Cenin serumuyla et büyüttüler!
Amerikalı bilim adamları küçücük bir et parçasını cenin serumuyla büyütmeyi başardı. Uzun uzay yolculuklarında astronotlar için geliştirilen buluş, gelecekte hayvan katliamını da, açlığı da önleyecek
Bilim adamları bir mucize daha yarattı... Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), uzun uzay yolculuklarında astronotlar için küçük et parçasını büyüterek açlık sorununu kökünden çözdü. Şimdiye kadar özel olarak hazırlanmış, vitaminlerle güçlendirilmiş dondurulmuş besinler yiyen astronotlar, bundan böyle özel bir sıvı içinde kendiliğinden büyüyen taze balık ve dana eti yiyebilecekler. Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran projenin başında New York'ta bulunan Touro Üniversitesi'nden Prof. Dr. Morris Benjaminson bulunuyor.
BÜYÜT, PİŞİR, YE
Benjaminson, NASA için uzay ekiplerinin beslenme programları, yiyecekleri, daha hafif ve kolay hazırlanacak ve geride çöp bırakmayacak besinler hazırlamakla görevli. Son olarak da bir parça eti özel sıvıda kendiliğinden büyüterek önemli bir adım attı. Prof. Benjaminson ve ekibi, bir balığın kaslı etinden 5 ve 10 santimetrelik kalın parçalar kesti. Kesilen bu parçaları alkolle yıkadılar. Ardından bu balık eti parçalarını, doğmamış dananın ane karnındayken kanından alınan bir tür sıvının (cenin serumu) içine yerleştirdiler.
Besleyici özellikler açısından oldukça zengin olan bu sıvı, bilim adamları tarafından birçok deneyde hücre büyütmek için zaten kullanılıyordu. 5-10 santimetrelik balık eti parçaları, bu sıvının içinde 1 hafta bekletildi. Ve 1 haftanın sonunda etlerin yüzde 14 oranında büyüdüğü tespit edildi. Etin yeni gelişen kısmının yenilebilir olup olmadığını, herhangi bir bozulma ya da değişime maruz kalıp kalmadığını incelemek için etleri sıvıdan çıkaran ekip, önce iyice yıkadı. Ardından zeytinyağı, limon ve baharata buladıktan sonra kızarttı. Ve sonuç, oldukça başarılı oldu!
ONAY BEKLİYOR
Prof. Benjaminson, "Yemek için hayvan kesmeye gerek kalmayacak. Sonuçlar oldukça ümit verici. Et kesinlikle balık gibi kokuyordu. Henüz izin olmadığı için kimse tadına bakmadı. Ancak bu çok önemli bir adım. Şimdi bu etin tadına bakılması ve deneylerin genişletilmesi için Amerikan Sağlık Bakanlığı'ndan onay alacağız" diye konuştu.
|