|
|
SAİT GÜRSOY
Tercihlerinizi yüzdelik dilimlerinize göre yapacaksınız
Artısıyla eksisiyle bir Öğrenci Seçme Sınavı daha bitti. Bir milyon 500 bin adayın yaklaşık 400 yüz bini üniversiteli olabilecek. Kısacası adayların heyecanı ağustos ayının ortalarına kadar sürecek .
Yeni sistemde, üniversiteye girişte her aday, alanına ve puan türüne göre test sorularını çözmek zorundaydı. Sınava girdiler ve bilgileri doğrultusunda başarılı olmaya çalıştılar. Şimdi sıra doğru tercih yapmaya geldi.
Sınavın ardından gazeteniz SABAH'tan yanıtları aldınız. Daha sonra netlerinize göre puan hesapları yaptırdınız. Sakın şunu unutmayın!.. ÖSS puanlarının çözüm ortalamaları ve standart sapma değerleri ve puan katsayıları 2002-ÖSS'ye ait. Bu yıl testlerin soru çözüm ortalamaları ve standart sapmaları değişeceğinden sizlere verilen puan değerleri kesinlikle 2003-ÖSS'yi yansıtmamakta, yalnızca size fikir verme amacını taşımaktadır. Bu nedenle hesapladığınız puanın beş fazlasının ya da beş eksiğinin gelmesi normaldir. "Benim puanım şu kadar... Kazanır mıyım? Kaybeder miyim?" diye kendi kendinize soruyorsunuz. Bir süre sonra bu sınav sendromu da geçecek, rahatlayacak ve yavaş yavaş normal yaşama döneceksiniz.
On aylık bu zorlu maratonda adaylar üniversiteli olabilmek için bütün güçlerini kullandılar. Ellerinden gelen her çabayı gösterdiler. Tabii bu arada sadece adaylar değil, onların ebeveynleri de sanki onlarla birlikte bu sınavlara hazırlandı. Bu çalışmanın ardından sanırım herkes iyi bir tatili hak etti.
SABAH daima yanınızda
Önümüzde çok iyi değerlendirebileceğimiz bir tatil dönemi var. Eğer bir yılın veya iki yılın yorgunluğunu, stresini atmak istiyorsanız, işte size iyi bir fırsat. Yalnız unutmayın ki, bu dakikadan sonra sınav sonucu asla değiştirilemez. Siz elinizden gelen tüm çabayı gösterdiniz. Şimdi sıra temmuz ayının ikinci haftasını beklemeye geldi. Belki bu dönemde de kısa bir heyecan yaşayacaksınız. Sakın şunu unutmayın!.. Tercih döneminde de SABAH daima sizin yanınızda olacak.
Üniversite giriş sınavındaki katsayılar değiştikten sonra, çeşitli kanallardan üniversitelerin taban puanlarının değerleriyle ilgili değişik bilgiler alan gençlerin kafaları iyice karıştı. Gönül isterdi ki taban puanların 300'lük değerlerine çevirisinde yapılan değişikliklerle ilgili bilgileri gençlere verirken, onların kafaları karıştırılıp, duygularıyla oynanmasın.
Zaten 17-20 yaş grubunda olan gençler üniversite giriş sınav sisteminin zorluğundan dolayı köşeye sıkışmış durumdalar. Hayatlarının en güzel çağında ne sanata, ne spora, kısacası hiçbir şeye zaman ayıramıyorlar. Biz büyükler ise bu gençleri sıkıştırdıkça sıkıştırıyoruz, galiba duygularıyla oynayarak büyük bir yanlışlık yapıyoruz.
Üniversite giriş sınavı konusunun tek sorumlusu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve onun uygulayıcısı Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) uygulanmamış olan 2003-ÖSS'nin ve buna bağlı olarak üniversitelerin bölümlerinin taban puanlarını doğrudan açıklayamazdı. Ne yazık ki bazı eğitim kurumları kamuoyuna olan sorumluluklarını unutarak bu tip açıklamalar yaptılar. Belki ilk anda geçici olarak gençleri mutlu ettiler. Ancak gençler bunun olumsuzluklarını tercih yaparken yaşayacaklar.
Önümüzdeki haftadan itibaren 2003 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu gönderilmeye başlanacak. Kılavuzda yüzdelik dilimler bulunacak. Kesinlikle bazı kurumların hayali verdiği taban puanlar yer almayacak. Tercihler yüzdelik dilimlere göre yapılacak. Bu yıl yeni bir yenilik de yüzdelik dilimlerin virgülden sonra iki rakamlı olması. Böylece daha kolay tercih yapmanız sağlanacak. Tercihler döneminde SABAH'ın farkını yaşayacaksınız...
DİKKAT!...
ÖSYM'ye çağrı..
2003-ÖSYS'de merkezi genel yerleştirme işlemine alınan tüm adayların sonuçlarının bulunacağı Sınav Sonuç Gazetesi'nde
2003-ÖSS puanlarının kısa yoldan hesabına ,
2003-ÖSS'ye ait Türkiye Soru Çözüm Ortalamalarına ve Standart Sapmalarına yer veriniz.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|