kapat
24.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL

AB için Erzurum Kongresi

Bakanlar Kurulu, MGK'nın yapısını değiştiren 7'nci Uyum Paketi'ni Erzurum Kongresi'nin yıldönümünde tarihi binada imzaya açtı Adalet Bakanı Çiçek, "Artık tartışmalar bitmiştir" dedi

Erzurum Kongresi'nin 84'üncü yıldönümünde, tarihi kongre binasında bu kez AB için toplanıldı. Bakanlar Kurulu, Erzurum'da yaptığı toplantıda, AB yolunda önemli bir adım olarak görülen, MGK'nın görev alanının daraltılması ve sivil genel sekretere olanak sağlayan düzenlemenin de içinde bulunduğu 7'nci Uyum Paketi'ni imzalayıp, Meclis'e gönderilmesine karar verdi.

Kongre binasına gelirken çevrede toplanan vatandaşların sevgi gösterilerine el sallayarak karşılık veren Erdoğan, kongre salonunda, Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum Kongresi'ne başkanlık ettiği ve üzerinde ''Kemal Paşa'' yazılı masada oturdu.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda alınan kararları açıklayan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Erzurum Kongresi'nin önemine dikkat çekti. "Erzurum Kongresi'yle milletin iradesi en üstün irade olduğunun açıkça anlaşıldığını" kaydeden Çiçek, "Onun üstünde hiçbir güç, kuvvet yoktur. Onu küçümseyen, onu yok farz eden her çaba, her gayret, her teşebbüs hüsranla sonuçlanmıştır" dedi. Bugün Türkiye'nin birçok zorlukları ve sıkıntıları bulunduğuna da işaret eden Çiçek, "Ama Erzurum kongresinden çıkarttığımız derslerden, edindiğimiz tecrübelerden biliyoruz ki, şartlar ne kadar zor olursa olsun millete ve onun gücüne inanırsak, aşamayacağımız engel yoktur'' diye konuştu.

Çiçek, daha sonra toplantıda alınan kararları açıkladı ve 13 kanunda değişiklik öngören 7. Uyum Paketi'nin imzaya açıldığını bildirdi. Çiçek, pakette hak ve özgürlüklerin genişletilerek teminat alınmasının yanı sıra MGK Genel Sekreterliği'nin Teşkilat Kanunu'nda da değişiklik öngörüldüğünü söyledi, gazetecilerin MGK ile ilgili tartışmaları hatırlatmaları üzerine, "Artık tartışma konusu yok. Tasarı Meclis'e sevk edildiğine göre, bundan sonra her türlü müzakere TBMM'de yapılacaktır'' dedi.

TAYYİP DEĞİL, SİZ BORÇLUSUNUZ
Başbakan, daha sonra partisinin Erzurum 1. Olağan Kongresi'ne katıldı. Erdoğan, kongrede konuşurken, bir vatandaşın, "İhlas'a paralarımızı kaptırdık, yediler bizi bitirdiler'' diye bağırması üzerine, "İyisiniz, çok güzelsiniz de, paralarınızı bir yere gidip yatırırken bize sormuyorsunuz. Ama paralarınızı yatırıp kaptırdıktan sonra 'biz ne yapacağız' diyorsunuz. Yapacağınız yargıya gitmek, başka bir şey değil" dedi.

Erdoğan, konuşmasının devamında sözü İmar Bankası nedeniyle Cem Uzan'a getirerek şunları söyledi "Batan bankalar var, değişik hesaplar tutmak suretiyle batan bankalar var. Şimdi başlıklar atılıyor, 'Tayyip ödemiyor, biz ödüyoruz' diye. Tayyip borçlu değil, borçlu sizsiniz. Kuyrukları oluşturduğunuz bankalarımızın kapısında vatandaşın parasını ödemiyorsunuz. Tabii ki orada el konulduktan sonra gerekli ödemeleri vakti saatinde yapacaktır. Ama önce bu incelemeler bitecek.''

ANKARA KRİTERLERİ GELİR
Erdoğan, AB konusunda ise, 7 ayda 4 ayrı paketin çıkarıldığını, dünkü toplantıda da 7 Paket'in imzaya açıldığını hatırlatarak, "Türkiye'nin AB'ye girememesi halinde Ankara kriterlerinin devreye girebileceğini" ifade etti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır