|
 |
|

Futbolumuzun yeni prensleri
Fransa'da düzenlenen Konfederasyon Kupası, dünya futboluna yeni Türk yıldızlarını sundu. Dünya Üçüncüsü Türk Milli Takımı'nın kadrosundaki isimleri ezberleyen futbol kamuoyunun gözü, artık 'genç Türk kramponlar'da
Fransa'daki Konfederasyon Kupası'nda muhteşem bir performans sergileyen gencecik yıldızlarımız, dünya futbolunun vitrininde baş köşeye oturdular. Bütün ünlü kulüplerin menajerleri oyuncularımızı yakın takibe aldı.
Hakan Şükür, Emre Belözoğlu, İlhan Mansız, Hasan Şaş, Okan Buruk, Ümit Davala, Tugay, Hakan Ünsal, Nihat Kahveci yoktu ama Fransa'ya giden genç Türkler harika işler yapmayı başardı.
Bu kez tüm dünya televizyonları Tuncay'ın, Yıldıray'ın, Gökdeniz'in, Okan Yılmaz'ın isimlerini ezberledi. İşte Türkiye'nin dünya futboluna sunduğu yeni yeteneklerin öyküleri.
TUNCAY ÅžANLI
16 Ocak 1982'de Sakarya'da doğdu. Türkiye'nin futbolcu fabrikatörü Sakaryaspor'un altyapısında yetişti. 2000-2001 sezonunda, daha 18 yaşındayken A Takım'da oynamaya başladı. Bir sezon sonra onu herkes tanıyordu. Kısa sürede milli takımda da boy göstermeye başladı. 19 kez A Genç Milli formayı giydi ve 9 gol attı. Bu arada Sakaryaspor'un Türkiye Kupası'nda Beşiktaş ile oynadığı maçta attığı gol ile gündeme oturdu. Ümit Milli Takım'a da seçilmeye başladı. 2002'de Fenerbahçe'ye transfer oldu. Sarı lacivertli ekibin geçen sezon en istikrarlı isimlerinden biri oldu. 29 maçta 9 gol atarken 3 asist yaptı. Ümit Milli Takım'da 14 kez oynarken rakip filelere 10 gol gönderdi. Sonunda A Milli Takım yolu açıldı. 4 kez giydiği A Milli forma ile ABD'ye 1 gol attı.
GÖKDENİZ KARADENİZ
11 Ocak 1980'de Giresun'da doğdu. Futbola Giresun Yolspor'da başladı. Daha küçük yaşta, onu izleyen Özkan Sümer, Gökdeniz'i Trabzonspor altyapısına aldı. Kısa sürede kendini gösteren Gökdeniz, 1999'da Trabzonspor'un A takımına yükseldi ve Süper Lig'de oynamaya başladı. 4 sezondur Trabzonspor'da oynayan Gökdeniz, özellikle geçen sezon Trabzonspor'un Türkiye Kupası'nı kazanmasında büyük pay sahibi oldu. 16 kez Ümit Milli oldu ve 4 gol kaydetti. 5 kez giydiği A Milli forma ile 2 gol attı. Brezilya'ya attığı golle yıldızlaştı.
OKAN YILMAZ
Türk futbolunun son dönemde yetiştirdiği en iyi golcülerden biri. 16 Mayıs 1978'de Bursa'da doğdu. Bursa Yolspor'da başladığı futbol yaşantısı 5 yıl boyunca İnegölspor'da sürdü. İlk zamanlarda sağbek oynatılan Okan, 1997-98'de ara transferde Bursaspor'a geldi. Bu takımda forvete çekilen Okan, attığı gollerle yeşil-beyazlı ekibi sürüklemeye başladı. 6 sezon oynadığı Bursa'da 2000-2001 ve 2002-2003 sezonlarında Türkiye gol kralı oldu. 148 lig maçında 78 gol atarak Bursaspor tarihinin en golcü futbolcusu unvanını ele geçirdi. 2 kez Ümit milli oldu. A Milli Takım formasını 4 kez giydi ve Konfederasyon Kupası'nda 2 golü var .
SELÇUK ŞAHİN
31 Ocak 1981'de doğdu. Hatayspor'dan iki sezon önce İstanbulspor'a transfer oldu. İki sezonda da takımın en istikrarlı futbolcusu oldu. Sakatlık nedir bilmeyen Selçuk, 14 kez Ümit Milli oldu ve 2 gol kaydetti. Orta sahada oynayan Selçuk, Konfederasyon Kupası ile birlikte A Milli Takım formasını giydi. Önlibero mevkiinde çok başarılı oldu. 3 maçta da oynadı.
İBRAHİM TORAMAN
20 Kasım 1981'de Sivas'ta doğdu. Sivas DSİ Spor'da oynarken keşfedildi ve Gaziantepspor altyapısına alındı. Futboldaki ilk döneminde forvet oynadı. Daha sonra tesadüfen defansa geçti ve burada başarılı oldu. Sık sık ileri çıkıp gol atmasının en büyük sebebi de futbola forvet olarak başlamasıdır. 2001-2002'de Gaziantep'in A Takımı'na alındı. 14 kez Ümit Milli olup 2 gol attı. A Milli Takım'da 4 kez oynadı.
VOLKAN ARSLAN
29 Ağustos 1978'de Almanya'da Hannover şehrinde doğdu. Rot-Weiss Essen'de oynarken 2000 yılında Adanaspor'a transfer oldu. İki sezon burada oynadı. Geçen sezon başında Kocaelispor'a geçti, devre arasında Galatasaray'a transfer oldu. G.Saray'daki ilk maçında Fenerbahçe'ye karşı mükemmel bir performans ortaya koydu. Orta saha oynayan Volkan, 5 kez A Genç, 4 kez Ümit Milli olduktan sonra A Milli Takım'a seçildi. 6 kez A Milli oldu.
SERVET ÇETİN
11 Mart 1981'de doğdu. Kartalspor'da oynarken dikkati çekti. Savunmada uzun boyu, hava hakimiyeti ve çabukluğu ile kısa sürede tanındı. Önce Göztepe'ye, ardından Denizlispor'a transfer oldu. 12 kez Ümit Milli formayı giydi ve 2 gol attı. 3 kez A Milli Takım'da oynadı. Stoper mevkisinin en iyilerinden.
FATİH SONKAYA
1 Temmuz 1981'de Erzurum'da doğdu. Hollanda'nın Roda takımında oynamaya başladı ve defansın sağındaki başarısıyla dikkat çekti. Hollanda, Fatih'e kendi milli takımında oynaması için bir villa teklif etti. Ama Fatih, babasının da ikna olmasıyla Türk Milli Takımı'nı tercih etti. 8 kez Ümit, 2 kez A Milli oldu.
NECATİ ATEŞ
3 Ocak 1980'de İzmir'de doğdu. Altay altyapısında yetişti. 1997'de 1. Lig'de oynamaya başladı. Ancak istikrar yakalayamadı. Aydınspor'da da kiralık oynadı. 2001'de Adanaspor'a gitti. Geçen sezon Süper Lig'de 19 gol atmayı başardı. 1 kez Ümit, 1 kez A Milli oldu. Hızlı ve etkili bir forvet olarak dikkat çekiyor.
SERKAN BALCI
22 Ağustos 1983'te doğdu. Konfederasyon Kupası'nda milli takımın en genç oyuncusu. Bodrum Yalıkavak'tan Gençlerbirliği'ne alındı. Geçen sezon Ersun Yanal tarafından oynatılmaya başlandı. Kısa sürede takımın en önemli oyuncusu haline geldi. 6 kez Ümit, 1 kez A Milli oldu. Orta sahada hemen her yerde oynuyabiliyor.
HÜSEYİN KARTAL
1 Ocak 1982'de doğan Hüseyin, 2 sezon önce Sidespor'da oynarken Ankaragücü'ne transfer oldu. İlk sezonunda attığı röveşata golleri ile dikkat çekti. İtalya ile oynanan Ümit Milli maçta attığı gol ile İtalyan kulüplerinin takibine girdi. 12 Ümit Milli maçta 3 gol attı. 2 kez A Milli oldu. Tüm Avrupa kulüplerine önerilen 'Alınması gereken genç oyuncular listesi'nde.
ONLAR DA GÖZDEN DÜŞTÜ
Çok değil, bundan 1 yıl önce Güney Kore ve Japonya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda üçüncülük madalyasını boyunlarına takmışlardı. Ancak Şenol Güneş'in gençleştirme operasyonunda Mini Dünya Kupası'na götürülmediler. Çoğu yorgun, bir kısmı ise hafif sakatlıkları yüzünden kadroya alınmadılar. İlhan Mansız ve Hakan Şükür, geçen yılın rüya forvetiydi. Ancak onların yerini Okan-Tuncay ikilisi aldı.
Defansta Emre Aşık, Ümit Özat, Abdullah Ercan ve Hakan Ünsal Fransa'ya götürülmediler.
Orta sahada Okan Buruk, Tugay Kerimoğlu, Hasan Şaş, Mustafa İzzet, Tayfur Havutçu ve Emre Belözoğlu gibi son Dünya Kupası'nın vazgeçilmez isimleri de Güneş tarafından kadroya çağırılmadı. Dünya Kupası'nda oynayan Arif Erdem de gözden düşen bir başka isim oldu.
Nihat Kahveci ve Tayfun Korkut ise kadroya çağırıldılar ama Real Sociedad'ın şampiyonluk mücadelesi nedeniyle daha sonra çıkarıldılar.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|