|
|
SAVAŞ AY
Yüzme havuzu kullanma kılavuzu
Havuz keyfi iyidir de hem sağlık hem hijyen hem binbir bakımdan girmenin, çıkmanın, kullanmanın bile kurallarına uymak koşuluyla. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, havuzlarda aranması gereken başlıca 8 sağlık kuralı hakkında konuşunca ortaya önce kurs alınıp, sonra havuza gidilmeli durumu çıktı. Aşağıya yazıyorum bakalım abartı mı?
Kirli havuz mikrop saçar
Girdiğimiz havuzlarda hijyenik koşullara uyulmaması, havuzların çeşitli mikroplarla dolarak hastalık yapmasına yol açıyor. Bu nedenle üzerinde durmamız gereken konular şöyle
Düzenli klorlama şartı
Bir kişinin vücudundan havuz suyuna bulaşan bakteri sayısı 20-100 milyon arasında değişiyor. Günümüzde klorlama işleminin yapılması, havuz suyundaki mikroorganizmaların çoğunun ölmesini sağlıyor. Havuz suyunun hijyenik olabilmesi için her gün düzenli olarak litre başına 0,2-0,3 miligram serbest klor düzeyi sağlayacak şekilde "klorlama" işleminin yapılması gerekiyor. Çünkü klor miktarı yetersiz kaldığında, havuz suyundan çeşitli hastalıkların bulaşma riski artarken, gereğinden fazla klor kullanılması da göz ve ciltte tahriş ya da kızarıklık gibi çeşitli sorunlara yol açıyor.
Atıklardan arınmış mı?
Havuz suyunun içinde mikroorganizma, saç, ter veya yağ gibi pek çok yabancı madde bulunuyor. Bu maddeler düzenli olarak havuz suyundan arındırılmazsa, çeşitli hastalıklara yol açıyor. Havuzların bu küçük partiküllerden arındırılması için "flokülasyon" ve "filtrasyon" işlemi uygulanıyor. Bu yöntemde partiküller, özel bir maddeyle temas ettirilip büyük partiküller haline getiriliyor. Ardından filtre edilerek sudan uzaklaştırılıyor. Bu işlemler düzenli ve özenli bir şekilde yapılmazsa, su berraklığını yitiriyor, yabancı cisimlerde de giderilemiyor. Suda bu tür cisimlerin görülmesi havuzun kirli olduğunu gösteriyor.
Temiz su ekleniyor mu?
Havuz suyunun daha çok yüzeyi kirlilik yönünden sorun taşıyor. Dolayısıyla havuz suyunun, alttan ve yanlardan verilmesi, su yüzeyinin taşarak ızgaralardan akmasının sağlanması gerekiyor. Bu yöntem sayesinde havuz suyunun ölü noktaları harekete geçirilerek, mikrop ve atıklardan arındırılması sağlanıyor. Bu işlemler sonucunda havuz suyunun hergün en az üçte birinin dolayısıyla 3 gün içinde tamamının değiştirilmesi gerekiyor.
Havuz duvarları temiz mi?
Havuz suyunu çevreleyen duvarların temiz olması da sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Hijyenik bir havuz için en ideali, bu duvarların antiyosun maddelerle klor ya da asit özelliğine sahip maddeler yoluyla her gün düzenli olarak fırçalanmasıyla sağlanabiliyor. Çünkü duvarlar temizlenmediğinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
Ayak havuzu var mı?
Havuz çevresindeki çeşitli yabancı maddeler ve mikroplar nadir görülmesine karşın hastalık oluşturabiliyor. Özellikle ayaklar ve terlikler enfeksiyonun bulaşmasında en büyük etken. Dolayısıyla havuza girmeden önce ayakların dezenfekte edilmesi için, "permanganat" ya da "klorlu su" kullanılan küçük ayak havuzlarına girmek gerekiyor.
Havuz çevresi temiz mi?
Havuzun çevresindeki zeminde çıplak ayakla dolaşmak da mikroplara davetiye çıkarıyor. Çıplak ayakla bu zeminde yürümeniz ıslak zeminde yerleşen mantarların bulaşmasına neden oluyor. Bu nedenle kendi terliğinizi kullanmanız, şezlonga ise kendi havlunuzu sermeniz büyük önem taşıyor.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|