kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Cenin serumuyla et büyüttüler!

Amerikalı bilim adamları küçücük bir et parçasını cenin serumuyla büyütmeyi başardı. Uzun uzay yolculuklarında astronotlar için geliştirilen buluş, gelecekte hayvan katliamını da, açlığı da önleyecek

Bilim adamları bir mucize daha yarattı... Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), uzun uzay yolculuklarında astronotlar için küçük et parçasını büyüterek açlık sorununu kökünden çözdü. Şimdiye kadar özel olarak hazırlanmış, vitaminlerle güçlendirilmiş dondurulmuş besinler yiyen astronotlar, bundan böyle özel bir sıvı içinde kendiliğinden büyüyen taze balık ve dana eti yiyebilecekler. Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran projenin başında New York'ta bulunan Touro Üniversitesi'nden Prof. Dr. Morris Benjaminson bulunuyor.

BÜYÜT, PİŞİR, YE
Benjaminson, NASA için uzay ekiplerinin beslenme programları, yiyecekleri, daha hafif ve kolay hazırlanacak ve geride çöp bırakmayacak besinler hazırlamakla görevli. Son olarak da bir parça eti özel sıvıda kendiliğinden büyüterek önemli bir adım attı. Prof. Benjaminson ve ekibi, bir balığın kaslı etinden 5 ve 10 santimetrelik kalın parçalar kesti. Kesilen bu parçaları alkolle yıkadılar. Ardından bu balık eti parçalarını, doğmamış dananın ane karnındayken kanından alınan bir tür sıvının (cenin serumu) içine yerleştirdiler.

Besleyici özellikler açısından oldukça zengin olan bu sıvı, bilim adamları tarafından birçok deneyde hücre büyütmek için zaten kullanılıyordu. 5-10 santimetrelik balık eti parçaları, bu sıvının içinde 1 hafta bekletildi. Ve 1 haftanın sonunda etlerin yüzde 14 oranında büyüdüğü tespit edildi. Etin yeni gelişen kısmının yenilebilir olup olmadığını, herhangi bir bozulma ya da değişime maruz kalıp kalmadığını incelemek için etleri sıvıdan çıkaran ekip, önce iyice yıkadı. Ardından zeytinyağı, limon ve baharata buladıktan sonra kızarttı. Ve sonuç, oldukça başarılı oldu!

ONAY BEKLİYOR
Prof. Benjaminson, "Yemek için hayvan kesmeye gerek kalmayacak. Sonuçlar oldukça ümit verici. Et kesinlikle balık gibi kokuyordu. Henüz izin olmadığı için kimse tadına bakmadı. Ancak bu çok önemli bir adım. Şimdi bu etin tadına bakılması ve deneylerin genişletilmesi için Amerikan Sağlık Bakanlığı'ndan onay alacağız" diye konuştu.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır