kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Bir millet uzayacak

Yapilan boy arastirmalarinda ortalamanin giderek dustugunu fark eden ABD'liler careyi hormon tedavisinde arayacaklar. Ulkedeki boy ortalamasinin 1.70'e kadar cekilmesi gerektigini dusunen yetkililer bir hormon ilacina onay verdiler bile

Yapilan son arastirmalarda vatandaslarinin boy ortalamasinin her yil biraz daha dustugunu belirleyen Amerikan saglik yetkilileri, yeniden "uzayabilmek icin" umutlarini hormon tedavisine bagladi. Yetkililer boy ortalamasini 1.70'e cikarmayi planladiklari icin Eli Lilly ilac sirketi tarafindan uretilen buyume hormonu Humatrope Amerikan Ilac ve Gida Dairesi tarafindan onaylandi. 1987 yilindan beri kullanimda olan Humatrope buyume hormonlari eksik olan cocuklarin tedavisi icin kullaniliyor.

Tavsiye Komitesi'nin buyuk bir cogunlukla kullanilmasini kabul ettigi ilac bundan boyle dunya marketlerinde de satilabilecek. Ilac sirketinin sozcusu Judy Kay Moore "Bu ilac sayesinde buyume hormonlari eksik olan cocuklar normal yetiskilerin boy seviyesine ulasabilecek" diyor.

HEDEF UZAMAK
Ilac oncelikle on yasin altinda boylari en az bir metre yirmi dort santimden az olan cocuklarda kullanilacak. Humatrope sayesinde erkek cocuklarin 1.69-70 santime kiz cocuklarin ise 1.55'e ulasmasi bekleniyor. Moore'un verdigi bilgiye gore, haftada uc kez Humatrope tedavisi goren cocuklarin boylarinda 3.8 santim, tedavinin haftada 6 kere uygulandigi cocuklarin boylarinda ise yedi-sekiz santim uzama oldugu belirlendi.

Moore kisa boylu cocuklarin toplum tarafindan dislanmasini da onleyeceklerini soyledi. Judy Kay Moore ilac sayesinde kisa boylu insanlari da topluma kazandiracaklarini iddia etti.

DAHA ETKILI
FDA yoneticilerinden Dr. David Orloff ise ilacin klinik deney asamasi ile ilgili verdigi bilgilerde ilginc bir noktaya dikkat cekti. Orloff, "Calismalar sonucunda ilacin bazi cocuklar uzerinde daha etkili oldugunu gorduk. Fakat bazi cocuklar icin neden daha yararli oldugunu henuz bilmiyoruz. Calismalarin ilerleyen asamalarinda bunun nedenlerini ogrenmeyi umuyoruz" dedi.

Kurulun aldigi karara gore ilaci ureten sirket istedigi gibi direkt olarak evlere dagitim yapamayacak. Ilaci almak isteyenlerin once doktora giderek tibbi bir muayeneden gecmeleri gerekecek. Ve ilaci ancak doktor tavsiyesiyle cocuguna uygulayabilecek. Ilacin bilinen en buyuk yan etkileri ise uyusukluk ve eklem agrilari.

Doktorlar da onayliyor
Istanbul Tip Fakultesi Buyume-Gelisme ve Cocuk Endokrinolojisi Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Hulya Gunoz, cocuklarda buyume geriligi gorulmesi durumunda acilen ilac tedavisine baslanmasi gerektigini soyledi.

Dunya genelindeki uygulamalarinda 'Rekombinant Somatropin' adli etken maddeli ilacin, boy uzamasi uzerindeki etkilerinin dogrulandigini belirten Prof. Dr. Gunoz, "Buyume hormonu tedavisi goren 43 bin hastanin kayitlari degerlendirilerek hazirlanan ve en genis veri kaynaklarindan biri olan KIGS'den elde edilen verilere gore, bu ilacin boy uzamasi uzerindeki etkileri dogrulanmaktadir" diye konustu.

Sisli Etfal Hastanesi Bashekimi ve Endokronoloji Metabolizma Hastaliklari Uzmani Doc. Dr. Yuksel Altindas da 'Humatrope' adli ilacin Turkiye'de de ozellikle buyume geriligi olan cocuklarda kullanildigini anlatti. Altindas, gen muhendisleri tarafindan gelistirilen bu ilacin kemik uclari henuz tamamlanmamis kisilerde olumlu etkiler gosterdigini de sozlerine ekledi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sari Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir