kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


NECATI DOGRU


Tayinle gelen kralin Gokkafes hezimeti!

Birikimi yuksektir. Onu taniyanlar; "dikkatli ve caliskan" oldugunu soylerler. Ali Bilge, doktora yapmis uzman gazetecidir. Isletme ve Finans Dergisi'nin de bas yayincisi (editor) o'dur. Gecen gun Acik Radyo'da Omer Madra ile "Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu" tasarisi uzerinde konusuyorlardi. Ali Bilge, bu tasarinin kanunlasmasinin "Ulkemiz icin saydamlik devrimi olacagini" anlatiyordu. Kanun, Meclis'ten cikinca "kamuda hesap verme donemi" baslayacakti.

Ortucu... Saklayici...

Gizleyici... Koruyucu...

Ekonomik oligarsi yaratici 50 yillik eski sistem yikilacak; "Devlet parasini israf eden, calan, emzikleyen ya da hortumlanmasina aracilik eden yuksek duzey burokratlardan, genel mudurlerden, daire baskanlarindan da hesap sorulur hale" gelecekti.

****

Ali Bilge, 60 sayfalik yasa tasarisini incelemis; Sayistay'dan, Hazine'den, Maliye'den yetismis yuksek yerli entellektuel birikimli insanlari, "boyle bir yasa hazirladiklari" icin kutluyor, "Gokkafes'te SPK Baskani Dogan Cansizlar'in yaptigi hesapsiz kitapsiz harcamanin" cok kotu ornek oldugunu anlatiyordu.

Pis bir ornek...

Etrafini zedeleyen ornek...

Ozerkligi istismar eden ornek...

Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK)'nun baskanligina 2000 yilinda "tayinle getirilen" Dogan Cansizlar, Istanbul'da, sehrin en seckin semti Ulus'ta, en seckin plazasi Akmerkez'de kendi mali olan 1 milyon dolara satin alinan 1500 metrekarelik luks daireyi begenmemisti. Ve 21 trilyon lira (o yilin kuruyla 15 milyon dolar) odeyerek "Gokkafes'te super luks daire" satin almisti.

****

SPK devlet kurulusudur.

Ozerk bir kurum.

Harcama yetkisi var.

Fakat SPK'nin yeni baskani ve 7 kisilik yonetim kurulu, 50 personelinin calistigi 1500 metrekarelik luks daireyi begenmemis, dar gormus, hor gormus, kasvetli bulmus, 15 milyon dolar odeyerek 6 bin 500 metrekarelik "Gokkafes super luks dairesine" tasinmisti. Koca Turkiye'nin Basbakani, ozel kalemi dahil 200 metrekare bir odada calisirken SPK'nin baskani Dogan Cansizlar, 15 gunde bir geldigi Istanbul Burosu'nun 6 bin 500 metrekarelik "7 yildizli super luks Gokkafes mekaninda kendisine 750 metrekarelik calisma odasi" yapmisti. SPK Akmerkez'deki kendi mali daireye ayda 5 milyar lira sabit gider (su, elektrik, kapici, asansor gideri vb.) oderken Gokkafes'e sabit gider 30 bin dolar (42 milyar lira) oduyor.

****

Ve bana yeni ulasan bilgiler dogruysa SPK Baskani Dogan Cansizlar, Ankara'daki Genel Merkez Binasi'ni da dar bulmus olacak ki, Istanbul'a tasinan Is Bankasi'nin Eskisehir yolu uzerindeki otomasyon binasini satin almis, yeniliyormus!

Acaba kaca almis!

Kime aldirmis!

Bu luks, bu tantana neden?

Bu harcama boyle giderse ve onu denetleyecek, kontrol edecek kimse de yoksa "devletin iki yakasi nasil bir araya" gelir? Devletin borcu nasil azalir!

Mesajlariniz icin: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir