ANAP-DYP 'barış'ta birleşti
ANAP ve DYP kurmayları kayıtdışı ekonomik faaliyetleri kayıt altına almak için yeni bir barış planı yapılmasını istiyor
Vergide beyaz sayfa" önerisi, merkez sağın iki partisi ANAP'la DYP'yi aynı noktada buluşturdu. ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas'ın, "Üzerinde çalıştık. Devletle mükellef barıştırılmalı" çağrısı DYP'de de yankısını buldu. Eski bir maliyeci olan DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen, "Vergi affı bizim de önceliklerimiz arasında" dedi.
MALİYE İHTİYATLI
DYP'nin mali ve ekonomik kurmayı Oğuz Tezmen vergide barışta geç bile kalındığını belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'nin biran önce güvensizlik gerekçesiyle yurtdışına çıkan, evlerde, işyerlerinde kasalara kilitlenen paraları ekonomiye kanalize etmesi lazım. Kaynak sorunu ile kıvranan, IMF'den gelecek desteğe bel bağlayan Türkiye kendi kaynaklarını da harekete geçirmek zorunda. Afların vergi sistemini bozduğu söylenir. İlke olarak doğru. Ancak, Türkiye hâlâ kayıtlı ekonomide değil ve bir kriz ortamını aşmaya çalışıyor. Olaya bir de bu açıdan bakmak lâzım."
Maliye Bakanı Sümer Oral ise, ekonomik programdaki taahhütlerle uyumlu hareket edilmesi gerektiğini, bu aşamada af ve benzeri yorumlar yaparak piyasaya şu ya da bu yönde davranması sinyalini gönderemeyeceğini belirtti ve "Bu, hassas bir konu. Konuşmak için erken" dedi.
ALTIN VURUŞ OLSUN
Bugüne kadar yapılan vergi aflarının yama olmaktan ileri gidemediğini belirten TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ise, "Bir altın vuruş lazım. Bu son düzenleme olsun, ama bundan sonra kimse vergi ile ilgili sıkıntı çekmesin" dedi.
TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu ile Maliye Bakanlığı'nın konu ile ilgili bir çalışma başlattığını, önümüzdeki günlerde de yeniden biraraya geleceklerini anlatan Özilhan, şöyle devam etti:
"Türkiye yaralarını sarıyor. Önümüzdeki dönemde büyümeye ihtiyacı olacak. Büyümenin üretim ve istihdama dönük bir vergi reformu ile desteklenmesi şart. Aksi taktirde hedefler de tutturulamaz. Sermayenin haksız vergilendirildiği bir ekonomide insanların vergi kaçırmamasını bekleyemezsiniz. Yıllardır enflasyon muhasebesine geçilemediği için mükellefin vereceği vergi tutarı özsermayelerini aldı götürdü. Sanayici artık vergiyi değil, ihracatı, üretimi düşünsün. "
"Vergi ödemeyelim demiyoruz"
ATO Başkanı Aygün: Vergi ödemeyelim demiyoruz. Ödeyecek gücümüz yok diyoruz. Bu krizde devletten biraz anlayış beklemek hakkımız değil mi?
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de, barış planını destek verdi. Vergide beyaz sayfa açmanın, Türkiye'nin kısa sürede belini doğrultması için olmazsa olmaz koşul olduğunu belirten Aygün, şöyle konuştu:
"Sıkıntıları en iyi biz biliyoruz. Çünkü bizzat sıkıntının içindeyiz. Vergi, devletin en önemli gelir kaynağı. Bu kaynak, yapılan sayısız hata ile adeta yok edilmeye çalışılmaktadır. İş dünyasının tamamı ile bu yüzden kavgalı, yarısı ile mahkemelik olunmuştur. Biz "vergi ödemeyelim" demiyoruz. "Ödeyecek gücümüz yok" diyoruz. Bakınız 1995'de 100 milyarlar lira olan bir vergi borcu bugün gecikme faizleri ve cezalarla 1 trilyona ulaşıyor. Ekonomik krizin derinden vurduğu, personel ücretlerinin dahi ödenemediği bir dönemde devletten biraz anlayış beklemek hakkımız değil mi?"
dVERGİDE BARIŞ ÇAĞRISINA DESTEK ÇIĞ GİBİ
Vergi kaçakçısı değiliz
Vergi kanunlarındaki değişikliklerin yarattığı kaos ortamının sonucu olarak her vatandaşın vergi kaçakçısı durumuna düşürüldüğü dikkate alınırsa, milletin önemli bir sorununa parmak bastınız. Çok teşekkür ederiz.Murat ÖZER/Kayseri
Halimize tercüman oldunuz
Lütfen Mali Milat gelmeden vergide devlet ile milletin barıştığı bir ortamın önemini vurgulamaya devam edin. Meselenin üzerine gitmeniz milletimizin haline tercüman olacaktır. Kemal GÜNGÖR/İstanbul
Elim kolum bağlandı
Vergİ borcu ve cezası yüzünden elim kolum bağlanmış durumda. Üretim yapmak, devletle barışmak istiyorum. Konuyla ilgili yazılarınızın devamını diliyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet BÖLEN/İstanbul
Tüm vergiler tahsil edilebilir
Mükellefİn verginin aslına her hangi bir itirazı yok. Ama vergi aslının 10-15 katına ulaşan gecikme zammına itirazı var. Vergi aslını belli vadede ödeyenden, gecikme zammı alınmazsa, tüm vergiler tahsil edilebilir. Cemal USLU / Ankara
Borç para aramaktan iyidir
Devlet borç para bulmak için yüzde 70 faiz ödüyor. Gerçekten yurtdışındaki dövizlerin gelmesi için, döviz sahibinden yüzde 2 vergi alınması yerine yüzde 2 verilmesi daha teşvik edici olmaz mı? Nuri YAPAL / İstanbul
Devlet bu barışı yapmalı
İki gündür Sabah Gazetesi'nde çıkan yazıları dikkatle okuyorum. Size şükranlarımı sunuyorum. Devlet, mutlaka vergi mükellefi olan vatandaşları ile bu barışı yapmalıdır. Mehmet GÜNDÜZ/Ankara
Lütfen yazmaya devam edin
Lütfen, mali milat gelmeden vergide devlet ile milletin barışmasının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmeye devam edin. Medyanın en büyük kuruluşlarından biri olarak bu meselenin üzerine gitmeniz milletimizin haline tercüman olmaktır. Ahmet COŞKUN/Denizli
OkanMÜDERRİSOĞLU - Leyla ŞEN
|