kapat
21.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Deli Dana belgelendi

Yetkililerin, her fırsatta "Bizde yok" dediği "Deli Dana" Türkiye'de de çıktı. Adli Tıp raporunda, geçen yıl bir kişinin "Deli Dana"dan öldüğü açıklandı
Avrupa'da 113 kişinin ölümüne, milyonlarca hayvanın telef olmasına neden olan "Deli Dana" hastalığının gölgesi Türkiye'ye de düştü. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde can veren bir emekli astsubayın ölümündeki korkunç gerçek, otopside ortaya çıktı. Adli Tıp'tan gelen rapora göre emekli astsubayın, yektililerin her fırsatta Türkiye'deki varlığını reddettikleri "Deli Dana" hastalığı sonucu öldüğü belirtildi.

Balıkesir'de oturan emekli Başçavuş İsmail Ateş'in yaşamı, Amasya'da geçirdiği trafik kazasının ardından değişti. Kazanın ardından uzun süre tedavi gören Ateş, kendini bir türlü toplayamadı. Psikolojik rahatsızlık da yaşamaya başlayan Ateş, son çare Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırıldı. 3. Nöroloji Kliniği'nde sıkı bir kontrolden geçirilen Ateş'e, "Creutafolot Jakop" yani "Deli Dana" teşhisi konuldu. Bunun ardından tedaviye başlayan doktorlar Ateş'i kurtaramadı. Emekli Başçavuş, 10 Ağustos 2001'de yaşamını yitirdi.

SAVCILIK İNCELEME İSTEDİ
Başhekimlik, Ateş'in kesin ölüm şeklinin belirlenmesi için otopsi kararı alarak uygulanmasını istedi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın belirlediği adli tabip gözetiminde ceset üzerinde gerekli incelemeler yapıldı. Ancak ölüm sebebinin bu şekilde anlaşılamayacağı düşünülerek, klasik otopsi yapılmasına karar verildi. Bunun üzerine Ateş'in cesedi, 13 Ağustos 2001'de, Deli Dana hastalığı ya da başka bir nedenden dolayı öldüğünün belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Burada yapılan otopsi sonucu Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nden gelen 27 Aralık 2001 gün 2001/210 sayılı raporda da İsmail Ateş'in histopatolojisinde, kalpte hipertrofi bulguları, akciğerinde taze lobuler pnomi, beyinde prion hastalığı yani "deli dana" hastalığı olarak tanımlanan "Creutzfeld Jacob"a bağlı komplikasyonlar sonucu öldüğü açıklandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşan dosya hemen İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirildi. Yazıda Ateş'in, Creutzfeld Jacob'a bağlı komplikasyonlar sonucu öldüğü haber verildi ve ölüm nedenin salgın hastalıklardan olması nedeniyle ilgili kurumları iletilmesi istendi.

İşte otopsi raporu
Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nin İsmail Ateş'e yaptığı otopsinin sonuç bölümünde şu bilgilere yer verildi: "16 Temmuz 2001 tarihinde depresyon sebebiyle yatırıldığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde, 10 Ağustos 2001'de öldüğü bildirilen Ahmet oğlu, 1945 doğumlu İsmail Ateş'in cesedine, 14 Ağustos 2001 tarihinde Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nce yapılan otopsi sonucunda yukarıya kaybedilen bulgular dikkate alındığında;

* Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi'nin raporuna göre; örneklerde yapılan sismetik toksikolojik anlizde aranan maddelerden hiçbirinin bulunmadığı,

* Histopatolojsinde kalpte hipertrofi bulguları, akciğerin taze lobüler pnömoni, beyninde prion hastalığı (creutzfeld-jacob) uyumlu bulgular, karaciğerinde hafif derecede santral parankim zarejenarasyon bulguları saptanan kişinin ölümünün prion (creutzfel-jacob) hastalığı ve buna bağlı komplikasyonlar sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatini bildirir rapordur."

TÜRKİYE'DE İKİ OLAY YAŞANDI
Türkiye'de, "Deli Dana" hastalığıyla ilgili şimdiye kadar 2 olaya rastlandı. "Deli Dana" ismi ilk defa bir gazetede çıkan haberle duyuldu. 14 Nisan 2001'de yayınlanan habere göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü'nde baş ağrıları şikayetiyle gelen 40 yaşlarında bir bayana deli dana hastalığı tanısı konulduğu belirtildi. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü ardından Sağlık Bakanlığı, böyle bir vaka olmadığını belirterek haberi yalanladı.

İkinci olay ise 3 Ocak 2001'de SABAH'ta duyuruldu. Ekim ayında hafıza ve şuur kaybı nedeniyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılan M.I. adlı hasta, Deli Dana nedeniyle ölmüştü. Ancak 22 Aralık 2001'de ölen M.I.'nın ölüm nedeni zatürree olarak kayıtlara geçti. Buna rağmen ölümün Deli Dana hastalığından kaynaklanmış olması ihtimali de yine bir yazıyla hem Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na, hem de İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirildi ve otopsi istendi. Ancak savcılık, M.I.'nın adli bir vaka sonucu ölmediğini, otopsiyle gerek olmadığını bildirdi.

DEVLET HEP REDDETTİ
Dünyayı sarsan Deli Dana vakasıyla ilgili haberlerin çıktığı dönemlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, "Saldırılara aldırmıyorum, bu vesileyle halkın sağlık bilincini geliştirebilirsem, onlar da kitap okumuş kadar meseleye sahip çıkacaklar. O nedenle bizim ülkemizde şu anda Deli Dana bir tehdit oluşturmuyor" demişti.

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ise Türkiye'de Deli Dana olmadığını belirterek, o tarihlerde şu ifadeyi kullanmıştı: "Komşu bir ülkede Deli Dana hastalığı çıktığı konusunu, basından, Dünya Sağlık Örgütü'nden takip ediyoruz. Her türlü önlemimiz kısıtlı imkanlarımıza rağmen alıyoruz. Türkiye'de Deli Dana hastalığı yoktur. Kırmızı et ve et ürünleri tüketmede vatandaşların hiçbir kaygı ve çekincesi olmasın."

Tülay ACAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır