kapat
18.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


'Buyuk Seytan'in aski karsilik buldu

Gecen yil devletin resmi sirketi tarafindan yapilan kamuoyu arastirmasi, hem Tahran'da hem de Washington'da sok etkisi yaratti. Iran halkinin yuzde 74'u ABD ile daha fazla diyalog isterken, yuzde 50'si de ABD'nin Iran politikasinda 'Buyuk Seytan'i hakli buluyor

Iran'da sokak gosterilerinin artmasi ve ABD Baskani George Bush'un agzindan Iran'daki gostericileri yureklendiren aciklamalar cikmasinin ardinda yatan neden, gecen yil sonunda yapilan ve Washington'da bomba etkisi yaratan bir kamuoyu arastirmasi.

Iran'in resmi kurulusu Ulusal Arastirma Calismalari ve Kamuoyu Yoklama Enstitutsu tarafindan, gecen ekim ayinda ulkenin cesitli yerlerinde yasayan bin 500 kisi uzerinde yapilan bir arastirmaya gore, Iranlilar'in buyuk cogunlugu, mollalarin, ABD ile diyalog kurmasini istiyor. Washington'da buyuk yanki uyandiran arastirmaya gore halkin yariya yakini ABD'nin Iran politikasini hakli buluyor.

Bu sok sonuclardan hemen sonra Iran'da muhafazakar mollalar, Ulusal Kamuoyu Arastirma Sirketi'ni kapatarak hem genel direktoru Behrouz Geranpayeh, hem de kamuoyu arastirmasini yayinladigi icin Iran resmi haber ajansi IRNA Genel Muduru'nu hapse atmisti. Reformcu milletvekillerinin cogunlugu olusturdugu parlamento tarafindan yaptirilan yoklamaya gore, bin 500 kisiden yuzde 74'u ABD'yle diyalog isterken, %45.8'i ABD'nin Iran rejimine karsi sert tutumunu "hakli" buluyor.

HALK DEVRIMI
Kamuoyu yoklamasinin Washington'daki yankisi, Iran'daki kadar siddetli oldu. 11 Eylul'den bu yana Bush'un bu rejime yonelik daha siki muhalefet yurutmesi gerektigini savunan sahinler ekibi, bu arastirma sonuslarindan aldiklari cesaretle Iran'a karsi sertlik politikasinin, reformistleri ve halkin ozgurluk talebini guclendirecegini savundu. Sahinler ayrica Irak'ta Saddam'in devrilmesiyle Iran'daki molla rejiminin de sarsilacagi gorusunde. Bu tartisma surerken kritik donemde gelen oylama sonuclari, Bush'un ikna olmasinda onemli bir etken oldu. Beyaz Saray da, "rejimin omrunu uzatir" gerekcesiyle Disisleri Bakanligi'nca bir suredir yuruttugu ilimli kesimle "el altindan temas" politikasina son vererek, Iran'in izole edilmesi politikasina yoneldi. Artik ABD'nin resmi politikasi, rejimin demokratiklesmesi degil, Iran halki tarafindan devrilmesi.

Asli AYDINTASBAS


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir