kapat
02.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


REFİK DURBAŞ


Kültür ne zaman 'haber' olacak?

Ceren'i geçen hafta, Caz Festivali sırasında Afyon'da tanıdım. Yaşını sormadım, hangi okulda okuduğunu da... İlköğretim öğrencisi, ama haftanın on saatini "Bilim ve Sanat Merkezi"nde geçiriyor. Şiir yazıyor, önümüzdeki ağustosta şiirlerini bir kitapta toplayacak... "Bilim ve Sanat Merkezi", Afyon'da üstün yetenekli öğrencileri barındırıyor. Haftada on saatlerini burada geçiriyor öğrenciler. Ders yok, not kaygısı da... Kıyafet serbest... Ceren ve otuza yakın arkadaşı burada piyano çalıyor, resim yapıyor, şiir yazıyorlar. Kimi ilerde virtüöz olacak, kimi ressam, kimi şair... Ama yaptıkları haber olacak mı?

Tıpkı ağabeyleri Uğur Aktaş gibi... Aktaş, 1967'de Paris'te dünyaya gelmiş... Fransa'da "Haute-Couture" yapmış anneyle babanın çocuğu. Bugün mezun olduğu, Saint Benoit Lisesi'nde Fransızca öğretmeni ve bir oyun yazarı... Ondan önce yedi yıl Hıbır'da, HBRMaymun'da karikatür çizmiş... 1988'den beri de Fransızca ve Türkçe oyunlar yazıyor. Gençlerden oluşturduğu "Tiyatro Choc" grubuyla bu oyunları sahneliyor, yurt içi ve dışında ülkemizi temsil ediyor. Fransa, İspanya, Bulgaristan ve Mısır'da seyirci karşısına çıkmışlar.

Aktaş, "Hibou" (Baykuş) adlı oyunuyla dramaturji dalında Fransa'da "19. Uluslararası Edebiyat Yarışması"nda birincilik; Bordeaux'da da "32. Arts et Lettres de France" uluslararası edebiyat yarışmasında aynı oyunla üçüncülük kazanmış... Ve bu başarıdan ülkesinde kimsenin haberi yok. Çünkü "medya"mızın kalbini kazanamamış, gözüne bir türlü girememiş...

Peki, Nuri Bilge Ceylan, Muzaffer Özdemir ve Mehmet E.Toprak'tan kimin haberi vardı "Uzak" filmi Cannes'da ödül almadan önce? "Uzak", daha önce de sinemaların küçük salonlarında 10-15 seyircinin gözdesiydi, şimdi de bir o kadar seyirci ile başarısını kutlamakta... Peki, kültür ve sanat ne zaman "haber" olacak? Ceren ve arkadaşlarının işi zor, hem de çok zor gibi görünüyor.

İstismar söz konusu değil
Ankara'dan okurumuz Emre Korkut Or, 08.01.2003'te meydana gelen ve SABAH Gazetesi'nde yer alan uçak kazasıyla ilgili "Çığlıklarla Öldüler" başlıklı haberde kullanılan fotoğraflardaki "yanmış cesetler"den rahatsız olduğunu belirterek Basın Konseyi'ne şikayette bulunuyor. Konsey de Genel Sekreter Gökalp Yazır imzasıyla 09.05.2003'te Genel Yayın Müdürümüz Ergun Babahan'a gönderdiği yazıda "bu iddialara karşı söyleneceklerin 16 Mayıs 2003 tarihine kadar Konsey'e ulaştırılması halinde şikayetin normal süreç içinde sonuçlandırılacağı"nı bildiriyor. Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan ise 14 Mayıs 2003'te Basın Konseyi Genel Sekreterliği'ne, istenilen süreden de önce aşağıdaki açıklamayı gönderiyor. Şimdi SABAH Gazetesi'nin kamuoyuna ve tabii "haber"e sorumluluğunun kanıtı olarak Babahan'ın açıklamasına yer vermek istiyorum.

Sabah'a özür dilemek düşer
"SABAH Gazetesi'nde 09 Ocak 2003 tarihinde birinci sayfada yayımlanan fotoğraf, uçak kazasının olduğu gece hızla sayfa değiştirilirken kullanılmıştır. Resimdeki siyahlıklar karartı olarak görüldüğü için böyle bir fotoğrafa yer verilmiştir.

SABAH Gazetesi'nin fotoğraf kullanımında gösterdiği özen çeşitli örneklerle kanıtlanmıştır.

Söz konusu fotoğrafın kullanımında da tüm toplumun büyük bir facia nedeniyle yaşadığı ortak acı dikkate alınmıştır. Şikayetçi okurun haklı olarak belirttiği türden bireysel bir acı istismarı söz konusu değildir. Fotoğrafta şahsileştirme de söz konusu değildir. Yine de hem bireysel, hem toplumsal hassasiyetlerin bir bölümünün, fotoğrafın haber özelliğinden çok, rencide edici yönlerini dikkate alabileceğini ve rahatsız olabileceğini kabul ediyoruz.

Bu nedenle "SABAH'a özür dilemek düşer" görüşündeyiz.

Saygılarımla..."

Görüldüğü gibi, olayın oluşumu ve gelişimi "zaman"ı eskitmek üzere... Ama olay, "haber" değeri taşıyorsa okurun hafızasında ve elbette SABAH'ta yerini buluyor.

REFİK DURBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır