kapat
28.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Mucizenin adı Ecevit

Başbakan Ecevit'e "miyasteni" teşhisiyle 8 aydır ilâç tedavisi uygulanıyor. Tedaviyi yürüten Türkiye'de nörolojinin babası olarak bilinen Prof. Turgut Zileli, "Hasta fevkalede iyi" diyor
Başbakan Bülent Ecevit'in sağlığında son zamanlarda gözle görülür biçimde fark edilmenin sebebi anlaşıldı. Haftalık haber dergisi Aktüel, bu konuya geniş yer ayırdı. ABD gezisi öncesi ayakta zorlukla duran, merdivenleri yardım almadan çıkamayan 73 yaşındaki Başbakan, Başkent Hastanesi'nde 8 aydır sürdürülen başarılı bir tedaviyle sağlığına kavuşmuştu. Basın mensupları bu durumu Rahşan Hanım'a sorduklarında "Bol bol balık yiyoruz" yanıtını almışlardı ama işin aslı farklıydı. Hayatı boyunca çok büyük ihtiyaç hissetmedikçe doktora görünmeyen Ecevit, Rahşan Hanım ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın ısrarlarıyla geçen Haziran'da Ankara Başkent Üniversitesi'nde check-up'tan geçti.

TEŞHİS KONDU: MİYASTENİ
Başbakan'a "Miyasteni" teşhisi konmuştu. Kas zaafı anlamına gelen bu hastalığın kesin nedeni bilinmiyor. İstemli kaslardaki zaaf ve çabuk yorulma şeklinde ortaya çıkan (sinir-kas sistemlerine ait) bir hastalık. Hastalığın başlangıcında hiç olmazsa sabahları hastalar kendilerini iyi hissediyorlar. Zaaf ve yorgunluk günün ilerleyen saatleriyle birlikte artıyor. Belirtiler en çok ve öncelikle yüz, göz, ağız çevresinde, dilde, çiğneme, yutma kaslarında belirginleşiyor. Bir göz kapağının birden düşmesi sıklıkla başlangıç belirtisi olabiliyor. Çift görme, yutma ve çiğneme güçlüğü, konuşmada tutukluluk, ses kısıklığı, solunum yetmezliği görülüyor. Türkiye'de 2 bin 500 ile 3 bin kadar hasta olduğu tahmin ediliyor. Kadınlarda 20-40, erkeklerde daha ileri yaşlarda ortaya çıkıyor.

GÜNDE 3 İLåÇTAN 3 TABLET
"Rutin kontroller için hastaneye başvurdum" diyen Ecevit'i hastanenin Nöroloji Bölüm Başkanı, Türkiye'de nörolojinin babası olarak tanınan 75 yaşındaki Prof. Turgut Zileli, hemen tedavi altına aldı. Hastane personeline ise tam gizlilik talimatı verildi.

Hastanenin C Blok VIP katında tedavi gören Ecevit'in vücudu olumlu tepki verdi. Başbakan, ağız yoluyla günde 3 tablet halinde 3 çeşit ilâç alıyordu. Kortizon da ihtiva eden bu ilâçlar sayesinde hastalık kontrol altına alındı ve belirgin bir düzelme sağlandı. Kortizon kullanımı, Ecevit'in kilo almasına da neden oldu. Miyasteni rahatsızlığının, sürekli kontrol altında tutulması gerektiğinden ilâç tedavisi bundan sonra da sürdürülecek. Hastalığın tamamen geçmesi durumunda ise tedaviye de son verilecek. Ancak kontroller düzenli olarak sürdürülecek. Sözkonusu hastalığın, beyinde kalıcı herhangi bir tahribat yapmadığı, zihni bozukluklara neden olmadığı da belirtildi.

TEDAVİNİN MİMARI ZİLELİ
Bu mucize tedavinin mimarı Prof. Zileli ise son derece mütevazı bir kişiliğe sahip. Aylarca Başbakan'ı tedavi etmesine rağmen en yakınları dışında kimse adını duymadı. Birkaç kez gündeme geldiyse de ya sustu ya da yalanladı. Prof. Zileli uzun yıllar Türkiye'de özellikle üniversite hastanelerinde çalıştıktan sonra, uzun bir süreden beri Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Zileli, dün bir gazetede hakkında çıkan haberlerin de doğru olmadığını söyledi. "Haberde söylenen doktorlarla görüşmedim. Başbakan'ı takip eden benim. Harvard'la da ilgim yok. 3.5 yıl Cornell Medical Center New York Hospital'da çalıştım."

Şu anda iyi gerisi laf!
Ecevit'in tedavisinin çok iyi gittiğini vurgulayan Prof Turgut Zileli ekliyor: "Şu anda kendisi de memnun, biz de memnunuz. Çalışabilecek durumda. Sağlığı bakımından herhangi bir endişemiz yok." Zileli, Başbakan'ın kullandığı kortizon içeren ilâçların yan etkileri olduğu ve "Kortizon hastaya iyilik hali verir, bırakıldığında hasta eski haline dönebilir" şeklindeki görüşlere ise katılmıyor. "Hasta fevkalade iyi. Tedavide iyi netice alınıyorsa, artık bu sorulmaz. Aspirin aldığınız zaman bile tehlikeli. Her türlü ilâcın aksi tesiri var. Prospektüsünü okuyun hiçbir ilâcı alamazsınız. Ben bilmiyor muyum yani? Şu anda iyi. Geri tarafı laf!"

Başbakan Ecevit, geçtiğimiz ay Prof. Dr. Turgut Zileli ve Başkent Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Leyla Zileli'yi, eşi Rahşan Ecevit ile birlikte evine giderek, ziyaret etmişti. Ecevit'in bir buket çiçek ile gittiği ve "Size muayene olduktan sonra kendimi çok iyi hissediyorum. Çok teşekkür ediyorum" dediği, Turgut Zileli'ye yaptığı ziyareti, sadece SABAH duyurmuştu.

Erhan SEVEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır