kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İsrail'in damping tuzağı!

2001'in ikinci yarısı için açtığı soruşturmada Türk çimento ihracatçıları aleyhine bir sonuç bulamayan İsrail, 1.5 yıl önceki ihracatımızı soruşturmaya başladı

Önce tekstil, ardından televizyon üreticileri derken şimdi de çimento ihracatçısı antidamping soruşturmasına takıldı. İsrail, yerli üretici bir firmanın şikayeti üzerine Türk çimento ihracatçıları hakkında, 'düşük fiyatla ürün satıp zarar etmemize yol açıyor" diye soruşturma başlatılmasını istedi. 2001 yılının ikinci yarısını kapsayan soruşturma kapsamında Çimentaş, Isparta Çimento, Denizli Çimento ve Çimsa'dan savunma istendi. Gönderilen belgeler sonucunda antidamping vergisini gerektirecek bir sonuç elde edilemedi.

İşte esas olay bundan sonra başladı. Çünkü, yerli firma bu sonuçla yetinmeyip soruşturmanın 1.5 yıl geriye dönük olarak yeniden başlatılmasını talep etti. Ve dünya ticaret hayatında pek görülmemiş bu istek İsrail Hükümeti tarafından kabul edildi. Şimdi yılda 2001 yıl sonu itibariyle İsrail'e 520 bin ton ihracat yapan Türkiye ile ilgili soruşturma yeniden start aldı.

HÜKÜMETE ÇAĞRI
Türkiye 2001'in ilk sekiz ayında 2.2 milyon ton çimento ihraç etti. İhracatını yüzde 45 artırmayı başaran sektörün İsrail'e olan ihracatı ise 520 bin ton civarında. İsrail, İspanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinden sonra Türkiye'nin önemli pazarlarından biri.

Çimento Müstahsilleri Derneği yöneticileri Türk Hükümeti'nin konu ile ilgili olarak İsrail Hükümeti nezdinde girişimlerde bulunmasını istedi. Kısa süre önce Türkiye'nin en kritik ihalelerinden olan tank modernizasyonu projesini üstlenen İsrail'in, çimento üreticilerinin önemli pazarlarından biri olduğunu kaydeden yetkililer, şunları söyledi:

"Üyelerimiz İsrail'e de dünya fiyatları üzerinden satış yapıyor. Bu soruşturma İsrail'de tekel durumundaki bir firmanın isteği ile başladı. Bu firma 6 aylık soruşturma ile yetinmeyip geriye dönük 1.5 yıllık bir soruşturma istedi. Böyle bir talebe dünyada benzeri soruşturmalarda ilk defa rastlanıyor."

Fiyatlar iç piyasadan pahalı
Soruşturma kapsamında savunması istenen ve İsrail'e en büyük çimento ihracatı yapan firmalardan Çimentaş'ın Genel Koordinatörü Mustafa Güçlü, soruşturmanın anlaşılır bir tarafının bulunmadığını belirterek, "Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 20 milyon dolar civarında. Böyle bir rakam için anlamsız bir soruşturma" diye konuştu.

Türkiye'nin İsraille birçok alanda işbirliği yaptığını dile getiren Güçlü, şöyle devam etti: "Soruşturma yapılan dönemdeki fiyatlar Avrupa Birliği fiyatları ile aynı seviyede. Hatta gönderilen ürünlerin fiyatı iç piyasadan daha pahalıydı. Ben eski bir dış ticaretçiyim. Çok şey gördüm ama böyle bir yaklaşımla ilk defa karşılaşıyorum."

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır