kapat
28.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Yasada yanlışlık var

"Destek olmak" anlamına gelen Sponsorluk kavramı, sanatın çeşitli sahalarından ilmin pek çok kollarına kadar türlü konularda kendine bir yer bulurken, sporda da çok aranan bir unsur haline dönüştü. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Genel Müdürlüğü'nün bu yıldan itibaren kaldırılan çeşitli fonlarının yarattığı boşluk, spor organizasyonlarının yapılmasından takım ve sporcuların ödüllendirilmesine kadar genişleyen bir nakit ihtiyacını da ortaya çıkardı. Sponsorluk Yasası, geniş bir kaynak yaratması düşünülerek yürürlüğe konmuştu. Ama, yasadaki bazı eksiklikler ve uygulamada kendini gösteren aksaklıklar nedeniyle, bu boşluğu doldurmanın pek kolay olamayacağı anlaşılıyor.

Sponsor nerede?
Kıtalararası Avrasya Maratonu için, Genel Müdürlük tarafından hazırlanan yönetmeliği ele alalım. Gayet görkemli ve önemli büyük bir organizasyon olması nedeniyle, Genel Müdürlük tarafından hazırlanan yönetmelik, bu yarışmayı organize etmek isteyen kuruluş veya kişilerin, miktarı açıklanmayan "Belirlenen Organizasyon Bedeli'ni", organizasyon tarihinden en az dokuz ay önce, Genel Müdürlük hesabına yatırılmasını öngörüyor. Böyle bir koşulu kabul edecek bir sponsor, bence dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

Sponsor, yönetmeliğe göre, gerekli tüm mali hususları karşılamak ve tüm harcamaları da yapmakla yükümlü. Harcayacağı bu paraları kendi cebinden mi vereceği, yoksa Genel Müdürlüğe peşinen ödediği organizasyon bedeli içinden, peyderpey mi geri alacağı hususu havada kalmış. Devlet bu; dokuz ay önce ödediğiniz parayı, iki yılda alamazsınız. Alsanız dahi, kaç kişinin imzasını taşıyacak olan onay acaba kaç günde çıkar diye de meraklanır ve üzülürsünüz.

Yönetmelikteki "Düzenleme Kurulu" ise İstanbul Valisi'nin başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanı, Atletizm Federasyonu Başkanı, Gençlik ve Spor İl Müdürü, Olimpiyad Komitesi Başkanı ve MEB İl Müdürü'nden oluşuyor. Sponsora yer verilmemiş. Yönetmeliğin başka bir maddesinde ise, Maratonu üstlenen kurum veya kişi "Organizasyonu sponsorlar marifetiyle düzenleyebilir" cümlesi var. Çıkabilirseniz, çıkın bakalım işin içinden.

Yanlış yapılıyor
Dokuz ay önce kaç para yatırılacak ve harcamalar nasıl yapılacak? Bunu yatıran varsa, o kurum veya kişi, istediğini sponsor olarak alıp gelince, kim sponsoru onaylayacak? Düzenleme Kurulu'nda yeri dahi olmayan hangi organizatör veya sponsor, gözünü kapayıp, bu işe girer inanın ben pek anlayamadım.

Eğer amaç, bu organizasyonun yapılmaması ve sadece Genel Müdürlük kanalı ve kontrolü altında uygulanması ise, bir yerde birileri biraz yanlış yapıyorlar derim. Bu davranışa, "Dostlar alışverişte görsün" uygulaması derler.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır