kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

2011 Türkiye, AB'ye girecek

Avrupa, basınıyla diplomatıyla Türkiye'nin üyeliği için aynı tarihi konuşmaya başladı. Dünkü AB toplantısında da 2011 sesleri yükseldi. 6 yıl önce Türkiye'nin önünün kesildiği Lüksemburg'da 2 yıl sonra müzakerelerin başlayacak olması da kaderin bir cilvesi

Avrupalı diplomatlar, Türkiye'ye 2011 randevusu verdi. Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'de Genel İşler Konseyi'nde konuşan AB Dönem Başkanı ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Türkiye-AB ilişkileri katılım öncesi hassas bir dönemden geçiyor. Türkiye'nin reform programının zenginleştirilmesi için bu süreçte cesaretlendirilmesi gerekiyor" dedi. İngiliz, Alman ve Belçikalı diplomatlar, 2011 yılında Türkiye'nin AB ailesine katılacağını öne sürdü.

SKY: 8 YIL SONRA
AB Dönem Başkanı İtalya, Brüksel'de toplanan AB Dışişleri Bakanları'na altı aylık önceliklerini açıkladı. AB Dışişleri Bakanları'na sunulan 62 sayfalık Dönem Başkanlığı Programı'nda Türkiye'nin aktif olarak destekleneceği vurgulandı. İtalya'nın hazırladığı 6 aylık eylem planının genişleme bölümünde yer alan Türkiye paragrafında şu sözlere yer verildi

Başkanlığımız sırasında, Türkiye'nin Aralık 2004'teki katılım müzakerelerinin başlangıcında olumlu bir karar alınması için yardımcı olacağız. Bu amaçla, tam anlamıyla müzakere tarihi verilmesinin yürürlüğe girmesi yönünde çalışmak planlanmaktadır. Türkiye'ye Aralık 2003 tarihinde ilk olumlu sinyalin verilmesi hedeflenmektedir...

Türkiye'yle ilgili bir haber paketi hazırlayan İngiltere'nin Sky televizyonu, 'doğu ve batı kültürlerinin kaynaştığı Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin 2011 yılında gerçekleşeceği' tahmininde bulundu. Türkiye'nin durumunun 2004 yılında yapılacak değerlendirmeyle netleşeceğini, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başlanmasının beklendiğini kaydeden Sky, "Türkiye'nin tam üyeliğinin onaylanması 2011 yılını bulacaktır" görüşüne yer verdi.

AB Dönem Başkanı İtalya'nın Türkiye'nin üyeliğine tam destek verdiğini hatırlatan İngiliz televizyonu, Türk halkının da bu üyeliği dört gözle beklemekte olduğunu kaydetti.

Televizyonun görüşüne başvurduğu emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, "Türkiye'nin üyeliğinin sadece Hıristiyan Avrupa'ya değil, Müslüman Ortadoğu'ya da çok şeyler katacağını" savundu.

2011 OLASI TARİHTİR
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'a yakın bir bakanlık yetkilisi, SABAH'a AB-Türkiye ilişkilerinde geri dönülmez bir süreç yaşandığını belirterek, "tam üyelik sürecinde Türkiye'ye perspektif sunulması gerektiğini" vurguladı. Bu perspektifin 2011 olduğunu da ifade etti. AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Günter Verheugen'in 2012'yi öngördüğünü hatırlatan AB'li Alman diplomatlar "2011'i olası üyelik tarihi" olarak gösterdi. Belçika'nın AB ilişkilerinden sorumlu eski Devlet Bakanı Annemie Neyts'in '2010' tarihinin arkasında durduklarını ifade eden Belçikalı diplomatlar da "2011'de Türkiye'nin AB ailesinin üyesi olacağına inanıyoruz" dedi. 1997'de Lüksemburg'un ev sahipliğini yaptığı zirvede ilişkilerin asgariye indirilmesinden sonra yine 2005'in ilk 6 ayında Lüksemburg'un dönem başkanlığında Türkiye'nin müzakerelere başlaması bekleniyor. 2004'ün son altı ayında başkanlık yapacak olan Hollanda'da müzakerelere başlama tarihi verileceği, ardından da başkanlığı devralacak Lüksemburg'da Türkiye'yle müzakerelerin başlayacağı öne sürüldü.

Fikret AYDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır