kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Sivillesme adimi komutansiz MGK

6'nciI Uyum Paketi'ni Meclis'ten gecirmeye hazirlanan hukumet, AB yolunda son adimi da 7'nci paketle atmaya hazirlaniyor. Hazirlanan pakette, MGK'nin yapisinin yeniden belirlenmesi gibi hassas maddeler bulunuyor

Hukumet, AB'nin Turkiye icin hazirlayacagi Ilerleme Raporu'na yaklasik 4 ay kala AB yolunda "en hassas' paketi hazirlamak icin kollari sivadi. Bugune kadar 6 paket hazirlayan Ankara, 7'ncinin son olmasina karar vererek, AB'ye tam uyumu saglamak icin calismalara basladi. Uzun suredir tartisma konusu olan Milli Guvenlik Kurulu'nun yapisiyla ilgili duzenlemeler yeni paketin en hassas basligini olusturuyor. Adalet Bakanligi'nin koordinasyonunda baslatilan yeni paketle ilgili gorus yazisinin bu hafta sonu Genelkurmay Baskanligi ve ilgili kuruluslara gonderilmesi bekleniyor.

7'nci pakette MGK'daki asker sayisinin azaltilmasi, "kuvvet komutanlari alanlarinda ihtiyac duyuldugu zaman MGK'ya katilsinlar" diye formule ediliyor. Bulent Ecevit hukumeti zamaninda da tartisma konusu olan MGK'nin sivillestirilmesi konusu, sivil uye sayisi arttirilarak asilmisti. Simdi sadece Genelkurmay Baskani'nin katildigi bir MGK onerisi askeri cevrelerde, "Hassasiyetlerimizin toplantilarda vurgulanmasi acisindan sayilar onemli degil" seklinde yorumlaniyor.

SIVIL GENEL SEKRETER
7'nci Uyum Paketi'nde yer almasi konusunda hazirliklari yapilan basliklardan biri de Milli Guvenlik Kurulu Genel Sekreteri'nin sivil olmasi ve gorev alaninin daraltilmasi. Askeri acidan gorev alaniyla ilgili yeni tanimlamanin nasil olabilecegi konusu henuz tartisma konusu degil, ancak genel sekreterlige sivil bir ismin atanmasinin Silahli Kuvvetler'deki hiyerarsik yapiyi degistirecek sonuca yol acmasi askeri cevrelerde tartisma konusu.

Boyle bir durumda, mevcut orgeneral sayisinda indirime gidilmesi ya da MGK Genel Sekreterligi gorevi icin ayrilan bir orgeneral kadrosunun, komutan yardimciligi gibi baska bir goreve kaydirilmasi gundeme gelebilecek. Bu formule MGK'nin ve MIT'in basina emekli bir generalin getirilmesi sartiyla askerin onay verebilecegi belirtiliyor. Daha once MIT mustesarligi icin emekli generallerin adi gecmisti. Ancak hukumetin AB ile iliskiler yuzunden soguk baktigi bu formul simdi gundemde. Yeni pakette yer almasi beklenen diger iki madde ise sunlar

* TSK' nin butcesi siyasi denetim altinda olacak. Bu durumda, askeri harcamalar TBMM tarafindan kontrol edilecek. Askeri ihaleler seffaf olacak.

* Dernekler ve Vakiflar Kanunu degistirilerek, Turkiye'deki sivil toplum kuruluslari uyeleri uluslararasi sivil toplum kuruluslarina uye olabilecek.

SON PAKET
Disisleri Bakani Abdullah Gul, dun Kosk'e cikarak, Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer ile gorustu. Gul, yaptigi aciklamada, Sezer'i bilgilendirdigini ifade etti. Gul, "Goruslerin bir parcasiydi" dedigi, 6'nci Uyum Paketi'nin bu hafta Meclis'ten gececegini de acikladi.

Gul, 7'nci Uyum Paketi konusunda ise soyle konustu " Katilim Ortakligi Belgesi icine giren mevzuat degisiklikleri uzerinde calistiyoruz. Bunlardan yapmak zorunda olduklarimiz var. Daha sonra yapacaklarimiz var, yapilmasi gerekenler var.Arkadaslar calisiyorlar. Bunlarin hepsini 7'nci paket yapmayi dusunuyoruz."

Askeri cevreler ise yeni pakette kendilerini ilgilendiren konularin olusturulmasini soyle degerlendiriyor "Biz gorusumuzu soyleriz fakat hicbir reformun onunde de engel olmayiz. Her ulkenin kendi sartlarinin oldugu unutulmamali. MGK'yi tartisma konusu yapan AB uyesi ulkelerin hepsinde adi, islevi ve uye sayisi farkli da olsa bu tur kurullar var. Demokrasi bir fotokopi gibi cogaltilarak herkese uygulanabilecek bir sistem degildir. Dolayisiyla MGK gereklidir."

6'nci uyum maratonu basliyor
6'inci Uyum Paketi, bugun Meclis Adalet Komisyonun'da gorusulecek. CHP ve AKP arasinda uzlasma saglanirsa paketin bu hafta sonuna kadar yasalasacagi belirtiliyor. 6'nci Uyum Paketi"nde yer alan duzenlemeler ise ozetle soyle siralaniyor

* Kurtce yayin; Tasari, kamu ve ozel televizyonlarda gunluk yasamda kullanilan farkli dil ve lehcelerde yayin yapilmasini iceriyor.

* Cami yerine Ibadethane; Imar Yasasi'nda yapilacak degisiklikle, yerlesim yerlerinde imar planlari yapilirken cami yerine ibadethane yeri ayrilmasi benimseniyor.

* TMY 8 kalkiyor; Tasari, "devletin bolunmez butunlugu aleyhine propaganda yapma" sucunu tanimlayan Terorle Mucadele Yasasi'nin 8. maddesinin tamamen kaldirilmasini ongoruyor.

* DGM'lere kismi normallesme; Tasariyla, DGM'lerin sorusturma ve yargilama usullerinin degistirilirken, gozaltinda avukat bulundurma gibi hukumler getiriliyor.

* Savas halinde Olum cezasi; Olum cezasi, Orman Kanunu ve Kacakcilik Yasasi gibi duzenlemelerden de cikariliyor.

* MGK sanattan cekiliyor; Sinema, Video ve Muzik Eserleri Kurulu'ndaki MGK temsilcisinin gorevine son veriliyor.

* Istege gore Isim; Cocuklara, sadece ahlak kurallarina uygun dusmeyen ve toplumu inciten isimler konulamayacak. Tasaridaki bu hukum de Kurtce isim konulmasi tartismalarina son verecek.

* Gayrimesru cocuga koruma; Gayri mesru iliski sonucu dogan cocugunu olduren kadina verilen cezanin ust siniri, sekiz yildan on yila cikarilacak.

Isil ABISGIL - Evren MESCI


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir