|
 |

MEHMET ALTAN
İlericiliğin tanımı...
"Yeni Sol" ya da "Üçüncü Yol" diye adlandırılan "sosyal demokrat" liderler hafta sonunda Londra'da bir araya geldiler.
"İlerici Yönetim Anlayışı" başlıklı konferansın ilk gününde İngiliz İşçi Partisi Lideri Tony Blair ve Bill Clinton birer konuşma yaptılar.
Tony Blair ilerici yönetim anlayışına yeni yorumlar getirmekle kalmadı, partisinin iktidardaki son iki yılının amaçlarını da açıkladı.
Eski ABD Başkanı Bill Clinton ise "henüz yapılamayanlara" dikkat çekerek, "Üçüncü Yol"un fazlaca merkeze kaydığına yönelik eleştirilere yanıt verdi.
****
Irak konusunda ağır eleştirilere uğrayan ve kamuoyu yoklamalarında da puan kaybeden Tony Blair geçtiğimiz hafta başında Fransa, Almanya ve İspanya'nın etkin gazetelerine verdiği röportajlarda kendi konumunu yeniden belirledi.
Blair, bu röportajlarda "merkez solun ve ilericilerin", kendilerinin ekonomik açıdan "anti-küreselleşmeci", siyasi açıdan da "anti-Amerikancı" olarak tanımlanmalarına izin vermemeleri gerektiğini söylüyordu.
Saddam Rejimi karşısındaki tavrını da, "ahlaki müdahale" kavramını açarken şöyle netleştiriyordu
"Bakın, ben merkez sol'da, ilerici politikanın bir sorumlusuyum. Kendi halklarını sefil eden diktatörleri engelleyebilirsek, bunu yapmamız gerektiğine yürekten inanıyorum. Bu, rejimlerini beğenmediğimiz bütün ülkeleri işgal etmek anlamına gelmez. Ancak solda anlamadığım bir şey var, her yıl binlerce Iraklı'nın ölümünden sorumlu olan Saddam karşısında neden tereddüt edelim?"
****
Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçerken de siyasetin kafası karışmıştı. Onca zamandır alıştıkları hayvan gücünün yerine kol gücünü emsal alan buhar makineleri geçiyordu.
Bugün ise, kol gücü bitiyor, onun yerine "beyin gücünü" emsal alan bilgisayarlar geçiyor.
Bu köklü çağ değişimi herkesi zorluyor. İlericiliğin tanımını da,
"Her ÅŸey deÄŸiÅŸiyor" diyoruz. Peki deÄŸiÅŸen ne?
Değişen teknoloji... İnsanın çalışma aleti. Çalışma aleti değişince insanoğlunun doğa ile kurduğu ilişki farklılaşıyor. Bu, hem insanın insan ile, hem de insanın toplum ile ilişkilerini yeniden belirliyor.
Feodal dönem ile sanayi dönemi aynı mıydı? Åimdi de sanayi dönemi ile sanayi sonrası dönem aynı olmayacak...
****
Solculuk, ilericilik "deÄŸiÅŸimden yana" olmak demektir...
Solculuk, ilericilik "insandan, bireyden" yana olmak demektir...
Yeryüzü tarihteki en hızlı değişimini yaşarken, en çok kendini "solcu ya da ilerici" olarak tanımlayanlar üzülmekte...
Çünkü olanlara siyaseten bakınca, bir önceki siyaset kalıpları yıkılıyor. Çağın sosyolojik kalıpları değişiyor. Sömürü azalıyor. Kar haddi düşüyor. Eski tür siyaset yapıp, kendine koltuk arayanların da canı sıkılıyor. Değişim, tabanını kaybeden eski tip sol siyasetçiyi mutsuz ediyor.
****
Değişimden yana iseniz ve bu çağ yangınına felsefi olarak bakıyorsanız, çok mutlu olmalısınız. Tüm acılara, eşitsizliğine, külfetine rağmen çok köklü bir devrim yaşanıyor. Kendinizi sanayi döneminin başlangıcında gibi hissediyorsunuz. Geleceğin mevcuttan çok daha iyi olacağını bundan dolayı biliyorsunuz.
Böylesine altın bir çağ tanıklığını, güncel siyasette ikbal arayışının sığlığına mahkum etmek yazık.
Değişimin bizzat kendisine karşı çıkmak yerine, onu anlayarak külfetlerini azaltmak ve dağılımını adil hale getirmek daha anlamlı değil mi?
Bir yandan böyle muhteşem bir tarihsel dönüşümün keyfini çıkarmak, bir yandan da zaaflarına muhalefet etmek.
Ancak bu daha derin bir algılama, daha tutarlı ve ciddi bir çalışma, daha yüksek bir performans istiyor.
Saddam'dan yana çıkıp, Amerikan hamburgeri yememek kadar kolay değil.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|