kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Devlet aradan cikmazsa bu faizler zor duser!

TUSIAD'in raporuna gore, son 3 yilda bankalar islem vergileri yoluyla devlete 9 milyar dolar kaynak aktardi. Raporda agir vergi yuku nedeniyle faizlerin asili kaldigi belirtildi

15 milyar dolarlik ozkaynagi olan Turk bankacilik sistemi, son 3 yilda dogrudan ve dolayli olarak kaynaklarindan devlete toplam 9 milyar dolar aktardi.

Bankalar 1999 ile 2001 yillari arasinda egitime katki, faiz vergisi, fon payi ve ek vergiler yoluyla toplam 5.2 milyar dolari kamuya oderken, sektor ayni yillar arasinda yuksek orandaki mevduat munzam karsiliklari nedeniyle 3.6 milyar dolarlik kaynaktan mahrum kaldi.

TUSIAD'in "Bankacilik Sektorunde Yeniden Yapilanma Konusunda Oneriler" baslikli raporunda, vergi ve benzeri yukumluluklerin bankacilik sektoru uzerindeki agir yukune dikkat cekildi.

Garanti Bankasi Teftis Kurulu Ic Yonetim ve Risk Yonetimi Baskani Dr. Cuneyt Sezgin tarafindan hazirlanan raporda vergi oranlarinin yuksekligi nedeniyle faizlerin istenilen seviyelere gerilemedigine isaret edildi.

TL mevduata verilen yuzde 56'lik faizin 8 puanlik bolumunu Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Kaynak Kullanimi, Destekleme Fonu kesintisi ve Damga Vergisi olusturuyor. Bu oran dusulse faiz yuzde 48'e geriliyor. Stopaj, fon payi ve Ozel Islem Vergisinin mevduatta faiz orani uzerindeki agirligi ise 10 puani asiyor. Yani net faiz orani uzerine vergiler eklendiginde faizler yuzde 37'den 56'lara yukseliyor.

Raporun tanitimi icin duzenlenen toplantida konusan Finansbank Murahhas Azasi Omer Aras, yuksek vergiler nedeniyle yurtdisina kacan kaynaklara dikkat cekerek, Turkiye'deki tasarruflarin bir bolumunun yurtdisindaki bankalarin bilancolarinda bulundugunu, bunlarin ulkeye cekilmesi gerektigini soyledi.

Aras, "Aracilik maliyetlerinin indirildigi ve herkesin ayni sekilde vergilendirildigi bir ortama dogru Turkiye'yi goturebilirsek, inaniyorum ki yurtdisindaki kaynaklar bankacilik sistemi icine girecektir" dedi.

ILGINC POLEMIK
Toplantida soz alan Ortadogu Yatirim ve Finans AS Yonetim Kurulu Baskani, Galatasaray Kulubu eski baskanlarindan Faruk Suren'in babasi Fuat Suren, "Sektor teknik bakimdan degil, sosyal bakimdan hasta" yorumunda bulundu.

Yaklasik 3 yildir, Avrupa'nin en buyuk bankalarindan biriyle, Turkiye'ye gelmeleri konusunda gorustugunu aktaran Fuat Suren de, "Bu banka sonra (Turkiye'de bankacilik olmadigi icin gelmiyorum, sizde halktan para toplaniyor, devlet butcesinin acigi finanse ediliyor). Yani sosyal bir hastalik var" diye konustu. Bunun uzerine Disbank Yonetim Kurulu Baskani Tayfun Bayazit, "Eminim o konustugunuz banka, bu tip gelismeleri baska ulkelerde de gormustur. Artik gelecege bakmali" dedi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir