Kadını mutsuzluk şişmanlatıyor
'Türk kadını mutsuz olunca kendini yemeğe veriyor' diyen İdiz, aç kalmadan diyet yapmış hatta kendini tatlı ve kebapla ödüllendirmiş. Asıl sırrı ise yürüyüş
* Ne zaman başladınız diyete ve kaç kilo verdiniz?
2 yıl oldu. Yaklaşık 30 kilo verdim.
* Diyete başladığınızda kaç kiloydunuz şimdi kaç kilosunuz?
86 kiloya çıkmıştım. Küçük bir dünya gibiydim. Şimdi 58 kiloyum. Genç kızlık halime döndüm.
* Nasıl karar verdiniz kilo vermeye, Hiç gözünüzde büyümedi mi?
Çok rahatsız ve mutsuzdum. Zaten mutsuzlukla birlikteydi kilolar. Bir anda karar verdim. Bir arkadaşım var o çok ısrar etti, onun desteğiyle başladım
* Evde kendiniz mi başladınız yoksa hemen doktora mı gittiniz?
Öyle evde kendi halimde yapamacağımı biliyordum. Ben onu bunu kısmak yerine hemen doktora gittim. Asla kendi kendime böyle kilo veremezdim.
* Diyet herkesi biraz korkutuyor. İrade meselesi sonuçta. Siz zorlandınız mı?
Zorlanmadım. Çünkü doktorum beni çok iyi tanıdı. Zaten sizin kilonuza ve yapınıza göre diyet öneriyorlar. Asla aç kalmıyorsunuz.
HİLELER YAPTIM
* Ama hep uzak durulması gereken yemekler oluyor. Tatlılar, dondurmalar.
Ben bunlardan uzak durdum ama çok kesin yasaklar da koymadım. Çok canım isteyince bir kaşıklık hak tanıdım kendime. Mesela canım kebap, tatlı istediğinde biraz yedim. Hevesimi kırmak için küçük hileler yaptım.
* 28 kilo verdiniz, hep aynı diyeti mi uyguladınız, hep aynı şeyleri mi yediniz?
Hayır. Bir kere doktorumun verdiği diyet kilolu insana göre farklı, zayıf insana göre farklı. Zayıfladıkça farklı diyet programı veriliyor.
* Kiloları geri almamak için ne yapıyorsunuz?
Bir kere şöyle bir yanlış var. 250 gr. haşlanmış karnabahar, sıfır yağ, grisiniler, yağsız et gibi diyetlerle başlıyorlar. Asla yapılamayacak diyetler çünkü hep bunlar yenmez. Benim diyetimde her şey vardı, vücut karbonhidrat, yağ istiyor, regl döneminde tatlı istiyor. Onu alamayınca insan geriliyor, diyeti bırakabiliyorsunuz. Benim diyetimde sık sık az az yeme prensibi de vardı.
* Spor da yaptınız mı?
Evime koşu bandı aldım. Ama en iyisi sahilde yürümek. Günde 12 kilometre yürüdüğüm oldu.
* Zayıf bir kadın olmak nasıl?
Bir kere kendimden çok memnunum, mutluyum. Hayatımda ise çok şey değişti, bambaşka bir hayatım oldu. Çok enteresan bir durum bu, gerçekten de zayıflamaya ve o besinleri almaya başladıktan sonra daha sağlıklı bir yaşama doğru yürüyorsunuz.
* Yağ aldırdınız mı peki?
Ben bunlara çok karşıyım. Liposuction ameliyatlarında bazen çok iz kalıyor. Hem aynı kilolar kısa zamanda geri alınıyor. Paralar da boşa gidiyor.
* Sizce Türk kadınlarının kilolu olmasının nedenleri neler?
Kadınlar hayatın zorlukları nedeniyle kendileriyle ilgilenemiyorlar, önce ailelerini düşünüyorlar, kendileri sonra geliyor. Böyle olunca da stresli oluyor, dengeli beslenmiyorlar. Mutsuzlukla birlikte kilolar da geliyor.
dKilo verme tüyoları
İdiz'in doktoru obezite Uzmanı Dr. Haluk Saçaklı, diyet yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralıyor:
* Zayıflamak için dengeli diyet programınızın yanında düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.
* Tek yönlü beslenme ya da düşük kalorili diyet programı ile zayıflmamaya çalışmak yanlıştır. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
* Yeterli protein alınmadığında kişinin direnci düşer ve huzursuzluklar görülür. Böylece yağ yakımı istenilen seviyede olmaz.
* Öğün atlayarak hızlı şekerler tüketerek insulin hormonunu artırmamamız gerekir. Bu, fazla yağ depolanmasına neden olur.
* Az kalorili sık sık yemek yenildiğinde metabolik hızda bir artış olur. Bu durum da fazladan kalori harcamamızı sağlar.
* 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde dengeli beslenin. Gece saat 20.00'den sonra ana öğün tüketmeyin. Çünkü sindirim sisteminin temposu düşmüştür. Ayrıca insulin artışı bu saatten sonra en üst düzeydedir.
* Meyve, sindirimi en kolay besindir. Meyveyi yemekten hemen sonra yerseniz, diğer besin öğeleri ile karıştırdığınız için sindirimi güçleşir. Bu nedenle meyveyi ara öğünlerde yemeyi tercih edin.
İşte Nurseli'nin diyeti
Süt Grubu: 2 porsiyon Et Grubu: 4 porsiyon Sebze Grubu: 3 porsiyon Meyve Grubu: 4 porsiyon Ekmek-Tahıl Grubu: 8 porsiyon Yağ Grubu: 4 porsiyon Şeker Grubu: 0
UYANINCA
* 1 bardak oda sıcaklığında su
KAHVALTI
* 1 porsiyon mevsim meyvesi (1 adet küçük portakal)
* Şekersiz limonlu açık çay
* 1 ince dilim kepek ekmeği
* 1 kibrit kutusu kadar yağsız peynir
* 4 adet yeşil ya da siyah zeytin
* 1 porsiyon domates+salatalık+sivri biber
ARADA
* 1 porsiyon mevsim meyvesi (1 adet küçük boy elma)
* 2 adet grissini
* Şekersiz bitkisel çay
ÖĞLE
* 2 adet köfte büyüklüğünde 60 gram tavuk veya beyaz peynirli 1 porsiyon yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin)
* 2 ince dilim kepek ekmeği
* 1 su bardağı diyet yoğurt
ARADA
* 1 porsiyon mevsim meyvesi (1 adet kivi)
* sokak simidi
* 1 kibrit kutusu kadar yağsız beyaz peynir
* Şekersiz açık limonlu çay
AKŞAM
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış 1 porsiyon, 4 yemek kaşığı, mevsim sebzesi veya sınırsız mevsim salatası
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış 1.5 su bardağı kepekli makarna ya da pilav veya 12 yemek kaşığı kuru baklagil
* 1 su bardağı diyet yoğurt
GECE
* 1 porsiyon mevsim meyvesi (1 su bardağı dolusu erik)
YATARKEN
* 1 bardak oda sıcaklığında su
NOT: Günde 8-12 bardak su için.
Elif Ergu