kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Bombali paket

Hukumet yil sonuna kadar Kopenhag kriterlerini yerine getirmek icin paket ustune paket hazirliyor ama "bombali paket" oldugu yerde duruyor.

Kibris'tan soz ediyoruz. AB'nin tum kosullarini yerine getirsek bile onu cozmedikce tam uyeligi ancak ruyada gorecegimiz sorundan.

Gecen Mart'ta Denktas'in Annan Plani'ni imzalamayi reddetmesi ve ertesi ay Rum kesiminin "Tum Kibris" adina ve "Tum Kibrislilar"in temsilcisi olarak AB'ye katilim anlasmasini imzalamasiyla rafa kalkan cozum arayislari yeniden canlandiriliyor.

Adaya hafta basinda ABD'nin Kibris Koordinatoru Weston gitti. Dun de AB Komisyonu'nun genislemeden sorumlu uyesi Verheugen. Ikisi ayni mesaji verdi "Annan Plani masada duruyor."

Her turlu baris girisimlerini torpillemeyi ve Kibris Turkleri'ni dunyadan soyutlanmis bir yasama mahkum etmeyi misyon edinen Denktas da bir milim bile gerilemeye niyeti olmadigini tekrarladi "Annan Plani masamda degil!"

Weston "Gorusmeler en gec Eylul'de baslamali" cagrisi yapti. Denktas istifini bozmadi "Gorusmeler gundemimde yok!"

Verhaugen kimbilir kacinci kez "2004 Mayis'ina kadar cozum bulunamazsa, Kibrisli Turkler bunun kurbani olacak. Cunku Kibris'in AB uyeliginden faydalanamayacaklar" diye uyardi. Denktas omuz silkti "AB bizim icin Turkiye'nin de girmesiyle mumkun olabilecek bir durum. Biz kendi imzamizla AB'nin yolundan gidemeyiz."

Turkiye sarti
Denktas'in "Kibris Turkleri'nin kaderini Turkiye'nin AB uyeligine baglamasi" ne anlama geliyor? Aralik'ta yapilacak secimlerde iktidara gelmesine kesin gozuyle bakilan Cumhuriyetci Turk Partisi lideri Mehmet Ali Talat bunun oykusunu bakin nasil anlatiyor

"Denktas'in bugunlerde en fazla 'Turkiye girmeden Kibris AB'ye giremez' iddiasi dikkat cekiyor. Bu yaklasimi 1990'larin basindan beri zaman zaman tekrarladi. 2001 Aralik'inda Klerides'le biraraya geldi. O gorusme cikisi 'Sorun cozulurse, Kibris'in AB uyeligini destekleyecegiz' dedi. Yani o gune kadar yuruttugu politikayi degistirdi. Ta ki Lahey'de gorusme sureci cokunceye kadar. Ondan sonra yine 'Turkiye girmeden Kibris AB'ye giremez' demeye basladi. Oysa arada politika degisikligi var. O degisiklikle gorusmeler basladi."

Basbakan Erdogan 20-21 Haziran'daki AB'nin Selanik zirvesine 6'nci paketi Meclis'ten gecirmis, 7'nci paketi de buyuk olcude bicimlendirmis olmanin rahatligiyla gidecek. Alacagi cevap simdiden belli "Reform taahhutlerini yerine getirmenizden memnunuz, iyi yoldasiniz. Ancak Kibris sorununa BM cercevesinde cozum bulunmasi icin daha yapici bir gorev ustlenmelisiniz... " (Selanik zirvesi sonrasi yayinlanacak bildirinin Turkiye ve Kibris paragraflari)

Daha da onemlisi AB Komisyonu'nun Ekim ayi basinda aciklanacak "Ilerleme Raporu"nda Kibris kosulu onceki raporlara gore daha ust siralara tasinacak.

Acaba o zamana kadar Denktas engeli asilabilir mi?

KKTC'de Aralik'ta secim var. Yukarida belirttik; secimleri CTP liderligindeki "Cozum ve AB" cephesi partileri, yani muhalefet kazanacak. CTP lideri Talat, iktidar olunca Denktas'i gorusmeci gorevinden alacaklarini bildirdi. Denktas da "Onlara firsat vermeden gorusmecilikten cekilirim" dedi.

Madem Denktas gidici, bunu biraz "hizlandirmak" mumkun olabilir mi? Ornegin secimleri yaz sonuna veya guz basina almak gibi...

Boylece bombali paket de kendiliginden imha olur!

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir