Şimdi Tariş'e ne olacak?
TMSF'nin Tarişbank'tan istediği 90 trilyon lira için süre bugün doluyor. Tariş, "Ödemem mümkün değil" derken, gözler Fon'a çevrildi
TMSF'nin Tarişbank'tan geri istediği ve faizi ile birlikte 90 trilyonu bulan alacağı için bugün süre doluyor. Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, söz konusu parayı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) aktarmalarının mümkün olmadığını açıklarken gözler Fon'a çevrildi. Bankanın içine koyduğu 55 trilyonu faizi ile birlikte talep eden Fon'un Tarişbank'ın "vermiyorum" açıklamasından sonra ne yapacağı merak konusu.
Tarişbank'ı 20 Şubat itibarı ile eski yöneticilerine geri iade eden TMSF 26 Şubat'ta bankanın içine koyduğu 55 trilyonun reeskont faizi ile birlikte geri ödenmesi için bankaya 20 Mart'ta kadar zaman verdiğini bildirmişti. Yapılan açıklamada aksi taktirde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki kanun hükümleri çerçevesinde takibe geçileceği ifade edilmişti. Söz konusu kanun Fon'a bankanın gayrimenkullerinin yanı sıra kasasındaki bonolara kadar her şeye haciz koyma izinini veriyor.
16 BİRLİK ALSIN
Bankacılık çevreleri merakla gelişmeleri izlerken, dün Reuters'e bir açıklama yapan Cihat Çetin, "Tariş'in hem teknik olarak hem de nakit olarak bu kaynağı aktarması mümkün değil. Yani yarın(bugün) bizim kaynak aktarmayız" dedi. Hukuki sürecin devam ettiğini kaydeden Çetin sözlerine şöyle devam etti:
"9 Temmuz 2001 tarihinde bankaya el konulduğunda 20 trilyon lira ile sorun çözülüyordu. Bugün yaklaşık 90 trilyon lirayı buluyor. Bu nedenle hukuki süreç başlatıyoruz. Geçen hafta hükümet yetkilileriyle görüşerek Tarişbank'a Türkiye'deki 16 birliğin ortak bankası olması önerisini getirdik. 16 birliğin var olan 2 katrilyonluk işlem hacminin Tarişbank aracılığıyla kullanılmasını önerdik. Hükümet ortakları olumlu baktı. Ancak sonuç alamadık."
|