kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Baskan Bush'un dort silahsoru

Dunyayi Bush yonetiyor... Siz de boyle dusunuyorsaniz bu yaziyi okuyun. Cunku Bush'tan buyuk neo-conlar var!

Onlara "neo-con" yani "yeni muhafazakarlar" deniyor. Su anda dunya siyasetine yon veren buyuk ulkelerin guclu liderleri onlar. Baskan George W. Bush basta olmak uzere ABD yonetimindeki "neo-conlar" dunya siyaseti ve gelecegini yillardir sekillendiriyor. ABD yonetimindeki en onemli neocon, Savunma Bakan Yardimcisi Paul Wolfowitz... Eski Baskan Ronald Reagan doneminde de gorev yapan Wolfowitz, Savunma Bakanligi burokratlarindan Doug Feith, Bill Luti ve bakanligin eski danismani Richard Perle, Colorado eyaletindeki yillik toplanti sonrasi dunya gundemine oturdu.

Neo-con'larin calismalari ozellikle uluslararasi teroru destekleyen ulkeler ve Ortadogu uzerine yogunlasiyor. Filistin'de baris saglanmasi, teroru destekleyen ulkelere karsi sert tavir alinmasi bu planlardan en onemlisi. Ancak Wolfowitz'in en onemli plani, 20 yil oncesinden belliydi Irak'ta bir rejim degisikligi... Ancak artik neocon'larin planlari "yikmak" degil "kurmak" uzerine...

Grubun simdiki "hedefi" Iran, Suriye ve Kuzey Kore yonetimlerini terorden uzak durmalari icin "ikna etmek". Ancak bu ulkelerde hedeflerine uluslararasi baski, halk ayaklanmalari, demokrasi ve surgundeki liderleri destekleyerek ulasmayi planliyorlar. Konuya genis yer ayiran haber dergisi Newsweek'e gore neo-convizyonu, artik Amerikan dis politikasinin temelini olusturuyor. Baskan Yardimcisi Dick Cheney'in danismani Lewis Libby, Weekley Standart dergisi editoru William Kristol ve siyaset elestirmeni Robert Kagan da ABD'nin yeni dis politika seklini belirleyen neo-conisimler arasinda yer aliyor.

Her ne kadar cogunlugu Museviler'den olussa da neo-conlar icin "Reaganizm'in yeniden dogusu" tanimlamasi kullaniliyor. Ideolojilerinin temelinde Soguk Savas donemi yatiyor. Wolfowitz ve Perle, 30 yil oncesinde planladiklari fuze kalkani sistemi kurma ve teknolojik gelismelerini engelledigini dusundukleri silah anlasmalarindan ABD'yi cekme gibi planlarini gerceklestirdi. Bunu, Perle'nin ifadesiyle "babasindan daha guclu dunya gorusu olan bir ogul sayesinde" yaptilar.

Perle, Baskan Bush icin "Buyuk kazanclar adina buyuk riskler almaya hazirdi" diyerek neo-con'larin "ruh ikizini" buldugunu acikca ifade ediyor. ABD'nin Ortadogu stratejisinin mimari Wolfowitz'in bu goruslerini de Israil vatandasi olan kiz kardesi Laura Sachs anlatiyor O bir Likud partisi (iktidardaki) destekcisi degil. Baris surecine tamamen inaniyor...


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir