kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Karanlikla kandirildik...

Turkiye'nin elektrik uretiminin ucte birini saglayan Enka devlete yuksek fiyattan elektrik satiyor.

Anlasmada al veya ode hukmu oldugu icin devletin eli kolu baglanirken sirketin kasasina yilda 437.5 milyon dolar giriyor. Enka Holding Onursal Baskani Sarik Tara 'Gonlum rahat' diyor ama Enerji Bakani inceleme baslattigi acikladi


Iki yil once, 'Bu kis karanlikta kalacagiz' demecleriyle ortaya atilan enerji krizi iddialariyla adeta moda haline gelen dogalgazla calisan yap islet tesisleri Turkiye'nin sirtinda kambur olmayi surduruyor. 1998 yilinda anlasmalari imzalanan ve Turkiye'nin elektriginin ucte birini ureten Enka'ya ait uc santral araciligiyla grup 16 yilda 7 milyar dolar kazanc elde edecek.

Yapilan anlasma geregi al veya ode formulunun uygulandigi Enka'ya ait Gebze, Adapazari ve Izmir santrallerinin uretim kapasitesi, yilda 33 milyar kilowatsaati buluyor. Tesislerin kuruldugu gunlerde, Enka Holding Onursal Baskani Sarik Tara devlete 4.2 cente elektrik satilacagini aciklanmisti. Ancak yapilan anlasma geregi Enka, dogalgaz fiyatlari artikca, devlete sattigi elektrik fiyati eskale edilerek (duzeltilerek) yukseliyor. Bu nedenle Enka-Intergen konsorsiyumunun islettigi uc santralin devlete elektrik satis fiyati gecen yil 5,4 cente cikti. Elektrik Muhendisleri Odasi'nin tahminlerine gore ise, Enka-Intergen ortakligindaki uc santralin bu yil uretecegi toplam elektrik miktari 27 milyar kilowatsaat. Yaklasik 5,4 cent oldugu ifade edilen alim fiyati uzerinde bu yilki gelir 1,5 milyar dolara denk geliyor. Her birim elektrigin 1.32 centlik kisminin Enka'nin hissesi gelir kaydediliyor. Bu rakam uzerinden Enka-Intergen'in bu islemden elde ettikleri yillik kazanci 350 milyon dolara geliyor. 16 yil vadeli anlasmalarla sirketin toplam kazanci 7 milyar dolari buluyor.

Enka'nin uc santral icin yapilan 16 yillik sozlesme geregi devlete toplam 497 milyar kilowatsaat elektrik satacagi ogrenildi. TETAS Genel Muduru Haci Duran Gokkaya Enka'dan alinan elektrikle ilgili su bilgiyi verdi

"Adapazari-Gebze-Izmir'deki santraller icin 8.10.1998 tarihinde 16 yillik isletme sozlesmesi imzalanmis. Adapazari'ndan 2002 yili icinde yaklasik 2 milyar kilowatsaat elektrik alindi. Sozlesmede, toplam 102 milyar kilowatsaat elektrik alinacagi taahhut edildi. Gebze'den 2002 yili icinde 4 milyar kilowatsaat elektrik alindi. Sozlesmede toplam 206 milyar kilowatsaat elektrik alinacagi taahhut edildi. Izmir'den 16 yil icinde toplam 189 milyar kilowatsaat elektrik alinacagi taahhut edildi." Enerji Bakanligi yetkilileri, Enka santrallerinden 4.2 cent olarak alindigi belirtilen elektrigin 16 yillik ortalama maliyet oldugunu, baslangic doneminde fiyatin bu tutarin ustunde gerceklestigini, yillar gectikce kademeli olarak inecegini ifade ettiler.

1 MILYAR DOLARLIK YUK
Devlet kendi hidroelektrik santrallerinde 28.8 milyar kilowatsaat enerji uretiyor. Bu enerjinin maliyeti 0.1 sent. Termik santrallerindeki uretim ise 45.4 milyar kilowatsaat. Buradaki maliyet 3 sent. Yani devlet 0.01 sente ya da 3 sente elektrik uretmekten vazgecip onumuzdeki yil 5.4 sentten elektrik almak zorunda. Bu rakamlar da bu tercihin nereden bakilsa en az 1 milyar dolarlik ek yuk getirecegini gosteriyor. Enka Onursal Baskani Sarik Tara, ise yaptigi aciklamada "Gonlum cok rahat, verilmeyecek hesabim yok" dedi. Iddialara iliskin daha sonra genis bir aciklama yapacagini belirten Tara, "Memlekete cok iyi bir sey yaptigima inaniyorum" diye konustu.

Guler: "Talimat verdim. Inceliyoruz"
Enerji Bakani Hilmi Guler, Turkiye'nin karanlikta kalacagi korkusuyla baslatilan enerji alim garantili dogalgaz cevrim santrallerinde sozlesmelerin incelendigini soyledi. ENKA'nin yaptigi santrallerden temin edilen elektrigin gerek maliyet gerekse miktar olarak incelemeye alindigini belirten Guler, SABAH'a yaptigi aciklamada, "Bu konu gundemimizde. Arkadaslar incelemesine basladi. Inceleme sonunda bir karara varacagiz. Sadece bu konuyu degil benzer ornekleri de ele aliyoruz" dedi.

Enka 5 ihaleye en iyi teklifi verdi mi?
Enka-Intergen ortakligi enerji konusunda buyume stratejisine 1998 yilinda start verdi. Adapazari, Gebze, Izmir, Ankara ve Iskenderun santrallerine iliskin 5 tesis paket olarak ihaleye cikildi. Enerji Bakanligi'na yakin kaynaklar, bu bes ihaleye de en uygun teklifi Enka-Intergen konsorsiyumunun verdigini belirtiyorlar. Ancak, Enerji Bakanligi Bu bes ihaleden Adapazari, Gebze, Izmir Enka Intergen'e ithal komurle calisan Iskenderun santrali Siemens-Steag konsorsiyumuna verildi. Ankara santralinin yapimini National Power-Bayindir-Mimag konsorsiyumu ustlendi. Daha sonra Bayindir Grubu'nun zor duruma dusmesiyle, Belcikali Trakdabel sirketine devroldu. Ihale sonunda tum santrallerin Enka-Intergen'e verilmemesi, tepkilerden cekinildigi yorumlarina neden oldu.

Fatma CAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir