kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


MUHARREM SARIKAYA


Baykal: Bu komisyondan Yuce Divan cikar

Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Abdullah Gul, Cumhurbaskani ile yaptigi gorusme sonrasinda telefonda. Surpriz bir sekilde Kosk'e cikmasinin nedenini sordugumuzda soyle diyor

"Surpriz degil,birkac gun once randevu talebinde bulundum. Yeni gorusebildik."

Sezer'e, Tahran'daki IKO, Madrid'deki NATO, hafta sonu Urdun'de yapilacak Dunya Ekonomik Forumu ve Selanik'teki AB zirveleri ile Kibris konusunda bilgilendirmede bulunmus. Bir de son gunlerde uzerinde tartisma yaratilan, TBMM'de onaylanan, ancak Sezer'in imzasini bekleyen Birlesmis Milletler'in "Ikiz Sozlesmesi..."

BM Ikiz Sozlesmesi'nde karsi cikilan nokta, azinlik haklari ve azinliklarin egitimine iliskin duzenlemeden kaynaklaniyor.

Bu anlasmaya bugune kadar Turkiye ile birlikte, "Niue, Svaziland, Tuvalu, Bahreyn, Birlesik Arap Emirlikleri, Kuba, Pakistan, Umman, Suudi Arabistan, Mikronezya, Singapur, Papua Yeni Gine" gibi 28 ulke imza koymamis.

Bunun disindaki ulkelerden bazilari Turkiye gibi bazi cekinceler koyarak, bazilari da dogrudan imzalamis. Gul'e gore, Sezer de konuyu inceletiyor ve bir sorunla karsilasmayi beklemiyor. Nitekim Sezer de dun aksam saatlerinde anlasmalari imzaliyor.

Ne varsa cikaralim
Disisleri Bakani'na, AB Katilim Ortakligi ve hazirlanan Ulusal Program cercevesinde 7'nci paketin hemen getirilip getirilmeyecegini sorduk. Gul, bu soruya su yaniti verdi

"Boyle surekli yeni bir paketle ugrasmak yerine, hepsini birlikte getirip bitirelim. 7'nci paket Katilim Ortakligi'ndaki tum konulari kapsasin. Ne varsa hepsini getirelim ve bitirelim istiyoruz."

Baykal'in destegi
Gul ile telefon konusmasinin ardindan CHP lideri Deniz Baykal ile TBMM'deki odasinda sohbet ettik.

Bakan Gul'un sozlerini aktardigimizda CHP liderinin yaklasimi da ayni oldu

"Surekli paket getirmektense hepsinin bir arada gelmesinde fayda var. Biz de bakariz, cekincelerimiz varsa belirtiriz, yoksa tam destegimizi veririz. AB acisindan ne gerekiyorsa bizim destegimiz tamdir. Biz meseleye iyiniyetle bakariz. Nitekim, 6'nci pakete de oyle baktik. Hepsinin bir arada cikmasinda fayda var. Onemli olan bu konunun iceride kavgaya alet edilmemesidir."

Sohbetimize, gorevini yakinda tamamlayacak olan Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu'nun calismalari uzerine devam ettik.

Yuce Divan yolu
Baykal'a gore, Komisyon yolsuzluk ve ihalelere fesat karistirilmasi konularinda onemli verilere ulasti.

Baykal, "Komisyon'un raporunda bunlar ortaya cikinca, bunlardan bir seyler cikmamasi olanaksiz" dedi ve ekledi

"Ortaya cikan bu sonuclarin ardindan 5-6 sorusturma komisyonu cikar. Onlarin calismasi sonrasinda da konu yargiya intikal eder ve Yuce Divan yolu acilir."

Baykal, Komisyon'un calismasindan da hukumetin bu konuya verdigi onemden de oldukca memnun. CHP liderine gore, Komisyon'un hazirlayacagi rapor, AKP'nin cekingen yaklastigi dokunulmazliklarin kaldirilmasinin onunun acilmasina da aracilik edecek.

En gec gelecek yil bircok olay net bir sekilde kamuoyunun onune konulur.

CEAS ve Kepez'e el konulmasi dolayisiyla hukumete yonelttigi elestirileri animsattigimizda, Baykal Grup konusmasinda Uzan grubuna yakin duran sozlerini yineledi.

El konulmanin, hukukun uygulanmasi ve uslubu acisindan dogru olmadigini vurguladi, hukumeti elestirdi.

Bu asamada, "Uzan'in, Genc Partisi sizin rakibiniz" dedigimizde su olayi anlatti

"Eve giderken dondurma almak icin Mado'ya ugradim. Yaninda Angora pastanesi var. Mado'nun sahibine, 'Yanindaki de cok iyi, senin isleri engellemiyor mu?' diye sordugumda, 'Yanima kotu biri gelecegine onlar gibi iyilerin olmasini hep isterim' dedi."

Baykal sozlerini soyle tamamladi

"Muhalefet veya rakip olmak surekli kotulemek degildir. Ben de halen kendi nefsimi terbiye ediyorum..."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir