kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Alisveris merkezini basip eli bos donduler

Devlet Baskani'nin istifasini isteyen kacak askerler binaya patlayici ve bubi tuzagi yerlestirdi. Genelkurmay Baskani destek vermeyince isyansona erdi

Uzakdogu ulkesi Filipinler'de haftalardir suren darbe soylentileri dun baslayan askeri ayaklanmayla gercege dondu. Darbeciler, birkac gun once yanlarina silah ve muhimmat alarak ortadan kaybolan 200 askerdi. Baskent Manila'daki ulkenin en onemli alisveris merkezini kusatan isyanci askerler, amaclarinin darbe yapmak olmadigini, tek istediklerinin Devlet Baskani Gloria Macapagal Arroyo ve Savunma Bakani'nin istifasi oldugunu acikladi. Isgal ettikleri binada aralarinda Avustralya Buyukelcisi Ruth Pearce'in da bulundugu cok sayida yabanci isyancilarin elinde esir kaldi. Askerlerin ortadan kaybolmasiyla birlikte derhal haklarinda tutuklama emri cikaran Arroyo, isyancilara TSI oglene kadar teslim olmalari icin sure tanidi.

TANKLAR CADDELERE YIGILDI
Bunun uzerine askerler, Buyukelci Pearce ve diger yabancilari serbest birakti. Ancak ogle saatlerine gelinmesine ragmen eylemi bitirmeye yanasmayan isyanci askerler, binanin etrafina bubi tuzaklari ve patlayicilar yerlestirdi. Darbe iddialarini ortadan kaldirmak icin Filipinler genelkurmay baskani ve hava kuvvetleri komutani Arroyo'ya destek verdiklerini belirten birer aciklama yapti. Ardindan ordu tanklari, cok sayida asker ve panzer isyancilarin bulundugu binayi kusatti.

Taraflar arasinda gorusmeler surerken isyanci askerlerin 16'si ordu askerlerine teslim oldu. Filipinli hukumet yetkilileri, taraflar arasindaki gorusmelerde kisa surede bir cozum saglanmasini umduklarini belirtirken Icisleri Bakani Jose Lina, isyancilara yardim ettigi gerekcesiyle ulkenin onemli senatorlerinden Gregorio Honasan hakkinda tutuklama emri cikardi. Gorusmeler TSI 18.00'a kadar surunce Arroyo, operasyon duzenletmedi. 19 saat sonunda teslim olan isyancilar ve kimi sivillerin ayaklanma ve darbe girisimiyle yargilanmasi bekleniyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sari Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir