kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Kore'deki askerin hatirina, Turkiye'yi komsu kapisi yapti

Kore'de bir Turk askerin, surunerek yarali bir Amerikali'yi kurtarmasini izleyen diger ABD'li asker, 50 yil sonra akil vererek tesekkur etti

ABD'nin magazalar grubu Federated Department Stores'un emekli baskan yardimcisi 74 yasindaki Stanley Rozycki, iki Turk sirketine danismanlik yapmak icin hic bir karsilik beklemeden 3 kez Istanbul'a geldi. Rozycki'yi Turkiye'ye getiren, yillar once katildigi Kore savasinda, yaralanan arkadasina yardim eden Turk askerine duydugu minnetti. Bu minnet, yarim asir sonra YKM ve Ulker'e danismanlikla tesekkure donustu.

14 BIN GONULLU
1964 yilinda David Rockefeller Vakfi'nin destegi ile Amerika'da is dunyasinin vizyonu genis emeklileri tarafindan kâr amaci gutmeyen bir orgut olarak kurulan IESC (International Executive Service Corps), 14 bin gonullu danisman ile Turkiye'de de pek cok sirketin umudu oldu. Turkiye'deki buyuk sirketler yeniden yapilanma, verimlilik artisi ve yabancilarla rekabet yollarini ogrenmek icin IESC'den destek alirken, ozellikle Anadolu'daki sirketlerin 'global akil' talebi artti.

IESC'nin Turkiye'deki faaliyetleri aslinda 1966'lara kadar uzaniyor. O gunden beri Turkiye'de yaklasik 500 sirkete danisman gelmis. Eczacibasi, Alarko, Koc, Akkok, Gima, Ulker, Alboy Ayakkabi, Orta Anadolu, Sabanci Universitesi, Turk Tuborg, Adidas, orgutten yararlanan birkac sirketten biri. Ama tum bunlar arasinda bir kisi yillardir konusuluyor. IESC'nin Turkiye temsilcisi Behice Ertenu, iste o kisiyi unutamiyor "Stanley Rozycki, 15 milyar dolar ciroluk grubun basinda, Reagan dahil pek cok kisinin danismani idi. Hic nazlanmadan kalkip YKM ve Ulker'e stratejik danismanlik icin, ustelik 3 kez Turkiye'ye geldi. Merak edip sordum, aldigim cevap cok ilgincti Ben vurulmaktan korkup yarali arkadasimin yanina gidemedim. Ama bir Turk askeri onu kurtardi. Kurtardigi asker, yillar sonra Pulitzer'e aday gosterilen bir yazardi. Turkler'e bir tesekkur borcum yok mu?"

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir