|
|
Ankara Kuzey Irak'taki varlığını gözden geçiriyor
Süleymaniye'de 11 kişilik özel Türk timinin ABD'li askerler tarafından gözaltına alınması, uzun süredir bilinen bir gerçeği ortaya çıkardı.
Irak'ta söz sahibi olan ABD, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığını artık çekmesini istiyor. Türkiye ise, ülkenin güvenliğine ilişkin tehditler ortadan kalkmadıkça bölgedeki askeri varlığının devam etmesi kararlılığında. ABD'nin Irak operasyonunun ardından Irak politikasının değiştiğini ve "Kuzey Irak" ayrımının yapılmadığını vurgulayan Ankara, tüm bunlara rağmen geçmişte yaşanan tecrübeler doğrultusunda Kuzey Irak'taki Türk askeri varlığındaki ısrarını sürdürüyor.
Türkiye ilk sınır ötesi operasyonunu, 17 Ağustos 1986 tarihinde bir sınır karakolunu basan PKK'yı izleyen Türk askerlerinin Irak sınırını geçmesiyle gerçekleştirdi. 1991 Körfez Savaşı döneminde ise Türk ve ABD askerleri bölgede ortak hareket ettiler. PKK terörünü sona erdirmek için ve Kuzey Irak'taki otorite boşluğu nedeniyle yapılan sınır ötesi operasyonlar ise 6 Ağustos 1991'de başladı ve aynı yılın Ekim ayına kadar sürdü. Irak sınırında 5 km'lik bir tampon bölge oluşturuldu. Kuzey Irak'ta barış ve huzurun sağlanması için Ağustos 1995'te ABD'nin girişimi ile başlatılan Dublin toplantılarıyla aynı tarihte, Barzani ve Talabani'nin de katılımıyla Ankara'da yapılan anlaşma ise Türkiye'nin Kuzey Irak'taki sürekli varlığını başlattı. Kürt liderler, Türkiye'nin ateşkesi sağlamak için bölgeye asker göndermesini kabul edince Türk askerinin Kuzey Irak'taki mevzisi 7 yıl önce açıldı. Daha sonra ise, Kuzey Irak'ta teröristleri etkisiz hale getirmek için bölgeye özel Türk timi gönderildi.
Şu an, bölgedeki, Türk askeri varlığının sayısının yaklaşık 10 bin civarında olduğu söyleniyor.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|