oranda ucuza gaz kullanmış olacak.

Bunu bir örnekle anlatmakta yarar var. Diyelim ki Kayseri'deki doğalgaz dağıtımını İGDAŞ yüklendi. Kurum bugün için hizmet birimi olarak metreküp başına 4.5 cent alıyor. Bunun TL karşılığı 67 bin 855 lira. BOTAŞ'tan alınan gazın üzerine bu fiyat eklenince tüketicinin kapısına doğalgaz 354 bin 986 liradan ulaşıyor. Oysa ihalede oluşan 0.7 cent'lik hizmet birimi 11 bin 325 liraya denk geliyor. BOTAŞ'tan alınan gazın üzerine bu hizmet birim fiyatı eklendiğinde Kayserili vatandaşın evine doğal gaz 288 bin 280 liradan ulaşacak görünüyor. Kayseri'nin ortalama yıllık tüketim miktarının 350 milyon metreküp olacağını varsaydığımızda İGDAŞ'ın bunun için isteyeceği hizmet bedeli 16.9 milyon doları buluyor. 0.7 cent üzerinden hesap yapıldığında bu rakam 2.8 milyon dolarda kalıyor. Ortaya ise 14 milyon dolara yakın bir fark çıkıyor. Diğer illerde hesaba katıldığında ortaya bir yılda yaklaşık 60 milyon dolar yani bugünkü kurla 84 trilyona yakın bir fark çıkıyor.

Ayarlama 2004'te
EPDK yıl sonuna kadar toplam 20 ildeki doğalgaz ihalelerini tamamlamak niyetinde. 11 Eylül günü Gebze'nin dağıtım ihalesi var. Burada büyük sanayi şirketlerinin bulunması ihalede rekabetin kıyasıya geçeceğinin işaretini veriyor. EPDK Başkanı Yusuf Günay'ın halen dağıtım faaliyetini yürüten şirketlerin fiyat ayarlamaları için ise 2004 başı beklediği belirtiliyor.

Hacer GEMÄ°CÄ°


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır