kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Saltanat kayığında bir Osmanlı gelini

II. Abdülhamit'in torunlarından Marie Christine Ayşe, Esma Sultan Yalısı'nda evlendi. 19 ülkeden 180 davetlinin katıldığı düğünde mönü Türk yemeklerinden oluştu. Türk şarapları ile tatlıların üstüne kahve ve nargile ikram edildi. Görkemli düğün, sabaha karşı mercimek çorbasıyla noktalandı

Osmalı sultanı II. Abdülhamit'in anne tarafından torunlarından olan Marie Christine Ayşe İsviçreli işadamı Patrik Dreyfus ile büyük büyük teyzesi adına yaptırılan Esma Sultan Yalısı'nda dünya evine girdi. Gazetecilerin alınmadığı ve 19 ülkeden 180 davetlinin katıldığı düğünü Sabah gazetesi izledi. Düğüne gelinin büyükbabası ve 2. Abdülhamit'in torunu Osman Nami Osmanoğlu ve kızlarının dışında hanedanından yalnızca Sultan 5. Murat'ın Fransa'da yaşayan torunu Kenize Murat katıldı. 'Yakın aile üyeleri ve arkadaşlar' arasında yapıldığı vurgulanan düğünde davetlilerin tamamına yakını yabancılardan oluşurken, hanedanın diğer üyeleri davet edilmedi.

DEDESİNİN KAYIĞIYLA GELDİ
Esma Sultan Yalısı bundan bir ay önce Osmanlı hanedanının bir başka üyesinin düğününe de ev sahipliği yapmıştı. Sultan V. Murat ile Reşat'ın torunu olan Osman Osmanoğlu, Alev Öcal ile dünya evine burada girmişti. Türk mutfağı yerine Fransız mutfağının tercih edildiği bu düğüne hanedanın nerede ise tamamı davet edilmişti. Almanya doğumlu II. Abdülhamit'in torunlarından Marie Chiristine düğünün yapılacağı Esma Sultan Yalısı'na nedimeleri ile birlikte büyük dedelerinden II. Abdülmecit'in kayığından kopya edilen "Saltanat Kayığı" ile geldi. Kayık yalıya yanaşırken genç çiftin isteği üzerine orkestra J. Strauss'un 'Blue Danube- Mavi Tuna' valsini çaldı.

Dökülen beyaz gül yaprakları ve konukların alkışları arasında iskeleye çıkan Christine'yi üvey babası Macaristan'ın Meksika Büyükelçisi Diplomat Jose Luis De Martinez karşıladı. Büyükbabası Osman Nami Osmanoğlu ile birlikte üvey babası gelini Dreyfus'a teslim etti. Yeni evli çift ise birbirini öperek kutladı. Düğün töreninde konuşan 83 yaşındaki Osman Nami Osmanoğlu 7 torunundan en büyüğü olan Christine'yi evlendirmekten mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "İlk torun düğününü yapıyoruz, darısı diğerlerinin başına" dedi. Büyükbabası II. Abdülhamit'in Esma Sultan Yalısı'nın karşısındaki Beylerbeyi Sarayı'nda öldüğünü belirten Osmanoğlu, "Torunumuz ise büyük büyük dedesinin hayatının sona erdiği Saray'ın karşısında evlenerek yeni bir hayata başlıyor. Bu benim için çok duygulandırıcı bir tören" dedi.

HOŞGÖRÜNÜN KENTİ İSTANBUL
İstanbul'un Batı ile Doğu dünyasını birbirine bağlayan bir kent olduğunu anlatan Osmanoğlu, "Bu kent her zaman hoşgörünün merkezi olmuştur" diye konuştu. Masaların pembe ve beyaz güllerle süslendiği, zeminin beyaz gül yaprakları ile kaplandığı Yalı'daki düğünde takı töreni de yapılmadı. Yemek menüsü ıspanak soteli ve safran soslu levrek balığı, kuşüzümlü pilav, istim kebabı ve dondurmadan oluştu. İçecek olarak ise Türk şarapları sunuldu. Arkadaşlarının konuşmaları ve gösterileri ile süslenen düğünde çift gece yarısı 4 katlı düğün pastalarını davetlilerin alkışları arasında bir kılıçla kesti. Yemeğin ardından davetlilere Yalı'nın bahçesinde Türk tatlıları, kahvesi ve çayının yanı sıra nargilede sunuldu.

Pervin KAPLAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır