kapat
28.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB'den çifte kıskaç

Türkiye AB'ye girebilmek için Ermenistan ile sözde soykırım konusunda anlaşmalı. HADEP Kürtler'in hakları için mücadele ediyor, bu nedenle parti kapatılmamalı
Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye baskı yapmak için Ermeni kozundan sonra HADEP kozunu da masaya sürdü. Avrupa Parlamentosu, Kafkasya raporunda yer alan "Türkiye'nin AB'ye girebilmek için sözde Ermeni soykırımı konusunda Ermenistan'la uzlaşması gerekir çağrısı"ndan sonra dün de "Türkiye'de insan hakları" başlıklı bir ortak karar tasarısını ele aldı.

Avrupa Parlamentosu'nun değişik siyasi grupları adına verilen tasarı HADEP'in kapatılması olasılığına karşı tavır alınıyor. "HADEP'in, Türkiye'deki Kürtlerin medeni haklarını elde etmeleri için mücadele verdiği", "PKK veya diğer terör örgütleriyle bağlantısı olduğu iddialarını reddettiği", "HADEP üyelerinin polis baskısına ve tehdit, işkence, infaza maruz kaldıkları" ileri sürülen karar tasarısında, bu partinin "sözde bölücülüğe destek verdiği ithamıyla kapatılabileceği" ifade ediliyor.

'HADEP SORUŞTURMASI DURSUN'
Karar tasarısında, 10 binden fazla üniversite öğrencisinin, Kürtçe eğitim isteğinde bulundukları anlatılıyor ve bu kişilere karşı adli girişimlere son verilmesi istenerek, "Türkiye'nin AB adayı sıfatıyla sorumluluk ve yükümlülükleri olduğu" ifade ediliyor. Türk anayasasında, Kürtçe'ye getirilen kısıtlamaların kısmen kaldırılmasını öngören değişikliklerden memnuniyet duyulduğu belirtilen karar tasarısında, "Türk Devleti'nin, gelecekte, Türkiye'deki bütün azınlıkların yasal haklarını garanti altına alacağının umut edildiği" yazıyor.

Karar tasarısında, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin ancak temel insan haklarına ve Kopenhag kriterlerinin tamamına saygı göstermesi halinde ilerleyebileceği" kaydediliyor. Tasarıda, HADEP'e yönelik soruşturmaların da durdurulması isteniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır