kapat
14.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

REFİK DURBAŞ


Varlık, 70 yaşında...

Cumhuriyetin onuncu yılından dört ay kadar önce yayın hayatına başlayan Varlık dergisi, kaç kuşağı bağrında barındırmıştır? Bu sorunun yanıtını 1953'ten Varlık dergisinin kurucusu Yaşar Nabi'nin 15 Mart 1981'de ölümüne kadar yardımcılığını yapan Tahsin Yücel şöyle veriyor "Orhan Veli'den Dağlarca'ya, Ziya Osman'dan Bedri Rahmi'ye, Necatigil'den Sabahattin Kudret'e, Sait Faik'ten Oktay Akbal'a, Orhan Kemal'den Hacıhasanoğlu'ya, Mahmut Makal'dan Talip Apaydın'a, Ataç'tan Sabahattin Eyupoğlu'na nice yazar ve ozan..."

Yalnız dergi mi? Gözünün nuru Varlık Yayınları'ndan bir kitaba değmemiş bir okur düşünülebilir mi? Adnan Binyazar, Dicle Köy Enstitüsü'nde okurken Varlık Yayınları'nı bir manifaturacı dükkanından aldığını söylüyor. Ben de 60'lı yıllarda Bergama'nın bir dağ köyünde Varlık Yayınları ile karşılaşacak ve bu küçük "kütüphane"nin yıllar önce burada görevli bir köy enstitülü öğretmen tarafından kurulduğunu öğrenecektim.

Devletin dahi ulaşamadığı kıyı köşelerde yeşeren bir yayıncılık anlayışı... Bunun sırrı, belki de Yaşar Nabi'nin anılarında gizli...

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Yaşar Nabi, 1940'da yeniden askere alınır. Levazım subayı olarak Kemerburgaz'dadır. Varlık ise İstanbul'da basılmaktadır.

Derginin provaları ordugaha posta ile gönderilmekte, Yaşar Nabi de "Her yağmurda şakır şakır sular akıtan, geceleri buz gibi çadırın altında, seyyar karyolaya oturmuş, bir gemici feneri ışığında o göz törpüsü provaları düzelterek" dergiyi hazırlamaktadır. Üstelik o savaş günlerinde yalvarıp yakararak yazı toplamak da olanaksızdır.

İşte böylesi günlerden geçerek günümüze ulaşan Varlık dergisi, yarın, yani 15 temmuzda 70. yaşını kutluyor. 70. yaşı nedeniyle de okurlarına iki armağan kitabı var Biri, Varlık'ın şimdiki yayın yönetmeni Enver Ercan'ın hazırladığı şimdiye kadar Varlık'ta şiirleri yayımlanmış Türk şairlerinin şiirlerinin yer aldığı "Varlık Şiirleri Antolojisi", ötekisi yine Enver Ercan imzalı ve ilk yapıtlarıyla dergide görülen "Varlık'ta İlk İmzalar"...

Şiire başladığımız 60'lı yıllarda şiir yazan bir gencin şair olabilmesinin denek taşı Varlık dergisi idi. Başka dergilerde istediğiniz kadar yazın, şiiriniz Varlık'ta yer bulamamışsa, şairler loncasında yeriniz yok demekti. Yaşar Nabi, yıl içinde yayımlayamadığı yazı ve şiirleri de Varlık Yıllığı'na alırdı. Varlık Yıllığı'na bugün de ihtiyacımız var diye düşünüyorum.

REFİK DURBAŞ

Okullar satılmasın
AK Parti, okulları satarak bedeliyle şehir dışında 2-3 okul yapacakmış... Atatürk Lisesi, Ankara'nın en köklü lisesidir. Şimdi, bu 122 yıllık okul satılacak, neden? Devletin tüm gelirleri bitti, sıra okulları satmaya mı geldi? Bu okul acaba London College, Cambridge College gibi olsa ve satılsa ülke ayağa kalkmaz mı? Atatürk Lisesi'ni yıkmak bir ekolü yıkmaktır.

Eğer devletim okulları satıp gelecek parayla sistemi kurtarmayı düşünüyorsa vah ülkemin haline...

VOLKAN YOLDAŞ (Atatürk Lisesi 9. sınıf öğrencisi) ANKARA


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır