kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


EMRE AKOZ


Bir utanctan kurtuluyoruz

Gecen gun fena halde utandim! Olayi bastan anlatayim... Hikaye Marmara Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Dekani Husamettin Kocan'dan gelen bir mesajla basladi.

Bizi Uskudar'daki Valide-i Atik Kulliyesi Kervansarayi'na, daha cok bilinen adiyla eski Toptasi Cezaevi'ne davet ediyordu.

Zeynep Kamil Hastanesi'nin arkasina dusen kulliyeye gittik. Ve sasirdik kaldik. Mimar Sinan tarafindan Nurbanu Sultan icin (16'nci yuzyil) yapilmis. Sonraki yuzyillarda hastane, askeri depo, tutun bakim atolyesi, cezaevi ve imam hatip lisesi olarak kullanilmis. Bu arada bazi yapilar eklenmis.

Sonra da kaderine terk edilmis.

Tinerciler yagmalamis
Tinerci cocuklar yerlesmis buraya. Kubbeleri yagmurdan koruyan kursun levhalar basta olmak uzere ise yarar ne bulurlarsa sokup satmislar. Engel tanimayan incir agaclari tarihi duvarlari delip bilegim kalinligindaki kollarini gunese dogru uzatmis. Velhasil koca Sinan'in eseri perisan olmus.

Iste bu yuzden cok utandim. Istanbul'un Anadolu yakasinda dogup buyumus, orada yasayan, az bucuk tarihe merakli bir insan olarak utandim. Farkinda dahi degildim boyle bir eserin varligindan.

Neyse ki baskalari fark etmis. Rektor Prof. Tunc Erdem bir yandan, Prof. Kocan diger yandan o hukumet senin, bu hukumet benim ugrasmislar.

Sonunda karar cikmis ve kulliye Marmara Universitesi'ne verilmis. Su anda mekan biraz temizlenmis durumda. 4 Haziran'da baslayip 27 Haziran'a kadar surecek olan M.U. 3'uncu Uluslararasi Ogrenci Trienali'ne katilan bazi eserler burada sergileniyor.

Almanya'dan Cin'e, Guney Afrika'dan Arnavutluk'a 26 ulkeden 49 sanat ve tasarim okulu katiliyor (Turkiye'den de 16 universite) uc yilda bir yapilan etkinlige.

Tabii bu bir ilk adim. Bu muhtesem kulliyenin kurtarilmasi gerekiyor. Bunun icin Avrupa Birligi fonlarindan ve Unicef'ten maddi kaynak saglanacak (insallah!). Ama yetmez Sanata ve kulture onem veren yerli firmalarin da katkisi sart.

Ben eminim Bes on yil icinde kulliye harika bir sanat-kultur merkezi haline gelecek.

(Not Bu konuda baska soyleyeceklerim de var. Ayrica gelismeleri de burada duyuracagim.)

Abhaz koyune yolculuk
Bu pazar gunu (22 Haziran) cok ilginc bir gezi var. Tarih Vakfi duzenliyor. Istikamet Karadeniz sahiline 35 km. uzaktaki, Duzce'nin Gumusova ilcesine bagli Yesilyayla koyu.

1200 kisinin yasadigi Yesilyayla koyu 1864'te Kafkasya'dan goc eden Abhaz aileler tarafindan kurulmus. Eski adlari Buyuk Bicki ve Haci Huccac Bey. Simdi gelelim Vakif'in Kafkas Abhazya Kultur Dernegi ile birlikte duzenledigi geziye...

0800'de Harbiye Acik Hava Tiyatrosu'ndan ve 0830'da Fenerbahce Stadi'ndan hareket... Koye varista misafirler geleneksel mizikalarini calan bir ekip tarafindan karsilanacak. Ardindan koyu tanimak icin kisa bir gezinti....

Ben asil ogle yemegini merak ediyorum. Bakin monude neler var

Abista (bir tur misir ekmegi), ahulcapa (haslanmis lahana ve ceviz sosu), sizbal (haslanmis eksi erik sosu, yogurt, haslanmis yumurta), akudirsisi (pure halinde, baharatla zenginlestirilmis barbunya fasulyesi), cerkez tavugu, koy baklavasi.

Yemekten sonra Abhaz danslarindan ornekler sunulacak. Saat 1700'de acac (Abhaz usulu borek) ve cay da var. Sonra da Istanbul'a donulecek.

Bu gezi daha once de yapilmis. Sadece Tarih Vakfi uyeleri katilmis. Vakif yoneticilerinden Yasemin Guney, "Arkadaslar oyle ballandira ballandira anlattilar ki gecen sefer gidemedigim icin pisman oldum" diyor. Bu kez uye olmayan da katiliyor. Ulasim ve yemekler dahil kisi basi 50 milyon lira. Merakliysaniz kacirmayin! (0212.233 21 61'den dahili 42).

SARAP DUNYASININ KAPISI
Artik icki icip de saraptan soz etmemek buyuk bir eksiklik kabul ediliyor. Gusto dergisinin Monev magazalari ile isbirligiyle gecen ay baslattigi ve Gusto Yayin Yonetmeni Mehmet Yalcin'in verdigi sarap kurslarinin ilk donemini kaciranlar icin, yeni bir firsat dogdu. "Sarabin dunyasina giris" baslikli ve beyaz, pembe, kirmizi ve ozel saraplarin temel ozellikleri ile sarap tadim tekniklerinin ogrenildigi I. Etap kursunun yeni donemi, 22 Haziran Pazar gunu baslayacak. Ayrintilar icin 0212.292 17 88'den Sabahat Hanim.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir