kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Esrarengiz operasyon

ABD ve Turk askerlerinin, Kuzey Irak'ta PKK'ya karsi ortak tatbikat yaptigi haberi icin Disisleri Bakani Gul, ilginc bir yanit verdi Kuzey Irak'ta bir cok isi irtibatli yapmak icin yeni bir kararlilik var

Turkiye ve ABD'nin Kuzey Irak'ta PKK/KADEK'in temizlenmesi icin ortak tatbikata basladigi haberi, esrarengiz bir durum aldi. AP Ajansi, onceki gun verdigi haberde, Turk Ozel Timleri ile Saddam'in ogullari Uday ve Kusay'i yakalayip olduren 101. ABD Hava Indirme Tumeni'nden birliklerin, Irak sinirinda ortak tatbikata basladigini duyurdu. Haberi 101. Hava Indirme Tumen Komutani Tumgeneral David Petreaus'un verdigi bilgiye dayandiran AP, bu hafta TBMM'de gorusulecek olan "Eve Donus Yasasi"ndan PKK/KADEK unsurlarinin yararlanmak istemediklerini de vurguladi.

Onceki gun gecilen bu haber, dun Turk basininda da "iddia" olarak yer aldi, ancak haber Ankara'da ne dogrulandi, ne de yalanlandi.

ABD gezisini tamamlayarak dun Ankara'ya donen Disisleri Bakani Abdullah Gul, Havaalani'nda duzenledigi basin toplantisinda, bir gazetecinin, "Turk ve ABD askerlerinin Kuzey Irak'ta ortak tatbikat yaptiklari haberlerini dogruluyor musunuz? ABD'deki temaslarinizda bu konu da gorusuldu mu?" sorusuna once kisaca "Hayir" yanitini verdi. Bu yanitin hangisi icin gecerli oldugu sorusuna ise, "Kuzey Irak'ta bizim ozel kuvvetlerimiz de var, ABD'nin ozel kuvvetleri de var. Bir cok isi irtibatli yapmak icin yeni bir kararlilik soz konusudur. Soyleyeceklerim bu kadar" dedi. Soru ucuncu kez "Bir tatbikat veya operasyon yapiliyor mu?" seklinde gelince Gul, "Bu konuda bir sey soylemiyorum" yanitini vermeyi tercih etti. ABD'nin Ankara Buyukelciligi yetkilileri de ortak tatbikat uzerinde yorum yapmaktan kacinirken, "Bu konuyu ne dogrulariz, ne de yalanlariz" aciklamasinda bulundu.

Ayni sekilde SABAH'in gorusune basvurdugu askeri yetkililer de operasyon uzerinde herhangi bir yorumda bulunmaktan kacinip, "Biz bir yanit vermeyecegiz" demekle kaldilar.

ABD'nin Irak'taki Merkez Kuvvetler Komutani Orgeneral John Abizaid, gecen hafta Ankara temaslari sirasinda, PKK/KADEK'i bolgede barindirmayacaklarini bildirmisti. Konu Disisleri Bakani Gul'un Washington'daki temaslari sirasinda da gundeme geldi, Washington yonetimi, Eve Donus Yasasi'nin cikarilmasinin PKK/KADEK'in bolgeden temizlenmesine araci olacagini, orgutun ust yonetiminin de Kuzey Avrupa ulkelerine gonderilmesi icin girisimlerinin surecegini bildirdi. ABD'li yetkililer bolgede teror orgutunun tek bir elemanin dahi kalmayacagini garantisini de verdi. Bu cercevede bir suredir bolgedeki PKK/KADEK militanlarinin silah birakmasi yonunde girisimlerde bulunan ABD, Ankara'ya "Turk sinirina kacanlar icin de gerekenin yapilacagini" iletmisti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sari Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir