|
|
Seferleri başlatabiliriz
Yorgo Anomeritis, Egeli, denizci ve AB üyeliğini isteyen tüm Türkler'e sesleniyor Ege dostluk denizi olsun. Bozcaada-Dedeağaç seferlerini başlatmak için çalışmalar hızlandı
Yunanistan Deniz Ticaret Bakanı Yorgo Anomeritis... Ülkenin en önemli iki gelir kaynağından biri olan deniz ticaretini denetleyen Bakanlığın başında bulunuyor. Türk-Yunan ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunan önemli isimlerden biri. Türkiye'nin, AB geleceği çerçevesinde gemicilik alanında büyük deneyim sahibi olması kadar dünya deniz taşımacılığının da önemli bir bölümünü elinde bulunduran Yunanistan'ın komşusu olması itibarıyla aslında kendisini bu alanda şanslı olarak görmesi gerektiğini söylüyor. Yunanistan, Kıbrıs ve Malta'nın da AB'ye katılmasıyla bu ülkelerdeki gemilerin çoğuna sahip olduğu için AB gemiciliğini yüzde 65'le dünya birincisi haline getirmiş bulunuyor. Ege'nin dostluk denizi olmasını arzulayanların başında gelen Anomeritis'le AB denizcilik mevzuatları hakkında görüştük...
* Türkiye ile Yunanistan arasında gemi seferlerinin başlatılması, Bakanlığımızın öncelik verdiği konuların arasındadır. Bu çerçevede iki ülkenin gemicilik ve ekonomik işbirliğine, yakınlaşmasına katkıda bulanacağına inandığımız ve Türkiye-Yunanistan arasında gemi seferleri başlatmayı arzu eden Türk ya da Yunan şirketleri desteklemeye kararlıyız. Bu hedef zaten iki ülke arasında imzalanan ve yürürlükte bulunan denizcilik anlaşmasında da kayıtlıdır.
* Lavriyon-İstanbul yolcu gemisi seferinin başlatılmasıyla ilgili olarak da şunu söylemeliyim.Lavriyon limanı bugüne kadar yalnızca kıyı gemiciliğine hizmet verdi. Bu yüzden uluslararası seferler için gerekli alt yapıya henüz sahip değil. Yani gümrük ve pasaport işlemleri için gerekli altyapı yok. Bu nedenle Bakanlığımız, bu alt yapıların bir önce sağlanması ve seferlerin başlatılması için ilgili bütün bakanlıklarla temasa geçmiştir.
TÜRKİYE'YE ÖNERİM VAR
* Limni-Bozcaada seferinin dışında Aleksandropolis (Dedeağaç)-Samothraki (Semadirek) ve Bozcaada seferlerini öngören talepler de var. Türk makamları, Bozcaada limanının gerekli alt yapıya sahip olmadığını söylüyor. Çalışmalar hızlandı. Seferler başlayabilir.
* (Boğazlar'ın statüsü hakkında) Ticaret gemilerinin boğazlardan geçmesinde gecikmeler oluyor. Türk makamları, bu bağlamda bir yandan 1930 Montreux Boğazlar anlaşmasını diğer yandan da Boğazlardan geçen ve üstün teknolojiyle donanmış gemilerin gerçek konumunu gözden geçirmek suretiyle boğazların güvenini sağlayabilecek önlemler almalıdır. Bu konuda bulunacak bir yöntemle irili ufaklı tüm gemilerin Boğazdan 24 saat boyunca geçmeleri de sağlanabilir.
* (Türkiye ile Yunanistan arasındaki çifte vergilendirmenin muafiyeti hakkında) Çifte vergilendirme konusu, Türkiye'yi de Yunanistan'ı da yakından ilgilendiren ve uzun süredir müzakere masasında bulunan bir konudur. Deniz Ticaret Bakanlığı olarak deniz taşımacılığından edinilen kârların çifte vergilendirmelerden arındırılmasını özellikle destekliyoruz. Her iki tarafın da kabul edebileceği bir formülün bulunmasını arzu ediyoruz. Yunanistan, böyle bir formülün bulunmasındaki zorlukların aşılması için Türkiye'ye bir öneri getirmiştir. Örneğin demiştir ki; Türk ya da Yunan bayrağı taşıyan gemiler yalnız bayrağın sahip olduğu ülkeye vergi vermelidir. Yani Türk bayrağı taşıyan gemiler Türkiye'ye, Yunan bayrağı taşıyanlarsaYunanistan'a vergi ödemelidir... Türkiye ve Yunanistan'da seyreden ancak Türk ya da Yunan bayrağı taşımayan yabancı gemiler ise, merkezlerinin bulunduğu Türkiye ya da Yunanistan'a vergi vermeli. Önerinin Türkiye'nin de yararına olacağına inanıyorum.
MEVZUATTA YARDIM EDELİM
* Deniz taşımacılığının kalitesini artırmak, denizin korunmasını sağlamak ve gençleri denizciliğe teşvik etmek istiyoruz. Selanik'te deposu tek kaplamalı tanker gemilerinin deniz trafiğinden çekilmeleri amacıyla ilgili 417/2002 no'lu kanunun değiştirilmesini sağlayacağız.
* (Türk bandıralı gemilerin ya da Türk limanlarının AB ülkelerine ait gemilerle ilişkileri hakkında) Bu konu doğal olarak Türkiye'nin AB'nin denizcilik mevzuatına (AB muktesebatı) kendisini ne derece uyarladığına bağlıdır. Gazeteniz aracılığıyla da Yunan Deniz Ticaret Bakanlığı'nın bir önerisini gündeme getirmek isterdim. Türkiye'den talep gelirse Bakanlığımız, AB denizcilik mevzuatını ilgilendiren her konuda Türkiye'ye tüm deneyimlerini ve teknik bilgilerini aktarmaya hazırdır. Böylece Türkiye, en azından AB muktesebatının denizcilik alanındaki bölümünü daha çabuk hazırlamış olur.
Stelyo BERBERAKİS
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|