kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


Aydinlardan gostericilere mektuplu destek

Iran'da universite hocalari ve yazarlardan olusan 250'den fazla aydin yayinladiklari acik mektupta protesto gosterileri yapan ogrencilere destek verdi.

Aralarinda Devlet Baskani Muhammed Hatemi'nin 2 yardimcisinin da bulundugu reformcularin mektubu, Yas-e-nou gazetesinde yayinlandi. Aydinlar, Iran halkinin kendilerini yoneten kisileri elestirme ve iktidardan alma haklarinin bulundugunu belirtti. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in halka karsi sorumlu oldugunu hatirlatan reformcularin mektubunda, "Konumu itibariyle kutsal ve mutlak iktidari elinde bulundurmak, halka korku salmak, hem Allah'a karsi gelmek hem de insan onurunun ayaklar altina alinmasi anlamina gelir" ifadesi kullanildi.

ABD: SADECE ONAYLIYORUZ
ABD yonetimi, Iran'da demokrasi talep eden gostericileri onayladiklarini ancak bundan baska bir girisimde bulunmadiklarini acikladi. Washington'un protestoculara karsi siddet uygulanmasindan kaygi duydugunu belirtti Disisleri Bakani Richard Boucher, "Iran halkinin sesinin dinlenmesi ve duyulmasinin zamani" dedi. Boucher, ABD yonetiminin protestoculara maddi destek sagladigi iddialarina da "Gosteriler ABD ile ilgili degil, Iranlilar'in, Iran politikasiyla ilgili. Gostericilerin ABD ile yapacak bir seyi yok" cevabini verdi.

ISRAIL DE DESTEK VERDI
Iran'da universitelerin ozellestirilmesini protesto ile baslayan ve demokrasi yanlisi gosterilere donusen ogrenci protestolarina Israil'den destek geldi. Yuksek triajli Jerusalem Post gazetesinde yayinlanan makalede Israil halkinin Iran'daki muhalefete demokrasiye ulasmasi yolunda destek vermesi gerektigi belirtildi. "Halk gucu" baslikli makalede "Secim belli. Simdi Iran halkina yardim zamani. Mevcut rejim ile tum ticari ve diplomatik iliskiyi keserek mollarin gitmesini saglayabiriliriz" ifadesi kullanildi. Sanal dunyada da rejim karsiti genclere destek veren siteler kurulmaya basladi. Gosterilerden resimler yayinlayanwww.iran-daneshj00.org adli sitede de rejim aleyhtari yorumlar yer aliyor.

HAMANEY: ABD ERIYEN BUZDAGI
Iran'in dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, ABD'yi erimekte olan bir buzdagina benzetti. Gosterileri olumlu bulan ve ABD'yi elestiren Hamaney "Amerika, propagandalarina erimekte olan bir buzdagina benziyor" dedi. Dini lider, bu ulkenin Ortadogu barisi konusundaki girisimlerini ise inandirici bulmadigini acikladi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir