kapat
14.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Faizler mıknatıs gibi bütün parayı çekiyor

Ersin Özince, yüksek faiz nedeniyle paranın bu yöne kaydığını belirterek, "Yatırımcıyı suçlayamayız. Çaresi borçlanma ihtiyacının azaltılmasıdır" dedi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yüksek seyreden reel faizlerin düşmesi için piyasayı bozan borçlanma ihtiyacının azaltılması kararlılığındanz taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. "Faiz, mıknatıs gibi parayı çekiyor" diyen Özince, SABAH'a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi

* İcra İflas Yasası neden gerekli Bankaların aktif kalitesinin krizden bu yana sorgulandığı bir ortamda sorunlu alacakların tahsilindeki araçlar yetersiz kalıyor. Bankacılık sektörü, sorunlu alacakların fazla olduğu bir sektör. İcra İflas Yasası süreci çok uzadı. İvme kazandırılmalı. Fakat IMF, ultra yaklaşım göstermemeli. Sorunlu alacak tanımımızı katı yapıyoruz, sonra gelişmiş ülkelerin mevzuatını uygulamaya çalışınca zorlanıyoruz.

* Fatura kime çıkıyor Bankalara emanet edilen ve krediye dönüşen paralar tahsil edilebilmeli. Yapılacak düzenmeler, bankaların elini rahatlatmalı. Aksi taktirde, fatura dönüp dolaşıp vergi verenlerin sırtına yükleniyor. Bu dönemin kapanması gerekiyor.

* Kayıtlı ekonomiye doğru atılan adımlar Bankalar Birliği olarak istikrara destek vereceğiz. Sistemin derinleşmesi, kayıtdışlığını azaltılması kaçınılmaz gereklilik. 5 milyar lira ve üzerindeki para hareketlerinin bankalardan geçmesi yönündeki karar çok yerinde oldu. Aynı şekilde muhasebe sisteminin uluslar arası normlara uygun hale getirilmesi, enflasyon muhasebesine geçilecek olması da son derece önemli.

KUR TEK ENSTRÜMAN DEĞİL
* Faiz neden yüksek Risk primi çeşitli nedenlerle yükseliyor.Bunun önlemenin en iyi kamu borçluluğunu azaltmaktan geçiyor. Faiz, mıknatıs gibi parayı çeker. Bu noktada oluşan yatırım tercihini eleştiremeyiz. Herkes kendince rasyonel davranıyor ve bu da hakkıdır. Çaresi, de fiyatı bozan, piyasayı istismar eden borçlanma ihtiyacının azaltılmasıdır.

* Kur, rekabet aracı mı Kur politikasında tercihimiz kesin. Arzı da talebi de sadece Merkez Bankası'ndan beklemekle serbest piyasa çalışmıyor. İhracatçının zorluklarını biliyorum. Biz de sanayi sektöründe iştirakleri olan bir bankayız. Ancak ihracata devam ediyoruz. Kur gerçekten önemli ama rekabet için gerekli tek enstrüman da değil. Bu nedenle her alanda verimliliği arttırmaya çabalıyoruz.

Kur, kotaları doldurtmadı
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kurdaki düşüklük nedeniyle ABD'ye yönelik konfeksiyon ihracatında birçok bazı kategorilerdi kotaların dolmadığını belirtti. Daha önceki yıllarda siparişler fazla olduğu için kotaların yetmediğini ve kotalarda esneklikler talep ettiklerini, bu yıl tam tersi durum yaşandığını ifade eden Orakçıoğlu, "Firmalarımız maliyet artışı ve kur nedeniyle fiyat tutturamadığı için Amerika'dan sipariş alamıyor değil, almıyorlar. İster istemez hassas kategorilerde bu yıl kotalarda bir sıkışıklık olmayacak" dedi.

ABD'ye ihracat yapılan hassas kategori ürünleri arasında örme üst giysiler, basic t-shirt, pantolon, gecelik ve pijama, yatak çarşafları ve suni ipliklerin bulunduğunu açıklayan Orakçıoğlu, şunları söyledi "Şu anda en hassas kategoride bile doluluk yüzde 50'yi aşmamış durumda. Yıl sonuna kadar kaybımız 400-500 milyon doları bulur" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır