kapat
28.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Komşuda operasyon

Terörizmle savaşta yeni cephe belirlendi: Gürcistan'ın Pankisi Vadisi... Bush yönetimi El Kaide militanlarının Pankisi'ye kaçtığını belirleyince kolları sıvadı. ABD, ülkeye komando gönderiyor
ABD, terörle mücadelenin 5'nci ayında Afganistan ve Filipinler'den sonra üçüncü cepheyi seçti. Yeni hedef: Gürcistan'ın doğusunda bulunan Pankisi Vadisi... Bush yönetimi bu kararı, Afganistan'daki binlerce El Kaide militanının Pankisi'ye Türkmenistan-Hazar Denizi-Azerbaycan ve Gürcistan rotasını kullanıp kaçtığını belirlemesinden sonra aldı. Amerikan yönetimi, yakında 45 ila 200 seçkin komando göndererek, Gürcü ordusunu gerilla savaşı konusunda eğitecek. Washington Post gazetesine göre eğitim 6 ay sürecek. En erken Ağustos ayında başlayacak operasyonda ABD askerleri yer almayacak. Çatışmaya Gürcü askerleri girecek.

İki ülke arasındaki ilk ciddi adım, geçen Kasım ayında atıldı. 40 üst düzey Amerikan askeri yetkili, Almanya'nın Stuttgart kentinde Gürcüler'le biraraya geldi. İlk etapta 5 Gürcü tugayının eğitimi konusunda karar alındı. Ardından harekat planları hazırlandı.

"İKİNCİ KUŞAK" TEHLİKESİ
Aralık ayı gibi El Kaide'nin ikinci kuşak liderlerinin Pankisi'ye kaçtığı belirlendi. Örgüt lideri Usame bin Ladin ve 5 bin adamı, Afganistan'ın Tora Bora bölgesinde saklanırken örgüt, ikinci kuşak liderlerini Pankisi'ye gönderdi. Bu, Merkezi Haberalma Örgütü'nün (CIA) üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu... Çünkü ikinci kuşak militanların hiçbirinin kimliği bilinmiyor. Ladin'in ölümü halinde örgütün başına geçecek olan Moritanyalı lakaplı teröristin fotoğrafı dahi CIA'da yok. Bu nedenle ABD, Pankisi'ye Irak'tan çok önem verdi.

Ocak ayında ise ABD, Tiflis'e 200 kadar asker gönderdi. Gürcüler'in eğitimi başladı. Bild gazetesinin iddiasıyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Tiflis yönetimi yorum yapmaktan kaçınırken, Pankisi'deki El Kaide tehlikesi büyüyordu. El Kaide militanları, vadide gizlenen 7 bin Çeçen mücahitlerle güç birleştirip, Çeçenistan'da Rus ordusuna karşı savaşmaya başladı. Moskova, Ocak ayının sonunda bu şikayetini Bush yönetimine bildirdi. İddiaya göre, El Kaide Çeçen komutan Hattab ile de temasa geçmişti.

İNCİRLİK'TEN GİDECEKLER
Bush yönetimi, bu ayın başında da Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze'ye resmen ülkesinde cephe açacaklarını iletti. Ve dün 2'si Amerikalı, 3'ü Avrupalı olmak üzere 5 askeri yetkili Tiflis'e geldi. Toplantıda eğitim ve ekipman programı ele alındı. İsmi gizli bir Amerikalı yetkili, yakın bir tarihte Gürcü askerlerin eğitimi için 45 ila 200 askerin ülkeye gönderileceğini açıkladı. Ankara'dan sızan bilgilere göre, bu askerler Avrupa'nın bir ülkesinden önce Türkiye'ye gelecek. Adana'daki İncirlik üssü'nde bir gece dinlenecek olan ekip, bir gün sonra Tiflis'e geçecek.

Ankara da bilgilendirildi
Başkette bulunan Gürcistan Parlamento Başkanı Nino Burjanadze de ABD'nin Gürcistan'da bir cephe açma kararını Türk yetkililere iletti. TBMM Başkanı Ömer İzgi'nin konuğu olarak Türkiye'de bulunan bayan Burjanadze, dün gece İzgi ile bir yemek yedi. Yemekte terör ve ABD'nin Afganistan operasyonu konusu ele alındı. İzgi, Türkiye'nin büyük önem verdiği Orta Asya ile ilişkilerinde Gürcistan'ın köprü görevi gördüğünü de belirterek, "Bu ülke ile sadece ekenomik alanda değil, askeri ve siyasal alanda da işbirliğine önem veriyoruz. İnsanlık için en büyük tehlike olan teröre karşı da ortak mücadeleyi destekleriz" dedi. Burjanadze ise "Terör bütün insanlığın yüzkarası. Gürcistan'ın istikrarı bölge için önemli" diye konuştu.

Bush: Eğitim amaçlı olarak gönderiyoruz
ABD Başkanı George Bush, Washington yönetiminin Gürcistan'daki terörle mücadele güçlerini eğitme ve ekipman sağlama planını savundu. Pankisi Geçidi'ndeki militanların Ladin'in El Kaide örgütüyle ilişkisi olduğuna inandığını söyleyen Bush, "Adaleti sağlamak ve El Kaide'yi ortadan kaldırmak için her ülkeye yardım etmeye hazırız" dedi. Gürcistan'a askeri yardımın o ülkeden gelecek resmi talep üzerine gerçekleşeceğini belirten Bush, bunun da askeri teçhizat ve teknik yardımla sınırlı kalacağını belirtti.

Kayalıklarla dolu cehennem: Pankisi
Doğu Gürcistan'da, Çeçenistan sınırında 34 kilometrekarelik bir alan. Deniz seviyesinden 3 bin metre yüksekte. Dağlarla kaplı Pankisi'de normalde 5 bin Kistin (Çeçen kökenli Gürcü) yaşıyor. Ancak Pankisi, ulaşılması çok zor bir bölge olduğu için Çeçen mücahitler tarafından 6 yıldan bu yana Çeçenistan dışında bir üs gibi kullanılıyor. Pankisi'deki kamplarda eğitim alan Çeçen mücahitler, sınırı geçip Çeçenistan'da Rus birliklerine karşı savaşıyor. El Kaide militanları da Çeçenler'le güç birleştirdi.

Ladin Pankisi'de iddiası
Almanya'nın 4.5 milyon tirajlı gazetesi Bild, Gürcistan'a kaçan El Kaide militanları arasında örgüt lideri Usame bin Ladin'in de olduğunu öne sürdü. Bild gazetesi, Ladin'in yandaşlarının Batı basınına teröristin yeriyle ilgili çelişkili açıklamalar yaparak zaman kazandığını, teröristin de bu sırada Pankisi'ye kaçtığını yazdı. Pankisi'de bir hareketlilik gören Amerikan yönetimi de uzun süredir bölgeyi mercek altına aldı. Casusluk faaliyetleri Kafkaslar'a kaydırıldı. Predator tipi casus uçakları bölgeyi 24 saat boyunca izliyor. Amerika, uydular sayesinde Pankisi'nin fotoğraflarını çekmeye başladı.

Kremlin rahatsız oldu
ABD'nin Gürcistan'da operasyona hazırlanması Rusya'da tepki uyandırdı. Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, ABD askerlerinin terör karşıtı operasyon için Gürcistan'a gelmelerinin, bölgede gerginliği artıracağı uyarısında bulundu. İvanov, Rusya'nın resmi televizyon kanallarından RTR'de yayımlanan açıklamasında, kendilerinin Gürcü tarafı ile ortak operasyonlara hazır oldukları mesajını da verdi. "Washington, Moskova'nın bu konu ile ilgili tutumunu çok iyi biliyor" diyen İvanov "Biz, Gürcü tarafına, terörizme karşı mücadelede yardıma hazır olduğumuzu defalarca bildirmiştik'' şeklinde konuştu.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır