Devlet hızımıza yetişsin
Aria yöneticileri, 1 yılda taahhüt ettiklerinden daha fazlasını yapmalarına karşılık, kanun koyucu ve piyasa düzenleyicilerden aynı hızla yanıt alamadıklarından şikayetçi oldu
Türkiye'nin üçüncü GSM operatörü Aria, birinci yaşgününü kutladı. Türkiye'nin en büyük yabancı sermaye yatırımını gerçekleştirerek Aria'yı yaratan İş-Tim yöneticileri, dün yine kanun koyucuları göreve davet ederek sözlerine başladı. Çırağan Sarayı'nda yapılan törende Aria yöneticileri, bir yılda taahhüt ettiklerinden daha fazla yükümlülüğü yerine getirdiklerini belirterek, sektörün düzenleyicilerinden aynı hızla cevap alamadıklarından yakındı.
Sözü önce İş-Tim Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince aldı. Kriz ortamında dahi Türkiye'nin ve telekomünikasyon sektörünün geleceğine inanarak yatırım yaptıklarını belirten Özince, Aria'nın beklentisini şu sözlerle dile getirdi:
SIRADAN HİZMET VERMİYORUZ
"Bundan sonra da bu şirket, bütün dünyaya bu işin uluslararası koşullarda yapılabileceğini herkese ispat edecek. Bu şirket sıradan ve ucuz bir iletişim, imkanı sunmuyor. Bu şirket, 'Bütün zorluklar içinde yatırımlarımı öngörülenden daha hızlı bir şekilde yaptım. Bundan sonra da reformcu bir yaklaşımla sektöre yeni bir boyut getirmeye devam edeceğim" diyor. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir."
Daha sonra sözü alan Telekom İtalia Mobilei (TİM) Başkan Yardımcısı ve İş-Tim Yönetim Kurulu üyesi Elis Bontempelli de sektördeki haksız rekabet üzerinde durarak, devlet yetkililerine şirketin önünü açma çağırı yaptı. 'Piyasaya üçüncü girmemize rağmen çok iyi sonuçlar elde ettik" diyen Bontempelli, "Hâlâ şuna kaniyiz ki girişimlerimizin geleceği vardır ve Türkiye hâlâ Telecom İtalia için stratejik öneme sahiptir. Ancak devletin yardımına ihtiyacımız var. Ulusal dolaşım sorunu çok önemli bir sorun. Bir yıl içinde büyük başarı elde ettik ve neler yapabileceğimizi gösterdik. Bunun devam etmesini sağlayın. Başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu.
KRİZİN AKUT DÖNEMİ BİTTİ
Son noktayı ise İş-Tim Genel Müdürü Giuseppe Farina koydu. Aria'nın bir yılda 4 milyar dolarlık yatırımla taahhütlerinin fazlasını yerine getirdiğini belirten Farina, "Artık kanun koyucuların, düzenleyici kuruluşların buna aynı hızla cevap vermesini istiyoruz" dedi. Farina, şöyle devam etti:
"Bu yatırım IMF'nin vereceği her kredi diliminin 3 katını oluşturuyor. Ulusal dolaşımın dışında çözülmesi gereken başka sorunlar da var. Abonelerin kolaylıkla operatör değiştirmesine izin verilmiyor. Mevcut tek şebeke işleticisinin belirlediği tarifelerin Telekomünikasyon Kurumu'nun denetimine alınması şart. Krizin en akut dönemini geride bırakmış oluyoruz. Piyasanın gelişimine yönelik vergi önlemlerinin belirlenmesi şarttır. Cep aboneleri ve operatörlerin üstündeki vergi yükü hafifletilmeli. Bu vergi gelirlerinin azalması anlamına gelmez.''
Yurdal: Aria'yı desteklemeliyiz
Toplantıda konuşan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Mehmet Fatih Yurdal, operatörlerin kamu hizmeti yaptıklarını belirterek, "Hiç kimse bu şirketlerimize 'bu kamu hizmetlerini hiçbir şey kazanmadan yapın'diyemez" dedi. Bu açıdan bakıldığında Aria'nın hak ettiği anlayışı iyi niyetli otoritelerden görmek durumunda olduğuna işaret eden Yurdal, şunları söyledi:
"Dünyada böyle bir trend var. Sektöre yeni girmiş olan bir şirket mutlaka korunmak, piyasada yer tutana kadar gözetilmek zorunda. Biz de kanunlar çerçevesinde bunu yapmaya çalışıyoruz."
Ulusal dolaşımın büyük önem taşıdığını vurgulayan Yurdal, sözleşme gereği Aria'ya da bu hakkın verilmesi gerektiğini söyledi. Kendilerinin de bu konuda gerekli çalışmayı yürüttüğünü söyleyen Yurdal, "Biz yönetmeliği çıkardık. Önümüzdeki günlerde de uygulanmasını istedik. Ulusal roamingin sağlanmasına yönelik girişimlerimiz devam ediyor. Yöneticilerle bizzat görüşüyoruz ve inanıyoruz ki yakın gelecekte ulusal roaming hem Aria'ya, hem Aycell'e sağlanmış olacak'' dedi.
Üçüncü GSM'lerin en hızlısı
* Bugüne kadar lisans hakkı da dahil Türk telekomünikasyon sektörüne 4 milyar dolar harcayan Aria, Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımı olma özelliğini de taşıyor. İş-Tim Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Bir yılda rekorumuzu kıran çıkmadı. Umarım gelecek yıl bizden daha büyük yabancılar gelir ve rekoru elimizden alır" diye konuştu.
* 800 bin aboneye ulaşan Aria, bu başarısı ile üçüncü operatörler içinde Avrupa'nın en hızlı büyüyen telekomünikasyon şirketlerinden biri oldu. Aria Genel Müdürü Guiseppe Farina, "Rakiplerimiz bu abone sayısına ancak 3-4 yılda gelebildi" diyerek Aria'nın çok kısa sürede önemli bir başarı yakaladığını vurguladı.
* 2150 baz istasyonu kuran şirket nüfusun yüzde 50'sinden fazlasını kapsama alanı içine dahil etti. Aria, 350'nin üzerindeki satış noktası ve 7 gün 24 saat hizmet veren Aria Merkez Müşteri Hizmetleri ile abonelerine kesintisiz hizmet veriyor.
* Çalışan sayısını bine ulaştıran Aria, yine bir yılda 56 ülkede 98 uluslararası dolaşım ortaklığına imza attı. Aria'nın ilkleri arasında 'sabit ücret sıfır', 'tek numara', 'faturalı ve faturasız hatlara aynı kod', 'bankamatikten kontör yükleme', 'Aranbataria' gibi hizmetleri bulunuyor.
NOTLAR...
Bu krizde şaşaalı kutlama olmazdı
* Toplantıya Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da katıldı. Vural, böyle bir yatırıma ön ayak olduğu için İş Bankası'na teşekkür etti. Vural, "Finansal yatırımcıların daha kısa vadeli baktığı bu sektöre orta vadeli ve çağdaş bir yaklaşımla bakan İş Bankası'nı tebrik ediyorum" dedi.
* İş dünyası temsilcilerinin de katıldığı toplantının çok gösterişli olmamasına özellikle dikkat edildi. Zaten İş-Tim Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de konuşmasına, "Ülkenin içinde bulunduğu bu sıkıntılı dönemde şaşaalı kutlama arzusunda değiliz" diye başladı ve sadece Aria'nın yatırımlarına dikkat çekmek istediklerini vurguladı.
* Törende, Aria'ya destek veren Compaq, Ericsson, Green Active, Güzel Sanatlar/Saatchi&Saatchi, IBM, Schlumbergersema, Siemens yöneticileri ile ilk Aria bayii ve ilk Aria çalışanına plaket verildi. Toplantı salonu dışında kurulan bir standta görüntülü ve sesli mesaj göndermeyi sağlayan AriaGPRS ve GPRS teknolojisini İş Bankası ATM'lerine taşıyan kablosuz ATM projesi sistemleri tanıtıldı.
|