kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


CEAS'in borcunu kim odeyecek?

CEAS'in Imar Bankasi'na 43, Imar Bank Off-Shore Ltd'ye ise 387 milyon dolar borcu var. Imtiyaz sozlesmesi iptal edilince, CEAS'in borc odeme kapasitesi de yok edilmis oldu. Bu borclarin nasil odenecegi ise mahkemelik olabilir...

Adana, Mersin, Hatay, Antalya ile Kahramanmaras ve Burdur'un belli merkez ilcelerini kapsayan bolgede faaliyet gosteren Cukurova Elektrik (CEAS) ve Kepez'in imtiyaz sozlesmesinin iptali Uzan Grubu icin kotu gunlerin baslangici olabilir.

CEAS'in bilancolarindaki bazi detaylar bu tespitimizi destekliyor.

Cukurova Elektrik en buyuk gelir kaynaklarini kaybetmis durumda. Asagidaki tabloda yer alan Berke, Sir gibi barajlar artik devlet tarafindan isletilecek. Baska bir deyisle CEAS ve Kepez tabela sirketi olarak kaldi.

PAKRAK, UZANLAR'IN
CEAS'in kisa vadeli 335, uzun vadeli ise 464 trilyon lira finansal borcu var.

Bu sirketlerden hangi bankalarin alacakli oldugunu ise bilanco dip notlarinda gormek mumkun. Buna gore CEAS'in Imar Bankasi'na 43.7 milyon dolar, Imar Bank Off-Shore Ltd'ye ise 388 milyon dolar borcu var. Kibris Lefkosa'da 1992 yilinda kurulu off-shore bankasinin en buyuk ortagi (yuzde 86) Pakrak Finance&Trade Corp.

Pakrak, vergi cenneti olmakla unlu Liechtenstein'da kurulu. Sirketin hissedarlari ise Kemal Uzan ve diger aile fertleri.

Halka acik olmadigi icin off-shore bankasinin mali yapisina iliskin verilere sahip degiliz. 10 yillik gecmisi olan bankanin bu miktardaki alacagin karsiliksiz kalma riskinin bankanin rasyolarinda yapacagi etkiyi hesap etmek mumkun degil. Ancak, olasi tehlikeyi bertaraf etmek icin Uzan Ailesi'nin bazi adimlar atmak zorunda kalabilecekleri ve bankaya taze kaynak koymalari beklenebilir. Bu durumda Petkim ihelesinden cekilmek bile soz konusu olabilir.

BORCUN KAYNAGI
Uzan Grubu'nun kendi bankasindan bu kadar yuklu kredi cekmesinin en buyuk nedeni ise Berke Baraji'nin insaati. Grubun kendi hakimiyetindeki bankalardan bu denli yuksek miktarlarda kredi cekmesi bankacilik kurallari asisindan uygun gorulmeyebilir. Ancak Cukurova Elektrik'in faaliyet alani bakimindan kredileri geri odeyebilecek kapasitede olmasi BDDK'nin konuyu sorun olarak gormemesine yol acmis olabilir.

Berke Baraji 2002 yili Subat ayinda devreye sokuldu. 6 yil suren insaat donemi var. Gecen yil 2 milyar kilovatsaat elektrik uretti. Grubun buradan elde ettigi gelir yaklasik 360 trilyon lira. Grup artik bu gelirden de yoksun.

Ceyhan Nehri uzerinde, Sir Baraji'nin altinda kurulan Berke Baraji'nin 1 milyar dolara mal edildigi aciklanmisti. Kimi uzman 6 yillik sure insa suresini uzun buldu ve maliyet rakamina itiraz etti.

Maliyetlerin sisirildigine dair Sermaye Piyasasi Kurulu, CEAS hakkinda ortulu kazanc aktarimi suclamasiyla onlarca dava acti. Ancak hukuki olarak bu iddiayi ispatlayacak bir karar cikmadi. Ancak Uzanlar'in cimento sektorundeki agirligi dikkate alindiginda bu dev tesisin yapiminda grup ici sermaye ve mal hareketlerinin belirleyici oldugu goruluyor. Bir bakima "Kendin pisir, kendin ye" insaati. Berke'nin yapimini Baba Uzan'a ait Yapi Ticaret ustlendi. Gerekli kredi Imar Bankasi ve Imar Bank Off-Shore Trade'den alindi. Cimentolar ise yine gruba ait Gaziantep Cimento Fabrikasi'ndan saglandi. Yapi Ticaret ayni zamanda (yuzde 18) Imar Bankasi'nin da ortagi. Uzan Ailesi, yuzde 17'si halka, yuzde 60'i 4 bin kisiye ait Cukurova Elektrik'i yuzde 30 oraninda hisse ile kontrol ediyorlar.

Sezer'in onayladigi karar resmi gazetede yayinlandi
Bakanlar Kurulu'nun, 1988 ve 1989 tarihli kararnamelerle Cukurova Elektrik ile Kepez Elektrik elektrik uretim, dagitim, ticaret ve iletim konularinda verdigi 70 yillik imtiyazlari yururlukten kaldirma karari Resmi Gazete'de yayimlandi.

ONEMLI NOT
Bu sayfada yer alan bilgiler, Cukurova Elektrik ve Kepez olayinda kimin hakli olduguna yonelik sorularin yanitlarini icermiyor. Devlet nihayetinde bu iki sirketin imtiyaz sozlesmesini feshetti. Fesih isleminin hakli veya haksizligina yonelik tartismalar suruyor. Ancak CEAS'in elektrik uretim kapasitesi ile CEAS'in uygulamalarindan yakinan firmalarin durumu bilinmiyor. Amacimiz, Turk ekonomisinde onemli rol oynayan Uzan Ailesi'nin elektrik piyasasindaki rolunu ortaya koyarken, ozellikle Berke Baraji nedeniyle grubun tasidigi risklere de deginmek. Sayfada Petkim'in ozellestirme ihalesine en yuksek teklifi veren Uzan Grubu'nun ozellestirme sicili de yer aliyor. Ozetle bu, onyargilardan arindirilmis, bir durum tespit yazisidir. Ayrica konuya iliskin taraflarca yapilan aciklamalara da sayfada yer verilmistir.

Yavuz SEMERCI


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir