|
|
Irak'ta sular durulunca tesis kurmaya gideceğiz
Üç yılda üç kriz yaşayan Ege Seramik, borçlarını 18 ayda ödeyip yeniden atağa kalkmaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "İlk hedefimiz Irak" dedi
Seramik sektörü son üç yılda zorlu bir dönemden geçti. İşletmelerinde LPG kullanan firmalar, fiyatların aşırı yükselmesi ile doğalgaz kullanan firmalara oranla yüzde 80'lere varan bir maliyet artışı ile karşı karşıya kaldı. Bu da işletmelerin hanesine ciddi zararların yazılmasına neden oldu. Bu şirketlerden biri de Polat Holding bünyesinde yer alan Ege Seramik'ti. Dünyanın en büyük 8'inci seramik üreticisi olan şirketin LPG kullanımından doğan yıllık zararı 20 milyon dolar civarında idi. Krizlerin de üst üste gelmesi ile şirketin üç yılda kaybı 100 milyon dolara ulaştı.
Geçen yıl tesislerinde doğalgaz kullanmaya başlayan Ege Seramik, bir yıl içinde 20 milyon dolarlık tasarruf sağladı. Üç yıldır bilançosunda zarar açıklayan şirket, ilk defa bu yıl altı aylık bilançosuna kâr yazmayı bekliyor.
Ege Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, fabrikanın 30 yıllık üretim hayatında yaşadığı bu zor dönemi geride bırakmanın rahatlığını yaşıyor. Çünkü Polat Holding, 250 milyon dolara yakın cirosunun yüzde 30'unu seramik sektöründen kazanıyor.
"LPG sorunu olmasaydı krizi daha kolay aşardık. Çünkü fabrika tam kapasite ile çalışıyordu" diyor Polat. Ve devam ediyor "Şimdi hızla bilançomuzu düzeltiyoruz. 18 ayda borçlarımızı sıfırlayıp atağa kalkacağız." Aynı zamanda Seramik Sanayicileri Federasyonu Başkanlığı olan Polat'la seramik sektörünü, turizmdeki yatırımlarını ve tabii ki Galatasaray'ı konuştuk.
* Üç krizi birarada yaşadınız. Bu sektörü nasıl etkiledi?
Sektörün ihracatla ilgili bir problemi yoktu. 500 milyon dolarlık ihracata imza atıyoruz. LPG ile doğalgaz fiyatları arasındaki fark o kadar büyüdü ki, fabrikalar ciddi zarara uğradı. 30 yıllık sanayiciliğimizde biz de ilk defa zarar ettik. Geçen yıl sektörün ihracatını yüzde 20 artırmayı başardı. Bu yılın ilk altı ayında da yüzde 20'lik bir artış var. 5 yılda sektör ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.
* Bu krizlerin Ege Seramik'e maliyeti ne oldu?
Gaz krizinden önce Ege Seramik dünyanın 8'inci büyük üreticisi idi. Kendisine Rusya, Çin ve Kanada'da üretim yapıp dünya markası olmak gibi bir hedef koymuştu. Şimdi 19'uncu sıraya geriledik.
* Yurtdışı yatırım planları bitti mi?
Polat Holding Seramik Grubu 10 şirketten oluşuyor. Bu yılın ilk altı aylık döneminde bu şirketlerin hepsinin kâr açıklamasını bekliyoruz. İlk hedefimiz mali yapıyı sağlıklı hale getirmek. 18 ayda bu tedaviyi tamamlayacağız. İç pazardaki payımız yüzde 15-16. Bunu küçültmek istemiyoruz. Ama ihracattaki pazarlarımızı da kaybetmek istemiyoruz. Ödemelerini düzene koyduğumuzda mutlaka yurtdışında yatırım da olacak.
* Kafanızda bir ülke var mı? ırak pazarını nasıl görüyorsunuz?
Burada potansiyel çok büyük. Bunun için ek kapasiteye ihtiyaç var. Güneydoğu Anadolu'da bir tesis kurmayı ciddi ciddi düşünüyoruz. Bu Irak'ta da olabilir.
GS'ye Allah kolaylık versin
* Turizm sektöründe yeni projeler olacak mı?
Palandöken'deki otelin yanına bir de jeotermal bir tesis eklemek istiyoruz. Hatta dışarıya bir havuz kurmayı planlıyoruz. Eksi 5 derecede 40 derelik bir havuz yapma fikrimiz var. Buradaki termal kaynaklar çok elverişli.
* Gelelim Galatasaray'a. Eski bir yönetici olarak Galatasaray'ın durumunu nasıl görüyorsunuz?
Her spor kulübünün üç ana görevi vardır. Birincisi sportif başarı, ikincisi sosyal başarı, üçüncüsü de mali başarı. Bu üç görevi yerine getirmek için de mali yapısının çok sağlam olması lazım. Galatasaray her şeyden önce mali yapısını düzeltmeli. 120 milyon dolarlık borçla bunları nasıl başaracak? Allah yöneticilere kolaylık versin. Bence bunun da çözümü var. Ama o da bana kalsın.
ABD'ye baştan yanlış yaptık
* Toplam borcunuz ne kadar?
49 milyon dolar civarında bir borcumuz var. Çok büyük aksilik olmadığı sürece 18 ayda bu borcu sıfırlayacağımızı düşünüyorum.
* Siz ufukta bir aksilik görüyor musunuz?
Türkiye'nin sorunu kendi aramızda huzur ortamını yakalayamamak. Gerçi AKP Hükümeti yapıcı bir yaklaşım içinde Çünkü onlar da biliyor ki Türkiye'nin büyümesi için üretmesi, istihdam sağlaması, ihracat yapması gerekiyor. Bu dönemde Irak krizi nedeniyle ABD ile aramızın açılması kötü oldu. Daha doğrusu Türkiye burada baştan yanlış yaptı. Önce 'Biz tezkereyi geçiririz' deyip, Amerikan askerlerini Türkiye'ye yönlendirdi. Gemiler limanlarımıza yanaştı. Asker Kuzey Irak sınırına kadar gitti. Sonra tezkere geçmedi.
Leyla ŞEN
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|