kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


METIN MUNIR


Ihale Yasasi'ni neden degistirmek istiyorlar?

Bitmeyen konumuza geri donuyoruz. Kamu ihaleleri. Kamu ihaleleri dolayisiyla Hazine'nin talan edilmesi. Politikacilarin ve ahbap cavuslarinin ceplerini doldurmasi. Turkiye'nin geri kalmisligin tozunu yutmaya ve demokratik olmamanin aci cikletini cignemeye devam etmesi.

Konu bitmiyor cunku hukumet yeni Ihale Yasasi'ni degistirmeye ugrasiyor. Dunya Bankasi'nin, uyesi olmaya hazirlandigimiz Avrupa Birligi'nin destegi ile hazirladigi ve bir onceki hukumete metazori Meclis'ten gecirttigi Ihale Yasasi hukumetin hosuna gitmedi.

Ihale Yasasi'nda degistirilmeye muhtac seylerin oldugu dogru. Eger hukumet bunlari duzeltmeye calisiyor olsaydi onu desteklemek mumkun olabilirdi. Ama durum oyle degil. Yerinden sokulmek istenen, kamu yatirimlarinin ve ihalelerinin uluslararasi standartlarda, saibe ve yolsuzluga yer verilmeyen sekilde yapilmasini saglayan tuglalardir.

Boyle olunca iyi niyetten bahsedilemez. Yeni ihale sistemi politikacilarin ve ahbap cavuslarinin Hazine'yi soguslemesini zorlastirdigi icin degistirilmek isteniyor. Degistirilmek istenen maddeler buna isaret ediyor.

Sikici olmak pahasina, yaz tatili baslamadan ve yilsonu sinavlarina girmeden, su gercekleri tekrarlayalim

1) Ulkeyi ileri gotursun diye iktidara getirdikleriniz sizi ihaleler vasitasiyla soyuyor.

2) Begenmediginiz, Turkiye'yi bolmeye ve Sevr'i hortlatmaya kararli Dunya Bankasi ve Avrupa Birligi buna "dur" diyor. Tehdit ve santajla Ecevit, Yilmaz, Bahceli ve cevrelerindeki hirsizlara hazirladiklari Ihale Yasasi'ni kabul ettiriyorlar.

3) Turkiye ilk defa saglam bir Ihale Yasasi'na sahip oluyor.

4) Ardindan ihaleleri cok iyi bilen belediyeciler iktidara geliyor, "Ihale Yasasi degissin! Ihale Yasasi degissin!" sesleri duyuluyor.

5) Ihale Yasasi'ni degistirme calismalari basliyor.

Turkiye'nin gayri safi milli hasilasinin yuzde 16-18'i her yil hukumet tarafindan satin alinan mal ve hizmetlere ve yaptirilan islere harcanir. Eger kaba bir hesap ile Turkiye'nin gayrisafi milli hasilasi 200 milyar dolar ise bu 32 ile 48 milyar dolar eder.

Dunya Bankasi'nin hesaplarina gore ihalelerde bu 32 ile 48 milyarin yuzde % 15'i rusvet olarak politikacilara ve burokratlara geri donmektedir. Yasada yapilmasi tasarlanan, secilmis sahalarda bu rantin devamini saglamaya yoneliktir. Eger buna karsi mucadele edilmez ve onlenemezse arkasi gelecek, eski gunlere geri donulecektir.

Yarin yapilmasi planlanan degisikliklerin ne oldugunu yazacagim.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir