kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


IMF, krizleri tahmin ve yonetmekte yetersiz

ABD Kongresi'nin arastirmasina gore, IMF 1991-2001 yillari arasinda gelismekte olan 87 ulkedeki 134 ekonomik krizden sadece 15'ini ongorebildi

ABD Kongresi Genel Hesap Ofisi'nin arastirmasina gore, Uluslararasi Para Fonu (IMF), kuresel mali krizlerini tahmin etme ve onlemede yetersiz kaldi. Arastirmaya gore IMF, 1991'den 2001 yilina kadar gelismekte olan 87 ulkede meydana gelen 134 ekonomik durgunluktan sadece 15'ini ongorebildi.

IMF'nin yayinladigi "Dunya Ekonomisi'nin Gorunumu" adli rapor da elestirilerden nasibini aldi. Arastirmada, raporun uye ulkelerin ekonomik durgunluk tahminleri ve dis ticaret aciklari konusundaki saptamalarinin yetersiz kaldigi, gelecekteki dis ticaret aciklarinin tahmininde ise cok kotu durumda oldugu belirtildi.

IMF, en cok gecmis yillardaki buyuk krizleri onceden gorup, gerekli uyarilari yapamadigi konusunda elestiri aldi. Arastirmada, IMF'nin, iki onemli kuresel kriz olan, 1995 Meksika devaluasyonu ve 1997-98 yillarindaki Asya mali krizlerinde kotu performans sergiledigi vurgulandi.

YENI KRIZLER OLABILIRDI
ABD Kongresi Genel Hesap Ofisi'nin incelemesine IMF Birinci Baskan Yardimcisi Anne Krueger yanit verdi. Yazili bir aciklama yapan Krueger, rapordaki bulgularin coguna katildigini ancak raporun bazi ciddi yanlis anlama ve hatalarla dolu oldugunu acikladi. Krueger, IMF'yi soyle savundu "IMF'nin, uye ulkelerdeki krizleri, Dunya Ekonomisi'nin Gorunumu Raporu'nda belirtmesi basli basina kriz yaratabilirdi ve yabanci yatirimcilarin o ulkeden hemen kacmasina neden olabilirdi."

Krueger, ayrica Fon'un kronolojiyi gelistirmek ve IMF recetelerini uygulamaya baslayan ulkelerin de Dunya Ekonomisi'nin Gorunumu raporunda yer almasi icin calisildigini vurguladi. Ama incelemeye gore, ozel sektor temsilcileri IMF'nin yeni erken uyari sisteminin yayinlandigi anda guncelligini kaybettigini dusunuyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir