kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Depremzedelerin umudu 'Berikoy'

Massachusetts Institute of Technology, Humanity International ve CEKUL Vakfi biraraya geldi, 17 Agustos'ta evi yikilan depremzedeler icin Sakarya'nin Sogutlu ilcesinde 'Berikoy'u hazirladi

Sakarya'nin Sogutlu ilcesinde, deprem sonrasinda ortaya cikan konut acigini gidermeyi ve depremzede aileleri ev sahibi yapmayi amaclayan Berikoy Projesi hayata geciriliyor. "Paylasan Toplum" sloganiyla baslatilan ve Turkiye'nin ilk 'surdurulebilir kalkinma modeli' olan Berikoy Projesi, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Habitat for Humanity International (HFHI) ile Cevre ve Kultur Varligini Koruma ve Tanitma Vakfi (CEKUL) isbirligiyle gerceklestiriliyor. MIT mezunu olan bir Turk mimarin da katki sagladigi proje cercevesinde yapilacak olan konutlar, depremde evlerini yikilan aileler arasindan secilenlere verilecek. Aileler, 20 yil sureli olarak aylik odemelerle bu evlere sahip olabilecekler.

Sakarya Valisi Cahit Kirac, projenin Turkiye icin bir ilk olacagini ve toplumlardaki sorunlarin paylasilarak asilacigini ifade ederek "Projenin tamamlanmasi durumunda, insanlarimiz, 17 Agustos'ta yasanan deprem felaketinde kaybettikleri umutlara tekrar kavusacaktir." dedi.

SURDURULEBILIR KALKINMA PROJESI
Sosyal, ekonomik ve cevre sagligi baglamindan Turkiye'nin ilk 'Surdurulebilir Kalkinma Modeli' olarak gosterilen Berikoy Projesi, MIT'de Mimarlik Profesoru olan Jan Wampler'in 17 Agustos'ta meydana gelen deprem felaketinden sonra baslattigi ve farkli disiplinlerden gelen uzmanlarin katildigi bir calismanin urunu.

Berikoy'de ikamet edecek aileler, depremde, kirada oturduklari evleri yikilanlar arasindan Sakarya Universitesi tarafindan yapilan secimle belirlendi. Berikoy'de yasayacak aileler, 20 yil gibi uzun bir doneme yayilmis aylik odemelerle evlerin sahibi olacaklar. Proje kapsaminda ayrica, evlerin yapiminda burada oturacak olan aileler de etkin olarak calisacak. Boylece hem insaat maliyeti dusurulecek, hem de calisan kisilerin uzun donemde is tecrubesi kazanmasi ve yeni is sahalari yaratilmasi saglanacak.

Turk mimarin katkisi buyuk
Berikoy Projesi, HFHI ile MIT mezunu mimarlar Rukiye Devres Unver ve Barbara M. Brady'nin isbirliginden dogdu. Konut, goc ve enerji acigini bir butun olarak ele aliyor. Berikoy'de enerji, merkezi enerji sistemlerinden bagimsiz bir sekilde, gunes ve ruzgar enerjisi kullanilarak uretilecek.

Sakarya Valisi Cahit Kirac, projenin Turkiye icin bir ilk olacagini ve toplumlardaki sorunlarin paylasilarak asilacigini ifade ederek, ''Projenin tamamlanmasi durumunda, insanlarimiz, 17 Agustos'ta yasanan deprem felaketinde kaybettikleri umutlara tekrar kavusacaktir. Depremde bizi evler degil, yanlis bilgi paylasimi ve konut yapimina uygun olmayan yer secimi oldurdu." diye konustu.

Berikoy'un "Paylasan Toplum" misyonuyla Turkiye'de bir ilk pilot yerlesim yeri oldugunu belirten CEKUL Vakfi Baskani Prof. Dr. Metin Sozen de "Insanlar baris icinde, paylasarak yasamak istiyor. Sevgiyi ortak bir sekilde uretmek istiyor. Bu proje, tekrar birlesme projesi olmalidir" dedi.

Murat UYGUN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir