kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Sabanci niye taraf oldu

Cunku, Sabanci, bolgede 1.4 milyar kilovatsaat kapasitede kendi santralini kurdu. Sabanci'nin kendi elektrigini uretmesi, CEAS'in yillik 200 trilyonluk kaybi demek

CEAS ve Kepez'in imtiyaz sozlesmesinin feshedilmesi, Sabanci Grubu acisindan onemli bir sorunun halledilmesi anlamina geliyor. Sabanci elbette CEAS ve Kepez'in imtiyaz sozlesmenin feshedilmesini isteyecek konumda degil. Sabanci, 2002 yilinda devreye giren 4628 sayili kanuna dayanarak, Enerjisa'da urettigi elektrigi kendi tesislerinde kullanma ve isteyen tesise satma hakki istiyor.

Imtiyaz sozlesmesini bolgedeki sanayi tesislerinin elektrik ihtiyacini karsilamak icin elde eden CEAS ise Sabanci'nin talebini hukuksuz olarak (Kendisine imtiyaz verildigi gerekcesiyle) nitelendiriyor.

Sabanci'nin elektrik uretmesi, (1.4 milyar kilovatsaat) CEAS'in yillik 200 trilyon liralik gelir kaybina ugramasi demek. Sabanci, iletim ve dagitim hatlari CEAS'in kontrolunde oldugu icin 170 milyon dolara mal olan santralini dogru durust isletemiyordu. Enerji Bakanligi'nin sozlesmeyi feshetmesi bu anlamda Sabanci Grubu'nun da kendi sanayi tesisleri icin ucuz, bolge sanayicileri icin rekabetci fiyatla elektrik satmasinin onunu acti. Bolgede kurulu LPG, motorin ve nafta kullanan diger otoproduktorler ise kapasitelerinin kucuklugu bakimindan CEAS icin bir tehdit olusturmadigi belirtiliyor.

Bolgede sanayiciler kullandiklari her kilovat saat elektrik icin CEAS ve Kepez'e 128 bin lira oduyor. CEAS kendi uretimi disinda devletten aldigi elektik icin 70 bin lira oduyor. Tablo incelendiginde CEAS'in Berke'nin devreye girmesi nedeniyle devletten artik daha az elektrik satin aldigi ortaya cikiyor. CEAS ve Kepez'in 2058 yilina kadar imtiyaz sozlesmesinin iptal edilmemesi halinde Uzan Grubu'nun elde edecegi fonlarin goz kamastirici miktari da ortaya cikiyor.

TUSIAD: Karari destekliyoruz
Turk Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi (TUSIAD), enerji piyasasindaki son gelismelerle ilgili bir aciklama yaparak, piyasa ekonomisinin etkin ve adil bicimde isleyebilmesi icin bagimsiz duzenleyici kurumlarin temel isleve sahip oldugunu vurguladi. Aciklamada, Enerji Bakanligi'nin CEAS ve Kepez Elektrik'teki sozlesme fesih kararinin, mevcut yasalar cercevesinde ve enerji piyasasinin daha rekabetci sartlarda duzenlenmesine yonelik bir girisim olarak degerlendirilmesi gerektigine dikkat cekildi.

Balduk: Hukuka uygun mudahale
Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani ve TOBB Baskan Vekili Mehmet Balduk, CEAS ve Kepez'e el konulma olayini destekledigini ve yapilan isin hukuka uygun oldugunu soyledi.

Balduk AKP merkez ilce Baskani'ni ziyarette bir soru uzerine

"CEAS ve Kepez'e el konulma olayi is alanindan cikti, siyaset alanina girdi. Ama ben Enerji Piyasasi Ust Kurulu'nun yaklasimini dogru olduguna inaniyorum. Dogru bir is yaptiklarina inaniyorum. Bence yapilan is, hukuk devleti acisindan ve 'Devlet icinde devlet olmaz' mantigindan bakarsak dogrudur. Herkesin kendine ceki duzen vermesi ve kurallara uymasi gerek" dedi.

Uzan: Kanunsuz bir islem yapildi
Uzan Grubu'nun gazetelere verdigi tam sayfa ilanda Anayasa'nin 38. maddesi yer alirken, ozel sektore ait, halka acik en buyuk enerji kuruluslari olan CEAS ve Kepez Elektrik'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi'nca hicbir kanuni gerekce gosterilmeden isgal edildigi savunuldu.

Ilanda kimsenin, islendigi zaman yururlukte bulunan kanunun suc saymadigi bir fiilden dolayi cezalandirilamayacagi ve kimseye sucu isledigi zaman kanunda o suc icin konulmus olan cezadan daha agir bir ceza verilemeyecegi kaydedildi. Ilanda ayrica, genel musadere cezasi da verilemeyecegi belirtilirken, musaderenin islenen bir suc karsiligi olarak, suclunun malinin butunu veya bir bolumu ustundeki sahipligine verilmesi ve bu sahipligin bir baska kurulusa devredilmesi anlamina geldigi kaydedildi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir