kapat
10.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Sigortacılar hafiye örgütü kurdu!

Sigorta şirketleri ekonomik krizle birlikte artan sahte hasar beyanlarını ödememek için kendi 'istihbarat ekibi'ni oluşturdu

Artık kazaları sigortanıza bildirirken bilgileri çok dikkatli verin. Çünkü karşınıza her an kara gözlüklü sigortacı Sherlock Holmes çıkabilir. 2001 yılında yaşanan krizle birlikte otomobil satışlarının düşmesiyle kazançları düşen sigortacılar rekabetten dolayı zam da yapamayınca sahte beyanları önleyerek zarar azaltmaya yöneldi. Bunun için kendi bünyesinde hafiye gibi çalışacak bir istihbarat ekibi kuran sigortacılar, ekiplerin ilk olumlu sonuçlarını da almaya başladı. Sektörde en büyük paya sahip 9 şirket içlerinde eski emniyet mensuplarının da bulunduğu istihbarat birimi kurdu.

Sigortacılar kuşkulandıkları hasar beyanlarını gizliden araştırıyor. Eldeki bilgilerden yola çıkarak görgü tanıkları ile konuşuyor veri topluyorlar. Örneğin, sigortalı "Şu sokakta şu duvara çarptım" diyorsa istihbarat örgütü orada bir duvar olup olmadığını varsa çarpma izi olup olmadığını belirliyor. Birim zaman uzman desteği de alarak istihbaratını sağlıyor.

ZARAR EDİYORLAR
2000 yılında ekonomideki canlanma ile sadece 5 milyar dolarlık ithal otomobil satışı oldu. Ancak 2001 yılı krizinden sonra araba satışları bıçakla kesilmiş gibi durdu. Bu durum sigorta sektörünü de vurmaya başladı. Ortalama primler yüzde 20 artarken sigortacıların arabalar için ödediği hasar maliyetinde yüzde 70 artış oldu. Bu birçok sigorta şirketini kasko ve kaza branşında zarara sürükledi.

2002 yılında sigorta şirketleri yaklaşık 835 trilyon lira prim üretirken buna karşılık (henüz ödenmemiş hasarlar dışında) ödenen hasar 611 trilyon oldu.

Garanti Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Akşener, krizden sonra sigorta şirketlerinin fiyatlarına rekabet dolayısıyla zam yapmadığını olması gereken fiyatın yüzde 30-40 altında sigorta ve kasko yaptıklarını belirtti. Akşener bu nedenle kasko branşında hasar maliyetlerini kontrol etme yoluna gittiklerini kaydetti. Yetkili servislerin iyi kontrol edilmesi ve denetlenmesinin yanı sıra sahte beyanları önlemeye gittiklerini söyleyen Akşener, özellikle tamircilerin bir kısmının kasko poliçesi olan arabalarda işi abartarak gereğinden fazla maliyet çıkardıklarını savunarak "Bu eksperlerin gözünden kaçabiliyor. Biz de denetlemek için kendi istihbarat birimimizi oluşturduk" dedi.

SAHTE BEYANLAR
İstihbarat biriminin özellikle sahte beyanlarda iz sürdüğünü belirten Akşener, istihbarat ekibini oluşturma nedenini şöyle açıkladı "Sigortalı arabaya park yerinde çarpıldı diyor. Bakıyorsunuz hasarın şekli öyle değil. Muhtemelen alkollüyken gitti vurdu. Adam karakola gittiğinde arabam vurulmuş diyor. Polisin inanmaktan başka yapacağı bir şey yok. Bizde kendi ekibimizi oluşturduk." Ekonomik açıdan sıkıntıya düştüklerinde sahte beyanlara başvuranların arttığına değinen Akşener, genel afla birlikte cezaevinden çıkan suçluların da sigorta şirketlerini sahte hasar ödemek zorunda bıraktığınının altını çiziyor.

Garanti Sigorta sadece kasko branşında 6 ay içinde 22 dosyada 250 milyarın üzerinde sahte hasarı taspit edip sigortalıyı bu parayı sigorta şirketinden istemekten vazgeçirmiş. Halen çalışmaları süren yüzlerce dosya var. Çünkü sahte beyan ettiğinde sigortalı ağır ceza mahkemesinde yargılanıyor. Sigorta şirketi de bunu sigortalıya hatırlattığında sigortalı parayı istemekten vazgeçiyor.

KİMLERİN EKİBİ VAR
Yapı Kredi Sigorta, Başak Sigorta, Güneş Sigorta, İsviçre Sigorta, Garanti Sigorta, Koç Allianz Sigorta, Ray Sigorta, Anadolu Sigorta ve Ak Sigorta.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır