kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


SELALE KADAK


Ferit Sahenk: Ibre iyi gunleri gosteriyor

Ferit Sahenk, is dunyasinin en genc patronlarindan biri. 39 yasinda ve is hayatindaki en buyuk deneyimini babasini kaybettigi 2001'in Nisan ayindan sonra, grubun sahip oldugu uc bankanin birlestirilmesi operasyonunda yasadi. Gectigimiz hafta yaptigim bir roportaj sayesinde, Sahenk'in kriz deneyimlerini ve Turkiye ekonomisine bakisini ogrenme firsati dogdu. Turkiye, tarihinin en buyuk krizini yasarken, sirketlerin ayakta kalmak icin uyguladigi taktiklerin en serti Dogus'ta yasanmisti. Garanti Bankasi'nin yabanci bir bankayla birlestirilme projesinden vazgecilince, Ferit Sahenk baskanligindaki Dogus ekibi, Garanti'yi, grubun iki bankasiyla birlestirme karari almisti. Hadi Korfez Bank neyse ama Osmanli Bankasi'nin tarihi onemi nedeniyle de birlestirme karari kamuoyunda saskinlikla karsilanmisti. "Kuresellesmenin aci gercekleri. Bu degisimleri yapmamiz gerekiyordu.Yaptik" diyerek o gunleri anlatan Ferit Sahenk, "Samimi soyleyeyim. Biz o zamanlar enflasyonist donemin gececegini, is yapma seklinin degisecegini konusuyorduk. Artik bilanco bankaciligindan servis ve hizmet bankaciligina gecmek onemliydi. Bu yuzden de altyapiyi hazirlamistik. O gun belli bir karar verilmesi gerekiyordu. Bunu uzun vadede 18 bin calisanimiz icin yapmak mecburiyetindeydik. Osmanli Bankasi'nin da isim hakkini elimizden cikarmadik. Kamuoyunda olusan 'Osmanli Bankasi'ni yok ettiler' imajina ragmen birlestirmek zorunda kaldik. Simdi sanirim daha rahat dusunen dostlarimiz goruyordur ki bugun bilhassa Garanti , Turkiye'deki pazar payini buyuttu, bir cok urunde pazar payini yuzde 20'lere getirdi, hizmet kalitesini artirdi ve Turkiye'nin onder kuruluslarindan biri haline geldi." Kuskusuz birlestirme kararinda Dogus'un profesyonelleri etkili olmustu ama Sahenk'in yatirim bankaciligindan kalma bir huyu bu kararda etkili olmustu. Gerceklerle yuzyuze gelip, hemen karar alma. Sahenk, "Benim hala ogrendigim bir is. Bunlari biz otomotivde de yaptik. Bazi sirketleri birlestirdik. Olmamamiz gereken islerden ciktik. Turkiye artik urettigi kadar, geliri kadar yasama mecburiyetinde oldugu bir doneme girmisti. Simdi goruyoruz ki, ibre, cok daha iyi gunleri gosteriyor" diyor.

Osmanli Bankasi canlanacak
Sahenk'e gore, Garanti'nin onundeki en buyuk hedef bolgesel banka olmak. Ozetle, Garanti, Turkiye'nin disina cikacak. Balkanlar'da hatta Kafkaslar'daki yeni olusumlarda kendine yeni piyasalar bulacak ve buyuyecek. Tabii bu arada bir yabanci banka Garanti ile ilgilenirse, Sahenk acik konusuyor "Turk bayragini bu bolgeye tasirken, bizimle ortak olmak isteyenlere kapimiz her zaman acik." Ferit Sahenk, kucuk olsun benim olsun felsefesine de siddetle karsi cikiyor ve "Cok buyuk bir sirketin ortak bir parcasi bizim olsun. Turkiye'ye cok daha hayirli" diyor. Peki ya Osmanli Bankasi'nin ismi yasatilacak mi? Mujdeyi Sahenk veriyor. "Insallah, ortam olustugu zaman dusuncemiz Osmanli Bankasi'ni bir yatirim bankasi yaparak, Turkiye'ye yeniden kazandirmak. Sahenk'in patronluk koltuguna oturdugu 2001'de cirosu 3.7 milyar dolar olan ancak krizin ardindan 2002'yi 2.9 milyar dolar ciroyla kapatan Dogus, bu yil yaklasik yuzde 15 buyumeye hazirlaniyor.

Polyanna gibi iyimser olalim demiyorum ama dogru yoldayiz
Is dunyasinin onemli koltuklarindan birinde oturan Sahenk'in Turkiye'nin gidisati konusundaki iyimser konusmasi da dikkatimizi cekiyor. Sahenk'in agzindan dinliyoruz

"Turkiye cok zor bir ekonomik programdan gecti ve geciyor. Dunyanin bir cok ulkesinin ayak uyduramayacagi isleri basariyor. Enflasyonun indigi bir ortamda buyumeyi basariyor. Turk insani yabanci ulkelerde olmayacak kadar aci bir receteyi icip, ulkesi icin kosturmaya devam etti. Ozellikle Turk Devleti cok guclu. Biz bazen hani oyle kritik ederiz ama bu ulke cok onemli ve saglam bir ulke. Bu bolgedeki devlet ciddiyetine ve yapisina sahip tek ulke ustelik. Turkiye simdi bolgesiyle ticaret yapmaya baslayacak. Komsulariyla daha iyi iliskiler kuracak. AB'nin kapisindayiz. Turkiye'nin degerleri cok artacak. Polyanna gibi iyimser olalim demiyorum ama biraz tek vucud olmaya calisip, birbirimize inanip, bazi seylere konsantre olursak, yakinda kalici buyumeye gecmis olacagiz. Goruluyor ki, Turkiye dogru yolda ilerliyor, her gecen gun bir onceki gunden daha iyi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir