kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


GOKMEN OZDENAK


Daum'u onyargili elestirmek

Daum'la ilgili futbol disi yasamindaki sorunlar Fenerbahce ile anlasmasi sonucunda tekrar gundemde. Daha cok da Hincal Uluc'un hakli olarak getirdigi elestirilere katilmamak mumkun degil. Yazdigi yazilar hakikaten mukemmel ama ben kazanma adina farkli bir noktadan bakmak istiyorum. Bir insani yok etmek degil, kazanma tarafindan da bakmakta yarar var. Ayrica Daum, Fener'e gitti diye butun Fenerliler'in kokain icmeye ozenecekleri gibi sacma yorumlardan da kacinilmali.

Hangi insan kendi vucuduna eziyet edip sosyal hayatinda dislanmak ister? Her bireyin hata yapmasi dogal. Kompleksleri, kiskancliklari, kisilik sorunlari, bilinc altindaki kinleri, nefretleri, basarilari, basarisizliklari bunlarin hepsine bir butun olarak baktiginiz zaman neticede dusunen bir beyin olarak sigortanin atmamasi mumkun degil. Ve atiyor da.

Mukemmel insan var mi? Var. Biri dogmamis, biri olmus. Peki hatalarin hepsini yapabilen bir organizmayi durust ve olumlu tarafa cekemez misiniz? Bu cogu zaman mumkun. Her zaman demiyor muyuz, insani kazanmak cok onemli. Ulkemizden ornek vereyim, sucu ne olursa olsun -en agirindan en hafifine kadar- sabikasi varsa gidip is bulup, duzgun durustce calisip kendini gelistirse de kim is veriyor? Ayni seyi alkol bagimlilari icin de dusunebiliriz. Uyusturucu bagimlilari, ayni. Benzer sekilde homoseksueller. Is bulamadiklari icin de tenha koselerde, daha cok da otobanlarda hayatlarini tehlikeye atarak yasam mucadelesi veriyorlar. Peki bunlari da mi gozardi edelim. Hosgoruyu de ogrenmek zorundayiz. Onlara sevgiyle, durustce, yon verici, hayat mucadelesinde yardimci olacak yaklasimda olmak zorundayiz. Bu hepimizin insani gorevidir.

Daum ornek olmali
Bunlari neden yazdim? Daum basarili bir teknik direktor. Bu yeterli mi? Kesinlikle degil. Hoca olarak sporun ruhuyla bagdasmayan davranis icinde tabii ki olmamali. Bugun sorsaniz bu yasadiklari kendine kesinlikle buyuk ders olmustur. Normal bir vatandas olsa pek etkilenmezdi ama medyatik olmasi ve degerli hoca sifatiyla insanlarin gozu onunde bulunmasi nedeniyle agir elestiriler zaten utanc ve acilar icinde gecen gunleri, seneleri daha da cekilmez yapabilir. Deneyim ve tecrube, insanlarin hayatinda onemli bir yer tutar. Bu zorluklari yasamis bir kisi olarak Daum'un; teknik direktorlugunun yaninda bagimlilara ornek olacak oturumlar, sempozyumlar duzenleyerek uyusturucunun zararlari, yanlislari ve kurtulus yollarini tartismasinda, cikis yolunu bulabilecek kisilere yardimci olmayi denemesinde ben buyuk fayda gormekteyim. Cunku bagimli kisinin ne turlu zararlar yasadigini, uykusuz gecirdigi geceleri, yasadigi kaoslari, acilari bir bir anlattirarak Daum'u emsal bir kisi yapmak, yalniz ulkeye degil Avrupa'ya da ornek bir insan olarak kazandirmak kesinlikle ulkemiz lehine olacaktir.

Insanlar yasam icinde maruz kaldigi sorunlar nedeniyle bosluk icine dusebiliyor. Bu bosluktan kisilik zayifligi nedeniyle bazi insanlar cikmakta zorluk cekip yardim almak ihtiyaci hissederler. Bu nedenle de bu tur sapmalar hayatini etkileyecek olsa bile cogu zaman yasaniyor. Onyargili davranmayip cikis yolunda yardimci olmak her insanin ayri bir gorevi olmalidir.

Sergen Yalcin'in itirafi
Son bir ornek. Sergen gibi yetenekli bir oyuncu, bir okuldaki panelde cocuklarin "Senin gibi olmak icin ne yapmamiz lazim?" seklindeki soruya aynen su cevabi verdi "Beni ornek almayin." Sergen'in orada, o genc beyinlere soyle demesi gerekirdi "Futbolumun son senelerine geldim. En iyi yillarimi Allah'in bana verdigi yeteneklere ihanet ederek gecirdim. Bugun itibariyle gecmisime baktigim zaman yaptigim buyuk hatalari kabul ediyorum. Ben sizin icin kotu bir ornegim. Benim yaptigim hatalari yapmayin cunku ben bunlari yasadim, bu konuda tecrubeliyim ve bugun itibariyle gecmis senelerde yaptigim davranislar nedeniyle buyuk pismanlik duyuyorum" Boyle dese o genc beyinlere olumlu yonde buyuk etki yapardi.

Terim'e hak veriyorum
Terim'in bu seneki basarisizligini bir yere kadar kabul etmekte yarar var cunku hazirliksiz olmasi nedeniyle ve yonetimin "Gonullerin teknik direktorunu transfer edecegiz" sozunun arkasinda Terim'i secim malzemesi olarak kullanilmasi sebebiyle sikintiya dustu.

Zaman gectikce Terim'in gecmisteki basarilarinda savundugu butun ilkelerinden tavizler vermek zorunda kalmasi oncelikle kendisini rahatsiz etse de donus yapamadi. Terim'in butun sezon gerektigi sekilde takimina konsantre olmadigini, futbolcularla arasindaki diyalogun kopuk kopuk oldugunu ve bu oyunculara verdigi tavizler sonucunda kontrol mekanizmasini yitirdigini gorduk.

Akli Milano'da kaldi
Fatih hocanin basarilarinda oncelikle ustunde durdugu en onemli konu, sahadan once dista kazanmayi hedefleyen ve savunan bir yapiyi tercih etmesiydi. Bu dogruydu. Bu Fiorentina'da da goruldu. Floransa'daki futbolcu ve taraftarinin baskanindan memnun olmamalari sonucunda onlarin yaninda saf alip basarili bir grafik cizdi. Tabii Terim'i elestirmek icin tanimak lazim.

Ihtiraslari buyuk bir hocadir. Basariya doymaz, daha buyuk kulvarlari hedefler. Bu sezon transfer tercihlerinde ve bu transferleri dogru zamanda, dogru yerde kullanamamasinda en buyuk neden, aklinin Milano'da kaldimasiydi. Milan Kulubu ile hedeflerine daha kisa zaman icinde ulasacaginin bilincinde oldugunu biliyorum. Ki bugun itibariyle kendisine haksizlik yapilmasa Sampiyonlar Ligi'ni de kaldirmis olacakti.

Simdi kim diyebilir ki Terim'in hakli olarak bu hedefe bu kadar yaklasmisken tekrar basladigi yere donmedeki rahatsizliginin konsantrasyonunu buyuk oranda etkilemedigini...

Diger yandan takimi sampiyon yapan Lucescu'nun Besiktas'la anlasmasi sonucunda beyninin yarisi Milano'dayken yarisi da sevilen, takdir edilen, bilincli olarak onune cikarilan Lucescu'ya yapilan haksizlik konusundaydi.

Terim iste bunlardan siyrilamadi. Kesinlikle Terim'in ihtirasinin yeteneklerinin onune gecmesine musaade etmemesi gerekir. Ben hak veriyorum ama hayat acimasizdir. Her zaman bir yerden baslamak zorundasiniz.

Ve bu guvenin Galatasaray'da sonsuza kadar Terim'in yaninda olacagi da bilinmelidir.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir